Jelenlegi hely

Sinkovics Ferenc

Jöjjön az őszinte beszéd kora

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Egyre keményebb külpolitikai csaták résztvevője Magyarország, de a kormány állja a sarat. Sőt migránspolitikája és az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelései kezdenek iránymutatóvá válni immár nemcsak a nyugati közvélemény, de egyes nyugati politikai körök számára is. A brüsszeli vezetés viszont annál dühösebben veti rá magát a magyar kormányra, hisztérikusan félve attól, hogy a 2019-es EP-választáson épp a magyar példa nyomán pozitív fordulatot vehet Európa sorsa. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel beszélgettünk erről, valamint azokról kihívásokról, amelyekkel más külpolitikai területeken kell szembenéznie az országnak.

A visegrádiak küldetése

Képernyőfotó: europajovojev4.eu

Európa jövője. Ezzel a sokatmondó címmel rendez konferenciát május 23-24-én a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, valamint a Századvég Alapítvány a Várkert Bazárban. 
 

Pozsonyi vihar

Sinkovics Ferenc képe

Saját otthonában lőtték le Ján Kuciak szlovák újságírót és barátnőjét. A média szerint a hidegvérű kivégzés profi elkövetőre vagy elkövetőkre vall, és az ügyben szóba került az olasz maffia, amely a Felvidéken megjelenő olasz befektetők árnyékában igyekszik immár itt is teret nyerni.

Szembenézni a tényekkel

Sinkovics Ferenc képe

Az előző hetekben újra és újra foglalkozott idősebb Lomnici Zoltán személyével a román média. Már olyan – román viszonylatban mértékadónak számító – újságban is felbukkant a neve, mint az Adevărul. Több cikk szerzője is felvetette, hogy Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőjét nyilvánítsák nemkívánatos személynek a román hatóságok, azaz tiltsák ki a román állam területéről. Így tehát Erdélyből is.

Messze túl a migráción

Huszonhét évvel ezelőtt, 1991. február 15-én alakult meg a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4. Nem kerek évforduló a mai, de mégis fontos megemlékezni róla, mert annyira felértékelődött ez a formáció.