Jelenlegi hely

Sinkovics Ferenc

Szembenézni a tényekkel

Sinkovics Ferenc képe

Az előző hetekben újra és újra foglalkozott idősebb Lomnici Zoltán személyével a román média. Már olyan – román viszonylatban mértékadónak számító – újságban is felbukkant a neve, mint az Adevărul. Több cikk szerzője is felvetette, hogy Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának vezetőjét nyilvánítsák nemkívánatos személynek a román hatóságok, azaz tiltsák ki a román állam területéről. Így tehát Erdélyből is.

Messze túl a migráción

Huszonhét évvel ezelőtt, 1991. február 15-én alakult meg a Visegrádi Együttműködés, azaz a V4. Nem kerek évforduló a mai, de mégis fontos megemlékezni róla, mert annyira felértékelődött ez a formáció.

Prága a csapatban marad

Sinkovics Ferenc képe

A cseh elnökválasztás második fordulója röviden összefoglalva: Miloš Zeman győzött, Brüsszel vesztett. Kockázatos dolog így, egy az egyben kijelenteni, hogy Zeman ellenfele, Jiří Drahoš, a Cseh Tudományos Akadémia volt elnöke a brüsszeli elit embere lenne. Kockázatos, de nemcsak értesülések szólnak erről, hanem bizonyos tapasztalatok is ezt mutatják.

Fű, harc, cinizmus

Sinkovics Ferenc képe

Sermer Ádámot, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét hallhattuk ma reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A régi nótát fújta, bár egy kicsit új hangszerelésben. Pártja már többször követelte a drogok, konkrétan a marihuána magyarországi liberalizációját. Sermer bejelentette, hogy továbbra sem mondanak le szándékukról, és immár egy országgyűlési határozati javaslat formájában indítanak „rohamot” a nagy cél érdekében.

Putyin, kivallatva

Fotó: Alexandra Kiadó

Oliver Stone az amerikai film jellegzetes figurája. Nem fecseg, nem vibrál, Stone kamerája a valóságra fókuszál, semmi másra. Platoon, vagyis Szakasz című filmjével robbant be az amerikai politikai, társadalmi és kulturális életbe. Stone saját, önkéntes katonaként átélt háborús drámáját filmesítette meg. Magyarán azt, hogyan harcolt, és hogyan is nézett ki belülről a Vietnamban küzdő amerikai hadsereg. A rendező filmes látlelete egy már-már anarchikus haderőként ábrázolta ezt a sereget, ahol őrmesterek parancsoltak hadnagyoknak, és ahol a kultúrák közötti ellentétek nemcsak a csapatrészek megosztottságához, de időnként gyilkosságokhoz is vezettek. Több politikus is börtönt követelt Stone-nak a film bemutatója után.