Stier Gábor

Veszélyes tangó Párizsban

Kategória: 
Fotó: MTI (illusztráció)

Egyre feszültebb Oroszország és a Nyugat viszonya. Washington felmondja a hidegháborút szimbolikusan lezáró rakétaszerződést. Indulhat a fegyverkezési verseny. A NATO a Kremlnek üzenve látványos hadgyakorlatot tart Norvégiában. Moszkvában hetente jelentik be egy-egy új fegyver megjelenését. Ilyen előjelek után találkozik az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára emlékező rendezvény keretében Vlagyimir Putyin és Donald Trump. Hosszabb megbeszélésre most, Párizsban nem kerül sor – pedig ideje lenne, hogy „egyeztessék óráikat” –, mindkét fél jelezte azonban, hogy Buenos Airesben, a hónap végi G20-as csúcson készek leülni egymással.

Pokolra jut, aki rájuk támad

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Omladozó, egyre bizonytalanabbá és veszélyesebbé váló világról ír a Valdaj Klub idei jelentése. A geopolitikai versengés éleződését jelzi, hogy Vlagyimir Putyin eközben már végleg leszámolva a Nyugattal kapcsolatos illúziókkal, pokollal fenyegeti meg az esetleg Oroszországra támadókat. Mindehhez a hátteret a kercsi iskolai lövöldözés és a hidegháborút lezáró egyik legfontosabb nukleáris megállapodás amerikai felmondása adja.

Salisbury sötét árnya

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Közeledik az újabb amerikai szankciók bevezetése. Így aztán aligha meglepő, hogy ismét felpörgött a Szkripal-ügy körül folyó információs háború. Még egy könyv is megjelent a britekhez átállt kém életéről. Sőt, jól időzítve újabb orosz ügynökök nevét hozták nyilvánosságra. Moszkva eközben azért ideges, mert az MI6 egyre pontosabb értesüléseket kap az orosz titkosszolgálatok köreiből. Ezekben a napokban Salisbury sötét árnya vetül a világra. Akárcsak a hidegháború idején, folyik a találgatás.

Faltól falig csapódnak

Kategória: 
Fotó: MTI archív

Noha a szakadárok vezetőjének felrobbantása után nem szabadult el a pokol Kelet-Ukrajnában, a Donbasz körül továbbra is feszült a helyzet. Bevezetés előtt áll az új nyelvtörvény, az ukrán–orosz szembenállás pedig már az egyházak frontján is megjelent. A márciusi ukrán elnökválasztás közeledtével a feszültségek pedig csak nőni fognak. A nacionalizmus csúcsra járatásával a hatalom kiengedte a szellemet a palackból, így nehéz idők várnak a szélsőségesek célkeresztjébe került kárpátaljai magyarságra is.

Oldalak