Stier Gábor

A bajok kolosszálisak

Kategória: 
Fotó: MTI

Ideiglenesen egy szakértői kormánynak kell irányítania Ukrajnát, hogy végre megkezdődhessen a működésképtelen, korrupt politikai berendezkedés átalakítása. Erről Szerhij Taruta, a Magyarországon is befektető ukrán milliárdos üzletember beszélt, aki azért szállt be a politikába a tavaly alapított, nevében alapvetést, kiindulópontot sugalló pártjával, az Osnovával, mert nem akarja elhagyni Ukrajnát. Törekvéseiben, értékeiben és céljaiban a Batykivsinát tekinti partnerének, és elmondása szerint a potenciális elnökjelöltek között jelenleg legnépszerűbb Julija Timosenko győzelme esetén jó tandemet alkotnának.

Szerhij Taruta 63 éves ukrán üzletember, parlamenti képviselő. A főképp az acéliparban érdekelt Donyeck Ipari Szövetség, az ISD egyik alapítója és társtulajdonosa. A cég a 2000-es évek közepén megnyerte a Dunaferr eladására kiírt tendert, amellyel komoly magyarországi befektetővé lépett elő. Részesedést szerzett a lengyel acélgyártásban is. Vagyonát a Forbes 2008-ban 2,65 milliárd dollárra becsülte, amellyel a 8. leggazdagabb ukránnak számított. A pénzügyi válság az ő érdekeltségeit is megrendítette, így a vagyonát 2013-ban ugyancsak a Forbes már csak 597 millió dollárra értékelte. A Dunaferr irányítását is egy orosz hitelező vette át. Taruta egyébként komoly műgyűjtő, több ingatlanja van. A politikától távol tartotta magát, 2014. március 2-től október 10-ig azonban donyecki kormányzó, majd az őszi választásokon képviselő lett. Tavaly év elején alapította meg a jelenlegi hatalmat élesen bíráló Osnova nevű pártját, amely együttműködésre törekszik a szintén ellenzéki Batykivsinával. Egyes ukrán vélemények szerint amennyiben a jövő évi elnökválasztásokon Julija Timosenko győz, Taruta akár kormányfő is lehet.

Putyin és Trump szembement az uralkodó trenddel

Kategória: 

Kimozdította a holtpontról az orosz–amerikai kapcsolatokat Vlagyimir Putyin és Donald Trump helsinki csúcstalálkozója. A két politikus láthatóan megértette egymást, az amerikai elnök azonban komoly belpolitikai kockázatot vállalt fel azzal, hogy barátságosan közelített Oroszországhoz. Az már az első amerikai reakciókból látszik, hogy Moszkva és Washington viszonyának további alakulását alapvetően meghatározza, mennyire tudja visszaverni a találkozó után ellene irányuló támadásokat Trump.

Oroszország boldog

Kategória: 
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Vlagyimir Putyin és Oroszország a világbajnokság egyértelmű győztese. Az elsőrendű szervezés, a kiváló hangulat és a „szbornaja” várakozáson felüli szereplése sokakat meggyőzhetett az orosz változásokról. Ez a siker azonban nem mindenkinek tetszik. Vannak, akik jobban szeretnék Oroszország régi arcát látni és láttatni.

Lehet-e bízni Kijevben?

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

A felek között van párbeszéd, amelynek a dinamikája pozitív. Így értékelték a kijevi lapok az ukrán–magyar kormányközi munkacsoport napokban Kárpátalján megtartott találkozóját. Pedig a két küldöttség lényegében csak abban értett egyet, hogy a Kárpátalján élő magyar gyerekeknek is meg kell tanulniuk ukránul. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a két ország közötti vita rendezése Washington részéről érezhetően a magyar–amerikai közeledés egyik feltétele is.

Oldalak