Szalay Károly

Lejtmenetben

Az elmúlt hónapokban az ellenzéki politikusok viselkedése elgondolkodtatott. A negatív folyamat, amely immáron sok éve tart, nemcsak egy mára szűk körre, hanem az egész országos politikára kedvezőtlen hatású. Az általánosítás pontatlanságokhoz vezet, még az ellenzék megítélésében is, annak ellenére, hogy visszafoghatatlanul zsugorodik, mint Balzac szamárbőre.

Építkezés

Aki dolgozik, az hibázik is. Aki semmit sem csinál, az bűnözik. Ezt az ősi igazságot, olybá tűnik, nem hajlandó tudomásul venni a magyar ellenzék. A kormány bármit csinálhat, rendelkezhet, irányíthat, az csak kizárólag rossz lehet, még mielőtt valóban megjelent volna a hiteles szöveg, vagy belekóstolhattunk volna, mint azt a puding próbája föltételezheti, hogy az ellenzék kedvéért a vallásellenes Engels angol közmondását idézzem.

Évértékelem az ellenzéket

Midőn e sorok megjelennek, talán már ki is tombolta magát az ellenzék miniszterelnöki évértékelést (le)minősítő véleményhabzása. Ahelyett azonban, hogy tény- és tárgyszerűen értelmezték volna a beszédet, olyan közhelyeket mondtak, amiket két évtizeddel ezelőtt is elmondhattak volna. Mert belefásultak önmagukba. Elvesztették hitüket, elveiket. És betegesen csak a vagyon- és hatalomszerzés lebeg a szemük előtt. Orbán Viktor eszmeileg is, részleteiben is újat mondott, az ellenzék fanyalgásában viszont semmi meglepő nem volt. Tanulságokat ennek ellenére levonhatunk viselkedéséből.

Göre Gábor modorában

Évek óta készülök fölfrissíteni Szókimondóm tematikáját, mert az mégsem illő, hogy az „Önök pénzén” népszerűsítsek ballib lüttyeneteket immáron negyed évszázada. Íme, ez a mulatságosan szét­álló hegyes bajszú, keszeg Vágó Gábor egyenesen Göre Gábor, Durbints sógor Réz Esvány mög Kátsa tzigány kompániájából gyütt elő. Bár ez utóbbit nem okos emlögetnöm, mert még azt tanájja mondani valamelyik lilalelkű „zasszony­állat”, hogy faji előítéletből kifoljólag járatom le vele az bötsülendő Kátsa romát. Mert biza, ami igaz, az igaz. Lejáratom Kátsát, de Durbintsot is, ha együtt emlögetöm velük ezt a parlamenti bajuszpödrőkenőcs-reklámot. „Ö.M.F. (ögye mög a fene).”

Oldalak