Jelenlegi hely

Szalay Károly

Kettészakadt ország

Szalay Károly képe

Egy német újság szerint az EU tagállamai közül Magyarország kettészakítottsága nőtt a legnagyobb mértékben az utóbbi tíz esztendőben. A kategorikus kijelentések nekem mindig gyanúsak. Honnét tudhatja ezt egy külföldi újságíró tényszerűen? Máskülönben a kettészakítottságot több szempontból is értékelhetjük. Gazdasági, műveltségi szempontból, de ezt most hagyjuk.

Bölcs intelem

Szalay Károly képe

Hosszú és tapasztalatokban dús életemnek talán legkellemetlenebb, legvisszataszítóbb választása zajlott le a minap. Az emberi bölcsesség hiánya ilyen húsba vágóan csak a második világháború alatt mutatkozott meg véresen, mint ahogyan most a választások előtti napokban, és fokozódott tovább az eszement vihar után. És miközben vizslatom a társadalom minden részéből felém ásítozó bölcsességhiányt, eszembe jut az okos öreg parasztnak, a méltatlanul elfeledett magyar írónak a szavajárása. Az az érdekes ebben a Veres Péter-i szentenciában, hogy nemcsak én hallottam, hanem más is.

Fokozzák a hisztériát

Szalay Károly képe

Úristen! Hát csak egy asszonyember van talpon az ellenzékben, aki bölcs, okos, higgadt és normális? Fityiszt nektek fanyalgók, de ő Heller Ágnes. Előre megmondta az ellenzéki pártoknak, hogy mit kell tenniük, ha nyerni akarnak. Nem hallgattak rá, igaza lett, s megint ő az egyetlen, aki nem hápikol, nem „jajong, búsong a tájon”, hanem reálisan értékel. (Jézus Mária! Mekkora sajtfej-korong ez a Róna Péter! Trianont a nemzet jogos büntetéseként könyvelte el.) Még Tamás Gáspár Miklós is félrebeszélt, amikor az ellenzéket egyetlen okos kijelentéséért bírálta.

Menetrend szerinti hisztéria

Szalay Károly képe

Úgy tűnik, az ellenzéki pártoknak forgatókönyvük van arra az esetre, ha elvesztenek egy választást. A kezdetek óta. Amikor az SZDSZ elveszítette az első választást, holott nyerésre állt, hisztériát csapott. Az ostoba történész képviselőjük, Szabó Miklós hadovált egy nagy térkép előtt, és kijelentette: a dunántúli emberek intelligensebbek, mint a keleti országrész lakosai, mert a Dunántúlon van többségben az SZDSZ, a Tiszántúlon meg az MDF. Vagyis. Már akkor elkezdődött, vagy inkább csak folytatódott a magyar nép simfelése. Lenézése, alábecsülése.

Kinek az IQ-ja?

Szalay Károly képe

Még a választások előtt a színes szellemiségű Csintalan Sándort egy sápadt ficege helyettesítette. Természetesen a közelgő választásokról beszélt, és dodonai fenyegetésként előrevetítette, most kiderül, milyen a magyar nép IQ-ja.