Jelenlegi hely

Szalay Károly

Karácsony után

Szalay Károly képe

Azt regélik Napóleonról, hogy egyszerre kilenc levelet tudott diktálni. Tehát kilenc felé tudott figyelni, sőt kilenc témát tudott egyszerre a fejében tartani. Sajnos rólam ez nem mondható el. Maximum másfél felé tudok összpontosítani. Ezért bocsájtom előre ezt a sületlenséget, mert tévedhetek a következőkben. Rádiót és tévét figyelve, mindent elmondtak a karácsonyról, csak a lényegét alig. Vagyis elenyészően kevésszer. Azt, hogy KARÁCSONY A SZERETET ÜNNEPE. Mondtak mindenfélét az erre hivatottak, a „profik”, vagyis a papok, a prédikátorok. De a szeretet szó alig hangzott el.

Szamárságok III.

Szalay Károly képe

Sulykolom: a történelem ismerete alapföltétele a mindenkori épeszű viselkedésnek. Főleg a politizálásnak. Ismétlem: a ma igaz magyarjának legfőbb fájdalma Trianon. Tudat alatt ez határozza meg a magyarság mibenlétét. Napi politikáját is. A kezdetben liberális Fidesz ezt a tényt még idejében fölismerte, s noha az Antall-kormány idején még kivonult a parlamentből Trianon említésére, hamarosan azonosult a nemzet színe-javának érzésvilágával, rögvest megkapta a maga hátországát, és mindmáig ezzel vezetőszerepet nyert a magyar politikában. Ismerjük be.

Változatok Horthyra és korára

Szalay Károly képe

Évszázadoknak kell elmúlnia ahhoz, hogy egy történelmi alakról, egy korszakról kialakult értékelés viszonylag nyugvó állapotba jusson, s közelítsen a tényszerű valósághoz. Politikai vagy vallási, felekezeti elfogultság, előre megfontolt történelemhamisítás deformálhatja a képet, netán egyéb hitványság érdekében. Nem feledve a szólást: a történetírás a politika szolgálója, meg kell jegyeznem, hogy kevés Horthyhoz és korához hasonlítható téma van, ami ennyire megosztja a (félrevezetett) közvéleményt. Egymásnak ellentmondó okokból.

Szamárságok II.

Szalay Károly képe

Én is szamár vagyok, mert elkövettem azt a nagy hibát, hogy a szamárságokról kezdtem cikkentyűzni. Ugyanis a szamárságok territóriuma parttalan. Túltéve ezen magam, folytatom az előző cikkemben abbahagyott témát. A Gyurcsány és az álbaloldali s a liberális ellenzék szamárságát.

Szamárságok I.

Szalay Károly képe

„Volt egyszer egy rádió, ez egy reggel a világ összes nyelvén bemondta, hogy szégyelljétek magatokat. Meghallotta ezt a világ összes embere, és mind elszégyellték magukat. Csak a magyarok nem, ők gyorsan kikapcsolták a rádiót.” Ezt az értelmetlen mondatot egy színésznő (!) gagyarássza egyfolytában a Pa-dö-dő, vagyis a Lang–Falusi-páros unalmasan csacsogó műsoraiban.