Szarka Sándor

Politika helyett cirkusz

Nem állítható, hogy a választásokon vesztes pártok méltósággal viselnék a vereséget. A hét közepe óta egyre abszurdabb érvekkel próbálnak a „meccs után” fordítani az eredményen, pedig ez a sport világában is csak legritkábban sikerül, és különösen visszatetsző kiütéses vereség után. Előbb a DK, az LMP, majd a Jobbik kezdte követelni a szavazatok teljes újraszámlálását, amihez a parányi Momentum is csatlakozott egy Alkotmánybírósághoz címzett beadvánnyal. A Pest megyei MSZP pedig már ezzel sem elégszik meg, egyenesen új választások kiírására szólítja fel a köztársasági elnököt.

Tűz és víz

Hódmezővásárhely speciális eset. Hogy mennyire az, mutatja, hogy az ellenzéknek egy korábbi Fidesz-szimpatizánsra volt szüksége a Fidesz legyőzéséhez. Bár a baloldali és liberális pártok Hódmezővásárhely tanulságaként az összefogás fontosságát hangsúlyozzák, sőt immár az LMP is megfontolná az esetleges visszalépéseket, valójában egy országgyűlési választás teljesen más, mint egy megyei jogú város polgármester-választása.

Bóna Zoltán – Cserkész értékrend a nagypolitikában

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Ifjú politikusokat bemutató sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. Bóna Zoltán 24 évesen lett Dunavarsány polgármestere, majd Szigetszentmiklós és környékének országgyűlési képviselője, 2017 októberétől pedig a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A csőd Karácsonya

„Hogy a szakértelem kerüljön kormányra”. A tettek gyorsan feledtették ezt, de 1994-ben ez volt a választásokat megnyerő szocialisták egyik plakátjelmondata. Bár a szakértelem akkor is egyrészt a Bokros-csomagba, másrészt az állami vagyon kiárusításába fulladt, az MSZP elmúlt tízéves vesszőfutásának eredményeként már a szürkeállomány látszata sem vetül a pártra.

Oldalak