Szarka Sándor

Lejtőn az adórendszer

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Több réteg számára is újabb adócsökkentést hoz az idei év. A kétgyermekesek a megnövelt gyermekkedvezménynek, a nyugdíjas dolgozók a járulékmentességnek, a mikrovállalkozások a kiterjesztett áfamentességnek, a munkaadók pedig a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentésének örülhetnek, amelyek összesen 911 milliárd forint kedvezményt jelentenek. A legnagyobb tétel, a szocho a 2016-os 27 százalékról nyárra 17,5 százalékra csökken, vagyis néhány év alatt jelentősen mérséklődik az élőmunka adóterhelése.

Hatékonyabb kutatás kell

Kategória: 
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A magyar kutatási és innovációs tevékenység nem elég jó, csupán huszonkettedikek vagyunk az európai rangsorban. Ebben mindenkinek van része, az akadémiai és az egyetemi kutatásnak, a vállalati innovációnak is. Az akadémiai kutatóintézeti struktúra nyolcvan éve létezik, és azóta lényegében változatlan – nyilatkozta a Demokratának Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A tárcavezetővel a gyakorlatorientált német modell bevezetéséről, a műszaki értelmiségi pálya felértékelődéséről és a digitális forradalom gazdaságátrendező hatásairól is beszélgettünk.

Okosan élni

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

1998 karácsonyára kaptam egy infarktust, és a műtét után eldöntöttem, hogy 1999. március 19-én, József-napon tartani fogok egy koncertet. Már bentről a kórházból elkezdtem ezt szervezni, és mindent ennek rendeltem alá. A koncert pedig olyan jól sikerült, hogy megállapíthattuk, még mindig szükség van ránk, sőt elkezdtünk írni újabb nótákat – mondja az Apostol zenekar visszatéréséről Meződi József énekes. A most januárban 77. évét betöltő zenésszel az azóta is töretlen koncertsikerekről, a zenei és fizikai aktivitás megőrzéséről, a szeretet dalairól beszélgettünk.

Erős és biztonságos Európát akarunk

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A következő hónapokban fokozottan számíthatunk azon politikai célok felvetésére és kierőszakolására, amik ellen 2015 óta küzdünk. E politikai nyomásgyakorlás átterjedhet olyan ügyekre is, mint az unió következő költségvetési ciklusa keretében elérhető támogatásokkal való zsarolás – mondta a Demokratának Takács Szabolcs európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkár.

A rabszolgatörvény álarcában

„Ami Párizsban sikerült, az Budapest utcáin is sikerülni fog” – pózolt sárga mellényben az MSZP–Párbeszéd-szövetség három csúcsvezetője a szocialisták weblapján. Amivel akaratlanul is elárulták: az elmúlt héten gerjesztett zavargásokon az ellenzék megpróbált felülni a párizsi vonatra, vagyis az erőszak mesterséges szításával politikai hasznot húzni A munka törvénykönyve változtatásából. Ennek keretében próbálták felgyújtani a szeretet ünnepe előtt másfél héttel az ország karácsonyfáját a Kossuth téren, törték össze és lopták el a körülötte sorakozó, rászoruló gyermekek ajándékának szánt szánkókat. S bár közleményeikben a balliberális pártok békés demonstrációról beszélnek, a párizsi hangulat szításában Fekete-Győr András, a Momentum elnöke odáig ment, hogy személyesen dobott füstbombát a rendőrökre.

Oldalak