Jelenlegi hely

Szarka Sándor

Politika helyett cirkusz

Szarka Sándor képe

Nem állítható, hogy a választásokon vesztes pártok méltósággal viselnék a vereséget. A hét közepe óta egyre abszurdabb érvekkel próbálnak a „meccs után” fordítani az eredményen, pedig ez a sport világában is csak legritkábban sikerül, és különösen visszatetsző kiütéses vereség után. Előbb a DK, az LMP, majd a Jobbik kezdte követelni a szavazatok teljes újraszámlálását, amihez a parányi Momentum is csatlakozott egy Alkotmánybírósághoz címzett beadvánnyal. A Pest megyei MSZP pedig már ezzel sem elégszik meg, egyenesen új választások kiírására szólítja fel a köztársasági elnököt.

Tűz és víz

Szarka Sándor képe

Hódmezővásárhely speciális eset. Hogy mennyire az, mutatja, hogy az ellenzéknek egy korábbi Fidesz-szimpatizánsra volt szüksége a Fidesz legyőzéséhez. Bár a baloldali és liberális pártok Hódmezővásárhely tanulságaként az összefogás fontosságát hangsúlyozzák, sőt immár az LMP is megfontolná az esetleges visszalépéseket, valójában egy országgyűlési választás teljesen más, mint egy megyei jogú város polgármester-választása.

Itt a Korona, a magyar fejlesztésű kriptovaluta

Alapvetően magyar szakmai csapat fejlesztésének eredményeként indul az új kriptovaluta, a Korona. Az új eszköz a bitcoinnal és egyéb kriptovalutákkal szemben valós internetes vásárlásokra is alkalmas, a jelenlegi deviza-alapú átutalásokhoz képest pedig töredéknyi költségszinttel működik.

A csőd Karácsonya

Szarka Sándor képe

„Hogy a szakértelem kerüljön kormányra”. A tettek gyorsan feledtették ezt, de 1994-ben ez volt a választásokat megnyerő szocialisták egyik plakátjelmondata. Bár a szakértelem akkor is egyrészt a Bokros-csomagba, másrészt az állami vagyon kiárusításába fulladt, az MSZP elmúlt tízéves vesszőfutásának eredményeként már a szürkeállomány látszata sem vetül a pártra.

Tartósan hat az áfacsökkentés

Sokat spórolunk az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklésével

A KSH adatai szerint tartósan alacsonyan maradtak a januárban áfacsökkentésen átesett élelmiszerek árai. A bontott csirke kilója több mint 100 forinttal olcsóbb, a tojás darabja bő 30 forinttal, a tej literje 15 forinttal. Az áfacsökkentést jövőre a halakra és a teljes sertéstermékpályára kiterjesztik. Az agrártárca számítása szerint az elmúlt másfél évben az áfacsökkentések eredményeként mintegy 60 ezer forintot takarított meg egy átlagos háztartás.