Szentei Anna

A rítusok felkészítik a lelkünket

Kategória: 
Fotó: MTI

„Igazi lelkünket, akárcsak az ünneplő ruhákat gondosan őrizzük meg, / hogy tiszta legyen majd az ünnepekre.” József Attila soraiban ott rejlik az ünnep valódi értelme: kilépni az időből, és kicsit jobbá, lelki szempontból tisztábbá válni. De mi a szerepe az ünnepnek egy kisebb közösség vagy a nemzet életében? Mi az a lelki hajtóerő, ami miatt annyira várjuk e pillanatokat? Milyen veszéllyel járhat az ünnep kiüresedése?

Bőr, papír, arany

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A Magyar Országgyűlés könyvtárát 1868-ban alapították a honatyák munkájának segítése céljából. Az első két évben mindössze 253 kötet volt benne, ma állománya 700 ezer példányra rúg. Az ország egyik legpatinásabb és egyben legőrzöttebb könyvtárában jártunk, ahol többek közt megtudtuk, ki volt az intézmény első könyvtárnoka, mire jó a csőposta, és mi köti össze a Sotheby’s aukcióját a gyűjtemény egyik féltve őrzött ritkaságával.

Rácvárosi anzix

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A XVIII. században a Tabánban felépült budai szerb székesegyház ikonosztázának darabjai mellett az egykor itt virágzó budai szerb kultúra fontos pillanatait is felvillantja a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának legújabb kiállítása. A budai szerbek fontos központját a szocializmus első éveiben rombolták le, értékeit sokáig egy templomtoronyban rejtegették, most pedig vajdasági művészek varázsolták újjá.

Oldalak