Szentesi Zöldi László

Románia száz éve

Kimondatott, elrendeltetett, végrehajtatott. A száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nemzetgyűlésre emlékezünk. Ez utólag a román nép önrendelkezési kezdeményezésének látszik, valójában azonban pusztán a nagyhatalmi akaratot szentesítő bojártalálkozó volt. A románoknak mámoros ünnep, nekünk, magyaroknak gyászos fejezet. Ezen a napon, kereken száz évvel ezelőtt vették el Erdélyt tőlünk, egyrészt mert hagytuk, másrészt mert az akkori világ legnagyobb hatalmai így döntöttek.

Film, ami nincs

Kategória: 

Alaposan kiverte a biztosítékot Hegedűs Bálint Hunyadi-forgatókönyve. A magyar történelem legnagyobb alakjait csak érintőlegesen, olcsó sztori mögé bújtató fércmunka ellen sokan emelték fel a szavukat az elmúlt hetekben. Kérdés, Andy Vajna mennyiben és miként szervezi át az előzetes munkálatokat, ahogyan az is, egyáltalán szükségünk van-e a torz, a történeti tényeket figyelmen kívül hagyó filmre.

Száz, ezer, százezer…

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

Ma már hatalmas tömegekről beszélünk, de az igazság az, hogy a rendszerváltó megmozdulások kezdetben jórészt néhány tízezres tábort vonzottak. Mindez semmit nem von le a kezdeményezések politikai, közéleti fontosságából, de tény, hogy az emlékezők ma is gyakran soha nem látott tömegekről beszélnek. Ami nem csoda, hosszú évtizedek tiltása után valóban óriási tömegnek tűnt az utcára vonult sokaság.

Az évezred katasztrófája volt

Kategória: 

Száz éve vette át a csőcselék az ország törvényes irányítóitól a hatalmat. Száz éve töprengünk azon, „hogyan süllyedt bennszülötté ez a nagy középkori nemzet tulajdon országában.” (Németh László) Összeállításunkban felidézzük a végzetes napok történetét, bemutatjuk Károlyi Mihály életútját, és a történész véleményét is megkérdezzük a magyar történelem legelvetéltebb forradalmáról, amely olyan, több mint egy évezred óta nem tapasztalt csapást mért a magyar államiságra, amit máig sem sikerült kiheverni.

Oldalak