Szentesi Zöldi László

Az elveszett szimat

Minden szakmának vannak speciális ártalmai. A tanító a felnőttekkel is lassan, tagoltan beszél, mintha éppen hatodikosok lennének. Az orvosnak annyi felelős döntést kell hoznia, hogy néha a privát élete is folyamatos felelősségvállalás. A színész pedig sokszor nem engedi el a figuráját, így előfordul, hogy a sarki boltban Hamlet kér húsz deka trappistát szeletben. Ha pedig az ember a sztálinizmust kutatja, akkor ott is sztálinizmust szimatol, ahol nem kéne.

Eplénynél még megvolt

Életemben többször is részt vettem úgynevezett Oroszország-konferenciákon. Minden alkalommal úgy éreztem, hogy nyugatiak és a közép-kelet-európaiak között nagyjából úgy ezer verszta a távolság. Egyszer Budapesten ülhettem végig egy zárt körű megbeszélést, ekkor az inkognitóban érkezett brüsszeli döntéshozót újságírókból, politikusokból, írókból álló alkalmi csapat fogadta. A találkozót egy államtitkár szervezte, és szépen, udvariasan haladtunk egy kört, mindenki elmondta, milyennek látja Oroszországot, milyen uniós politika volna kívánatos, vendégünk pedig serényen jegyzetelt.

Az arab Dimitrov

Egy-egy állam erejét az adja meg, képes-e megbüntetni a rendje, berendezkedése ellen vétőket. Margaret Thatchert még nagy ellenfele, az IRA is tisztelte a maga módján, jóllehet a „Vaslady” egyszerűen kriminalizálta és ennek megfelelően büntette az ír gerillákat (azt most hagyjuk, mert nézőpont kérdése, hogy szabadságharcosoknak vagy terroristáknak tekintjük-e őket). Az amerikaiak sem teketóriáztak, és méreginjekcióval kiiktatták az élők sorából Timothy McVeigh-t, az oklahomai irodaház felrobbantóját. Ellenpéldának pedig ott van Anders Breivik, aki maga mondta a szemébe a bírónak, hogy a liberális demokrácia gyengesége miatt tettével aránytalan büntetést kap majd. Úgy is lett, a maximálisan kiszabható 21 évre ítélték, más lapra tartozik, hogy ha lejár, társadalmi veszélyessége miatt minden bizonnyal meghosszabbítják majd Breivik szabadságvesztését.

A melós

Vagy munkavállaló, munkás, mindegy. Tényleg nem a neve fontos. A lényeg az, hogy most otthon ül a tévé előtt, váltogatja a csatornákat. Ez a szokása este, lefekvés előtt. Nyolc óra van, és hamarosan alvás, hiszen holnap is ötkor kel, ahogyan szinte egész életében.

Oldalak