Törcsi Péter

Józan ész Európája

Sokféle Európa létezik, így a kontinenst számos szempont szerint fel lehet osztani, déli és északi mentalitásra, gazdagabb és szegényebb régiókra, a kommunizmus pusztítását elszenvedni kényszerülő országokra és azokra, amelyek a második világháborút követően szabadságra és gazdasági fejlődésre rendezkedhettek be. Ahhoz, hogy a jelenlegi, elsősorban Brüsszelben látható politikai törésvonalakat megvizsgáljuk, a fenti ismérveknek mind fontos szerepük van, azonban az egyszerűség kedvéért Európának és azon belül is az EU-nak a különböző régióit talán egyszerűbb a józan ész megléte és annak hiánya mentén felosztani.

Nincs alternatíva

Vasárnap elmaradt az újabb gigatüntetés Budapesten. Persze a közösségimédia-oldalaikon visszajelző több tízezer kattintás miatt nagy tömegre számítottak az ellenzéki pártok, ehhez képest a Hősök terén – bohózatba illően – a rendezők egyesével számolták meg a résztvevőket, hogy vajon összejön-e a közterületen vonuláshoz szükséges száz fő. A budai Várban sem voltak többen néhány száz elkötelezett tüntetőnél, pedig a Jobbiktól a DK-ig minden ellenzéki párt képviselője felszólalt a formálódó roncskoalíció rendezvényén.

A vélemény szabad?

Múlt héten a közmédia M5-ös csatornáján, az Ez itt a kérdés című műsorban a meghívott vendégek arról beszéltek, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak a homoszexuális embereknek, akik változtatni szeretnének szexuális orientációjukon, nemi identitásukon. Magyarul nem szeretnének tovább homoszexuálisként élni.

Elmarad a „minimajdan”?

Nagyon úgy tűnik, hogy elmarad az ellenzék és a CEU-s diákok által vágyva vágyott budapesti „mini-Majdan”. Hiába pörgettem végig a legolvasottabb ellenzéki hírportálokat, néztem meg a különböző kormánybuktató Facebook-oldalakat, egyik sem ír arról, hogy ma, holnap, jövő héten „gigatüntetés” szerveződne az Orbán-kormány végleges megbuktatása érdekében.

Korrekt viszony Amerikával

A Washington Post hosszan és kimerítően foglalkozott Magyarországgal egy múlt heti írásában. Nem fogják kitalálni, de a téma, hogy, hogy nem a CEU aktuális helyzete volt. De kivételesen a „mértékadó” amerikai napilap nemcsak – ahogy azt tőlük megszokhattuk – Magyarországot és a magyar kormányt bírálta, hanem páros lábbal beleszállt a budapesti amerikai nagykövetbe és rajta keresztül nyilván a Trump-adminisztrációba, amiért a diplomata szerintük nem védte meg kellő vehemenciával a CEU-t.

Oldalak