Jelenlegi hely

Ungváry Zsolt


Identitás

Ungváry Zsolt képe

Új gyerek érkezett az osztályba. Bejött, vagyis inkább begurult a terembe, hiszen rettenetesen kövér volt. Kati néni megkérte, mutatkozzon be.

– A nevem Dani, régebben Miskolcon laktunk. Szeretek legózni, matekból négyesem volt. Érdekel a szimfonikus metál. A hajam barna. Sovány vagyok.

A kitörő röhögés hallatán a pedagógus erélyesen rászólt a nebulókra:

– Mi nevetnivalót találtok ezen?

– Hát… Azt mondta, hogy sovány – szólt megszeppenten egy kislány.

Nyomor

Ungváry Zsolt képe

A férfi kinézett az ablakon; a süvítő szél csapkodta az ónos esőt – szerencsére az Opellel beállt a garázsba –, de idebent a központi fűtés jó meleget adott. Az imént fejezte be a vacsorát, brassóit evett sült krumplival. Ebédre csak a munkahelyi büfében tudott rántott húsos szendvicset és kólát venni. A tévében focimeccset adtak, kapcsolgatott a csatornák között, egy ideig leragadt az egyiknél, ahol kedvenc filmje ment, de aztán nem nézte végig, hiszen úgyis megvan dévédén.

Tervek

Ungváry Zsolt képe

A sikeres budapesti akció után a MoMo most vidéki témákra koncentrál. Alsóbuzogányfalván a Rákóczi utcát le akarják aszfaltozni, de marha sokba kerülne, inkább a felsővárosiaknak adjanak fűtéskorszerűsítést ennyi pénzért. Az sokkal előremutatóbb, és meg kell kérdezni az embereket. A Rákóczi utcaiak kivételével mindenki aláírja a gyűjtőívet: nem kell aszfalt. Nem is lesz. Böhönyén Tria­non-emlékművet akartak állítani, de a mozgalmárok aláírásgyűjtéssel ezt is megakadályozták.

Nyugdíj

Ungváry Zsolt képe

Azelőtt mindig papíralapú Kincstári Takarékjegyet vettem, ha egy kis spórolt pénzem volt, de a postán minden alkalommal arra biztattak, inkább nyissak értékpapírszámlát és arra fizessek. Hosszú győzködés után kötélnek álltam, azóta abban kuporgatok, de minden alkalommal közlik, hogy nyissak inkább nyugdíj-előtakarékossági számlát. Mondom, bakker, ti beszéltetek rá az értékpapírszámlára, hagyjatok békén a nyugdíjjal. Megvető tekintetek; ilyen a magyar. Az internet is tele van vele; nem teszünk félre öreg napjainkra, aztán majd csodálkozunk.

Ufó

Ungváry Zsolt képe

A tüntetők barikádokat emeltek az utcán parkoló autókból, a hotdogosok bódéiból és az ellentüntetők hulláiból. Az Ötödik sugárutat keresztbe lezáró kamion tetejére felkapaszkodott az első szónok, mikrofonba kiáltott mondatait felhőkarcoló méretű hangfalak erősítették fel. A Central Park állatkertjéből fejveszetten menekültek az oroszlánok (az Alex nevű egészen Madagaszkárig), és a zajtól még Bronxban is betörtek az ablakok.

– Nem hagynak minket élni! Ellopják a szabadságunkat, oda a remény! – zokogta az ismert művész, és a tömeg ráfelelt:

– Nem hagynak, a szemetek!