Jelenlegi hely

Ungváry Zsolt

Dimenzió

Ungváry Zsolt képe

A galaktius jeditanács újra ülésezett a negyedik dimenzióban. A legfrissebb érzékelések szerint ismét zavar támadt az erőben. A három dimenzióba kényszerített játék során a magát mindenhatónak képzelő, de innen, kívülről, nevetségesen jelentéktelennek látszó birodalom újabb támadást indított, hogy maga alá gyűrje a látható univerzumot.

– Fény és árnyék, jó és rossz, jobb és bal, Ahura Mazda és Ahrimán küzdelme ismét felerősödött – állapította meg a tanács tagja.

Nem

Ungváry Zsolt képe

Az indoeurópai nyelvek politikailag korrekt problémája, hogy régóta megkülönböztet nyelvtani nemeket (hím-, nő-, semleges), amivel egyrészt előrevetített bizonyos modern kérdéseket (ki gondolta volna kétszáz évvel ezelőtt, hogy a semleges nem egyszer majd értelmezhetővé is válik), másrészt belehajszolta napjaink törvényhozóit egy sajátságos csapdába. Mielőtt ugyanis valakiről beszélni kezdenénk, el kell döntenünk, melyik nemű „ő”-t használjuk vele kapcsolatban. Ez többé nem pusztán a mi megítélésünkre van bízva, ismernünk kell az illető identitását is, nehogy megsértsük.

Arc

Ungváry Zsolt képe

– Kormánybuktató arcokat bemutató műsorunk mai adásában ismerkedjenek meg Fehér-Sopron Bandival. Andrásnak vagy Andreának szólítsalak?

– Bandinak. Abban nincs semmi kirekesztő.

– A tiétek egy igazi budapesti párt, ha valaki autentikusan tudja képviselni a lakóit, azok ti vagytok. Jól sejtem?

– Persze, ez a város nagy szerelmünk, minden követ ismerünk itt Bukarestben. Itt lestünk kamaszként a fiúk szoknyája alá, délelőttönként feljártunk a Hradzsinba…

– Az Prágában van…

Köztársaság

Ungváry Zsolt képe

Gyurcsány éppen álmodott. Ehhez nem is kellett mindig aludnia, ezúttal éppen csak kicsit hátradőlt a székében, és pár percig nem izgett-mozgott, mint általában. Úgy képzelte, hatalmas tömegnek szónokol, és kedvenc fordulatával élve a köztársaságot dicsőíti. Hirtelen a forgószél fölkapta, és repült keresztül téren és időn. Közben, saját hangjától kissé még mindig megittasodva, ennyit hallott: „Tudod, Fletó, egy államforma önmagában nem érték.”

Példabeszéd

Ungváry Zsolt képe

– Mester, olyan nehéz megérteni, milyen is a mennyek országa.

– Azért, mert emberi szóval nehéz kifejezni. Próbáltam példabeszédekkel megértetni veletek.

– Igen, mester, de ezekben csupa olyan dolog van – mustármag, pásztorok és bárányok, szőlőmunkások, szolgálók és dénárok –, amik nekünk idegenek. Próbáld meg a mai világ nyelvén elmagyarázni!