Jelenlegi hely

Ungváry Zsolt

Nyugdíj

Ungváry Zsolt képe

Azelőtt mindig papíralapú Kincstári Takarékjegyet vettem, ha egy kis spórolt pénzem volt, de a postán minden alkalommal arra biztattak, inkább nyissak értékpapírszámlát és arra fizessek. Hosszú győzködés után kötélnek álltam, azóta abban kuporgatok, de minden alkalommal közlik, hogy nyissak inkább nyugdíj-előtakarékossági számlát. Mondom, bakker, ti beszéltetek rá az értékpapírszámlára, hagyjatok békén a nyugdíjjal. Megvető tekintetek; ilyen a magyar. Az internet is tele van vele; nem teszünk félre öreg napjainkra, aztán majd csodálkozunk.

Ufó

Ungváry Zsolt képe

A tüntetők barikádokat emeltek az utcán parkoló autókból, a hotdogosok bódéiból és az ellentüntetők hulláiból. Az Ötödik sugárutat keresztbe lezáró kamion tetejére felkapaszkodott az első szónok, mikrofonba kiáltott mondatait felhőkarcoló méretű hangfalak erősítették fel. A Central Park állatkertjéből fejveszetten menekültek az oroszlánok (az Alex nevű egészen Madagaszkárig), és a zajtól még Bronxban is betörtek az ablakok.

– Nem hagynak minket élni! Ellopják a szabadságunkat, oda a remény! – zokogta az ismert művész, és a tömeg ráfelelt:

– Nem hagynak, a szemetek!

Majom

Ungváry Zsolt képe

Nagy vihart kavart Európában egy bizonyos John Ape nyilatkozata, amely több nyugat-európai újságban és internetes fórumokon is megjelent. Az ismeretlen férfi (?) bejelentette, hogy ő ezentúl majomnak tartja magát, kéri (sőt: követeli), hogy ezt tartsa tiszteletben a társadalom, valamint a mindenkori kormányzat, és ennek megfelelően viszonyuljanak hozzá.

Aláírók

Ungváry Zsolt képe

A professzor az üvegfalon túli kórteremre mutatott, ahol különböző korú és nemű emberek, szigorú orvosi felügyelet mellett végezték napi tevékenységüket.

– A világ tele van mentálisan súlyosan sérült, a közösségre, annak értékeire és boldogulására komoly veszélyt jelentő alakokkal – magyarázta a főorvos. – Nagy problémája a pszichiátriának, hogy nem gyűjthetünk róluk anyagot. A személyiségi jogok és adatvédelmi korlátok miatt ezek az emberek észrevétlenek maradnak számunkra, és tovább mérgezik a környezetük, az ország levegőjét.

Idő

Ungváry Zsolt képe

Ugyan az EU megpróbálta letagadni, azért a kereszténység alapjaiban határozta meg a kontinens életét. Még az éveket is aszerint nevezzük meg, hogy Krisztus születéséhez képest hogyan helyezkednek el a szám­egye­nesen. Persze a komcsikat ez roppantul zavarta, s bár új időszámítást nem vezettek be, mint a terrorista jakobinusok, valahogy mégis ki kellett iktatniuk a névadót. Így aztán feltalálták a teljesen értelmetlen „időszámítás előtt” (i. e.) és „időszámítás után” (i. u.) formulát, ám ez utóbbi akkora baromság, hogy maguk is „időszámítás szerint”-re (i. sz.) javították.