Jelenlegi hely

Vass Krisztián

Föld és tér

Vass Krisztián képe

A földet meg kell művelni, a teret be kell népesíteni. Ez szigorú korparancs: a nemzetek csak így tudják továbbélésüket biztosítani. A nemzetközi baloldal azonban nem népben, hanem lakosságban gondolkodik. A liberalizmus nem más, mint a nyugati kultúra oldószere.

Lombosodás

Vass Krisztián képe

Hét esztendeje, 2010-ben új szemléletet hozott az erdészeti ágazatba az Orbán-kabinet. Látogatóbarát, a nagyközönség előtt nyitott erdőkről vizionált a nemzeti kormány. Az agrártárca tehát kiemelt célként tűzte ki az állami erdőgazdaságok közjóléti és turisztikai feladatainak erősítését.

Hungarikum: nemzeti örökség

Vass Krisztián képe

Hungarikumok a magyar életérzés, a magyar ritmus, a magyar alkat és alkotóképesség megtestesítői és kifejezői. Ezért össze kell gyűjtenünk és meg kell óvnunk értékeinket az utókor számára. Mert, ahogy íróklasszikusunk, Wass Albert mondta: „Nekünk, magyaroknak az Úristen különösen gazdag és színes nemzeti örökséget adott.”

A kiemelkedő nemzeti teljesítményeknek ösztönző erejük van az egész magyarságra nézve. Arra inspirálnak bennünket, hogy megőrizzük és bemutassuk azt a nemzeti tudást, mellyel gazdagíthatjuk Európát.

Hazátlan Sallai

Vass Krisztián képe

Sinka István (1897–1969) társadalmi balladája a hárommillió koldus Magyarországát szedte rímbe. A pöffeszkedő nagybirtok: grófi hatalmasságok, jöttment bérlők, földnélküli falusiak és kósza pásztorok félfeudális világát. Ahogy Oláh György író-publicista (1902–1981) híres szociográfiájából ismerjük a huszadik század első harmadát. Sinka István, a népi költő klasszikus értük szállott harcba: a kisemmizett földművesekért. A Fekete bojtárként emlegetett poéta a Magyar Élet című havilap 1939.

A fák ünnepén

Vass Krisztián képe

Az Alacsony-Tátra legfőképpen síparadicsomáról ismert hazánkban. Chopok, a 2024 méteres csúcs és az Ördöglakodalma hágó sok magyar sportolni vágyót vonz a környékre. A Fák Napján, 2016 júliusában a szlovák állami erdőgazdaság – Lesy SR – látta vendégül a Visegrádi Négyek delegációit, melynek tagjaként a tájék kevéssé ismert értékeivel is megismerkedhettünk.