Jelenlegi hely

Zárug Péter Farkas

Hat töltény (Minidráma Csurka István emlékezetére)

Zárug Péter Farkas képe

I. FEJEZET

Budapest: egy református gimnáziumi tanárházaspár a Hír TV élő adását nézi:

– Te, Géza, kellett már megint ez a konfliktus, amikor úgyis annyi bajunk van?

– Hidd el, Jolánkám, a Viktor tudja, mit csinál. Soros van minden mögött, jól teszi, ha kiszorítja az országból! Ezek tényleg csalók! – mondja a férj.

– Hát a Soros oké, de egy egész egyetem, hallgatóstól, oktatóstól? Ők miért csalók? Mit mondott a Viktor?

Nemzeti konzultáció, vagy amit akartok

Zárug Péter Farkas képe

A kormány és a miniszterelnök újabb nemzeti konzultációt indít. A konzultáció formájáról már ismert a véleményem. Nézzük azonban a mostaninak tartalmát. Leginkább azért, mert korántsem reprezentatív, de mindenképp primer értelmiségi barátaimat tesztelve, a témák kapcsán egyértelműen kiderült, valós tájékozottságuk a témákban a nulla felé konvergál.

Erdogan ante portas…

Zárug Péter Farkas képe

Ami Törökországban készül és ami Törökországban épül a 2010-es évektől, az nem illiberális állam, az nem valami új, unortodox XXI. századi útkeresése a hatékony nemzeti hatalomnak a liberális és valamilyen más demokrácia között – mert a demokrácia az lehet más is, mint liberális. Nem! Ezek lózungok. Elkenése a rögvalóságnak, miszerint Törökországban Recep Tayyip Erdogan egy nyílt diktatúrát épített ki magának, annak minden fontos kellékével és jellemzőjével.

Áder János köztársasági elnöklete

Zárug Péter Farkas képe

Az ellenzéki jelöltállítás szimbolikusnak volt mondható, és már az is eredmény volt Majtényi László egykori ombudsmannak, volt ORTT-elnöknek, hogy egyáltalán hivatalosan jelöltté tudta emelni az ellenzék – a Jobbik támogatása nélkül. Persze még ebből a teljesen sima kimenetelű államfőválasztásból is sikerült a végére kicsinyes és nevetséges bábszínházat csinálni.

Ellenzéki stratégiák: cél 2018. március 4.

Zárug Péter Farkas képe

Egy év van hátra a 2018-as választásokig. Ugyanis ismerve a fideszes gyakorlatot, a választások napját Áder János március 4-re vagy 11-re fogja kiírni. 2014-ben április 4-én voltak a választások, pont egy hónappal az előtt, mint amikor 2010-ben szavaztunk. A Fidesz választási évben már semmilyen primér politikai terepet nem szeret adni az ellenzéknek, legkevésbé parlamenti színteret, s ezért tartottam már korábban is a négyéves országgyűlési ciklust valójában csak három és fél évesnek.