Munkatársak

szerki


Ágoston Balázs
főmunkatárs

1976-ban született Budapesten, 2002-ben diplomázott az egri Eszterházy Károly Főiskolán. A nemzethűség és az értékek védelme gyermekkora óta természetes számára, meggyőződése, hogy minden olyan törekvés, amely különböző elméletek alapján a természetes rendet és hierarchiát igyekszik felborítani, életellenes, hiszen a jó a rosszal, az igaz a hamissal, a szép a csúffal, a természetes a természetellenessel nem helyettesíthető. Vallja, hogy felemelkedni csak a Kárpát-medence összmagyarsága képes. Érdeklődési területe a tradicionalizmus, az eszmetörténet és a Trianonban elszakított, megszállt országrészek. Ha futball, akkor csak a Kispest. Szabadidejében bort kóstol, ezirányú tapasztalatai alapján kijelentheti, hogy - miután a bor hagyomány, minőség és szakralitás - liberális bor nem létezik. A liberalizmust különben is szellemi homoszexualitásnak tartja.

agoston_balazs

bandy_peter

Bándy Péter
vezető szerkesztő

Sokáig a foci világában képzelte el az életét, a gimnázium alatt labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett és tudósított a Futball7 című hetilapnak. 2000-ben alapító tagja volt az nb1.hu internetes focioldalnak, s 2001 végi távozásakor már az egyik leglátogatottabb hazai sportportált hagyta háta mögött. Ekkor váltott sportról közéletre: 2002 januárja óta a Demokrata munkatársa. Többnyire belpolitikai témájú interjúkat, riportokat készít, s 2008 óta a lap vezető szerkesztője. A politika kétszeresen is élete része: 2006 októberében Budapest II. kerületi önkormányzatának egyéni képviselője lett a Fidesz és a KDNP színeiben, 2012-ig volt tagja a testületnek.

Barta Boglárka
a Kultúra rovat vezetője

A balatonfüredi Barta Boglárka 1995-ben érettségizett a Pápai Református Gimnáziumban. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2001-ben kapott diplomát magyar nyelv és irodalomból és esztétikából, illetőleg ugyanitt szerzett felsőfokú kulturális menedzser képesítést. Konzervatív gondolkodásmódját a középiskola mellett neveltetése és családjának a kommunizmus alatt történt meghurcoltatása alakította. 2001 óta dolgozik a lapnál.

barta_bogi

bencsik_andras

Bencsik András
főszerkesztő

A Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola után tervezőszerkesztői akadémiát végzett, majd katonaévei letöltését követően előbb egy diáklapnál, aztán a kaposvári megyei napilapnál kezdte pályáját. Országos napilapok következtek, közben két könyv és számos hangjáték. A rendszerváltáskor az induló Pesti Hírlap főmunkatársa, majd főszerkesztője lett. 1994-ben megalapította a Demokratát, amelynek kezdettől fogva főszerkesztője. Létrehozta a Szkítia könyvesbolthálózatot és a Magyar Ház Könyvkiadót. Alapító tagja a jobboldali Sajtóklubnak.

Bencsik Gábor
lapigazgató

Budapesten született 1954-ben. A kőbányai Szent László gimnáziumban érettségizett, majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. 1979-től, tíz éven át a Nők Lapja riportereként dolgozott, majd a Magyar Újságírók Országos Szövetsége főtitkárának választották. A Magyar Demokratának 2005 óta lapigazgatója. 2006-ban történész diplomát, 2010-ben történész PhD doktori fokozatot szerzett a Pécsi Egyetemen. Eddig öt önálló kötete jelent meg.

bencsik_gabor

bognar_jozsef

Bognár József
publicista

Publicista, a Magyar Ház Könyvkiadó vezetője Ha kétezer évvel korábban születik, akkor mindenképpen Alexandriában élt volna. De ma már turistaként sincs kedve odamenni, ahol az antik világ írott kultúrájának kilencven százalékát megsemmisítette a két győztes. A helyén pedig csak homok és butaság maradt, ami nem vonzza. Így inkább saját kis Alexandriáját gyűjtögeti a Duna mentén.

fehervary_kriszta

Fehérváry Krisztina
a Zöld Jövő melléklet szerkesztője

2000-ben jött a Demokratához gyakorlatra, amelynek később munkatársa lett. 2003-tól barátnőjével, Barta Boglárkával vezette a kulturális rovatot, közben elvégezte az Eszterházy Károly Főiskola magyartanári szakát. A kultúra mellett a környezetvédelem és a fenntarthatóság témaköre is nagyon érdekelte, több, zöld energetikai témájú cikk után 2008-ban lett egy új melléklet, a Zöld Jövő szerkesztője. A fenntarthatóság témáját olyan szempontból közelíti meg, amely a hétköznapi embert a leginkább érdekelheti, így elsősorban a zöld energetika és az épületenergetika áll érdeklődése középpontjában, hiszen ezek a témák a rezsi csökkenésén keresztül a pénztárcánkat is érintik. Az elmúlt évek során számos olyan magyar építészt és energetikust mutatott be, akik a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot tartják szem előtt. Figyelemmel követi a hazai találmányok sorsát, mostanában szívesen foglalkozik a városokat élhetőbbé tevő, közösségeket teremtő megoldásokkal. A Demokrata több szempontból is meghatározta életét: nemcsak első munkahelye lett, de itt találkozott férjével, Jókuthy Zoltánnal is.


Gazdag István
publicista

Ha már „későszülöttként” elmulasztotta azt a korszakot, amelyben a leginkább (vagy egyáltalán) kedve lett volna élni - amikor az olyan szavak, mint becsület, elvhűség, bajtársiasság és effélék még jelentettek valamit -, vagyis az 1922-től 1945-ig tartó európai feltámadás idejét, akkor legalább pótcselekvésként azokhoz csatlakozott, akik őrt állnak az értékek küszöbén. Az eredeti európai értékek küszöbén, szemben azokkal az import szellemiségű kinyilatkoztatásokkal, amelyek vallási vagy világi köntösben, babonaként vagy áltudományként túl sokáig bolondították már Európát.

gazdag_istvan


gerhat_petra

Gerhát Petra
újságíró

Tatabányán született 1985-ben, de gyökerei Tolna és Somogy vármegyékbe vezetnek. Éppen ezért a hagyományok és az évezredes, földközeli életmódból kialakult paraszti művészet és kultúra már gyermekkorában nagy hatással volt rá. Régóta gyűjti a pásztorművészet tárgyi és eszmei értékeit. Jelenleg két felsőoktatási intézmény hallgatója, korábban Belső-Ázsiában végzett népművészeti tanulmányokat. Öt nyelven beszél. A Demokratához 2006-ban került gyakornokként. A tradicionális értékrend híve, hisz a magyar föld és a magyar szellem újbóli felemelkedésében. Szabadidejében az európai kultúra utolsó romlatlan évtizedeinek, az 1930-40-es évek művészetével foglalkozik.


Hankó Ildikó
főmunkatárs, a Tudomány rovat vezetője

A harmadik évezred emberének fennmaradása minden bizonnyal a tudomány és a technika fejlődésének lesz köszönhető, ha a világ tudósai eredményeiket jó cél érdekében használják. Hankó Ildikó évtizedek óta naprakészen figyeli és közvetíti azokat az eseményeket, amelyek egészségünkre, napi életünkre, távoli jövőnkre, kultúránkra hatással vannak. Különösen kritikusan figyeli hazai tudományos életünket, mivel a Kádár-rezsim kiszolgálói máig meghatározó módon irányítják tudományos eredmények megszületését és nyilvánosságra hozását. Sokat tesz a magyar történelmet meghamisítani igyekvő kommunista dogmák leleplezése érdekében és az évtizedek alatt politikai nézeteik okán háttérbe szorított vagy külföldre űzött tehetséges kutatók elismertetése érdekében. Cikkei az egész Kárpát-medence érdekeit képviselik, kiemelten a XXI. század környezeti hatásainak veszélyeit. Bár több befolyásos "tudós" szerint a tudomány kizárólag nemzetközi, politika fölött álló, a valóság az, hogy létezik nemzeti tudomány is, amely az ország, a nemzet érdekeit, a nemzeti hagyományok megőrzését tartja kötelességének. Hankó Ildikó ezt közvetíti olvasóinknak, nemzeti és keresztény elkötelezettséggel.

hanko_ildiko


hernadi_zsuzsa

Hernádi Zsuzsanna
főmunkatárs

1966-ban Miskolcon született. A Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán szerzett német-orosz szakon tanári diplomát, majd évekkel később elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola nemzetközi szállítmányozás és minőségmenedzsment szakát. 14 éven keresztül szállítmányozási területen dolgozott. A 2002-es év eseményei nagyobb közéleti szerepvállalásra késztették. Ekkor jelentkezett a Nemzeti Újságíró Tanoda által szervezett médiaiskolába, amelynek sikeres elvégzését követően kezdett dolgozni a Demokratánál. Emellett tanít is.


Jókuthy Zoltán
főszerkesztő-helyettes

Tizenhárom évvel ezelőtt, mindössze 19 évesen került a laphoz. Világnézete alakulását valószínűleg anyai és apai ágon egyaránt erős családi hátterének köszönheti, bár közvetlenül sohasem szóltak bele szellemi evolúciójába. A konzervatívok liberálisának tartja magát, ezt az első ránézésre abszurd képletet egy nagy adag cinizmus fűszerezi. Értékvezérelt, ugyanakkor örök kritikus: minden izmustól irtózik, a vakhitnél előbbre valónak tartja az igazságot és a valóban elfogulatlan tisztánlátást, bármilyen eredményt is hozzon az. A lapszerkesztés mellett a Demokratánál ismerte meg feleségét, Fehérváry Krisztinát és tipográfia művészetét - mindkettő rabul ejtette. Hobbija a húros hangszereken és jól megkomponált filmeken kívül (miután gyermekkorából mindenféle videójáték kimaradt, amiért külön hálás szüleinek) a számítógépe, élete jelentős részét monitor előtt, egérrel a kezében tölti - ha éppen nem dolgozik, szenvedélyes játékos: mostanság Mindkiller nick alatt aquiloniai Conqurerként kalandozik az Age of Conan világában.

jokuthy_zoltan


nemet_daniel

Német Dániel
újságíró

1986-ban született Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett szociológia szakos diplomát. Legnagyobb szerelmét a filmek jelentik, amelyek végérvényesen a Csillagok háborúja trilógia felújított változatának 1997-es bemutatója alkalmával ragadták magával. A mozgóképek mellett nagy hatást gyakoroltak rá a huszadik század végének értékpusztulását bemutató regények –élen Bret Easton Ellisszel és Jay McInerney-vel -, rajongója a modern rockzenének, a kortárs képzőművészetnek, emellett pedig a különféle társadalmi problémák, illetve a fiatal generációk ezekre megfogalmazott válaszai érdeklik.


Pozsonyi Ádám
publicista

Szeretne haladni a korral? Szeretné, ha az emberek összesúgnának a háta mögött, mondván: „Itt jön egy tipikus Européer! Egy politikailag korrekt, haladó szellemiségű modern balliberális fogyasztó? Egy vérbeli toleráns, multikulturális világpolgár!? Ugye, nem? Tanulmányozza inkább Pozsonyi Ádám munkásságát! Pozsonyi Ádám kategorikusan tagadja a mai kor kötelező jellegű értékeit, s büszkén hirdeti: „Ami új, az rossz!” A szerző eddig hat megjelent kötettel dicsekedhet - A Lenin-szobor helyén bombatölcsér tátong, Hogyan pukkasszunk liberálisokat?, a Még néhány ötlet a liberálisok pukkasztásához, a Jönnek a kispolgárok című elbeszélésgyűjtemény, a Göre Gábor mint filozófus és a Rebellió; valamint a http://pozsonyiadam.blogspot.com című saját oldallal.

pozsonyi_adam


sayfo_omar

Sayfo Omar
külpolitikai szerkesztő

A Demokrata legfiatalabb szakírója. Apai ágon szír felmenőkkel rendelkezik, innen nem mindennapi neve. Újságírói tevékenysége mellett jelenleg három felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat. Külpolitikai témájú írásaival legfőbb célja, hogy hazánk korántsem elfogulatlan médiumait ellensúlyozva, elhallgatott külföldi források felkutatásával és felhasználásával a magyar olvasók objektív tájékozódását segítse.


Szakács Gábor
újságíró

Újságíró, gitáros, énekes, dalszerző, kiadó, anyanyelve mellett németül és angolul is beszél. Az indulásakor Új Demokratának nevezett újsághoz az Izgalmas valóság című pályázatra beküldött, 1994. november 24-én megjelent könnyűzenei írásával került. Azóta a lap állandó munkatársa. Szakterülete a kultúra, környezetvédelem, történelem, magyar őstörténet, évekig volt a lap korábbi pop-rock rovatának gondozója, legutóbbi kötete a Nagy rock 'n' roll könyv. Feleségével, Friedrich Klára rovásírás oktató-kutatóval a Forrai Sándor Rovásíró Kör alapítói, szakirányú cikkeik a lapban olvashatók. Közösen írt zeneművük az Attila ifjúsága, jelentősebb könyveik: Kárpát- medencei birtoklevelünk a rovásírás, valamint a Rovásírás tankönyv és szakköri ötlettár.

szakacs_gabor


szalay_karoly2

Szalay Károly
író, publicista

Sokműfajú és sok szakmájú író. Negyven kötete között található eroto- szatirikus regénytrilógia a Rákosi és Kádár korszakból, amelyben 1956 mint forradalom szerepel, (1989 előtt!), Pompeji pusztulásáról szóló regényét tizenegyezer archeológiai adatból költötte újjá, 17. századi misztikus pikareszkje stílus bravúr. Jelentek meg anekdota kötetei, korszakmonográfiái Karinthy Frigyesről, Chaplinről, Tatiról, Mikszáthról, Keatonról, az amerikai burleszkről, a francia filmvígjátékról és a magyar filmkomédiáról. Ezernyi vitacikket írt történelmi témáról, művészettörténeti esszéket adott közre, gyilkos pamfletekben gúnyolta ki korunk hamis bálványait és végezetül, de nem utolsó sorban több mint ötszáz, könnyed publicisztikai írást a Demokrata Szókimondó rovatába, és ezek az írások semmivel sem értéktelenebbek, mint tudós könyvei, sőt, ezek teszik teljessé tekintélyes életművét.


Szencz Dóra
a Naptár rovat vezetője

1986-ban született Budapesten. Diplomáit a Budapesti Kommunikációs Főiskolán szerezte. 2006-ban került a Demokratához, 2007-től pedig a Naptár rovat vezetője. Kedvenc területei a sport, a politika és a történelem. Szabadidejében szeret olvasni, kirándulni Erdélyben, rendszeres látogatója az Ismerős Arcok zenekar koncertjeinek, hobbija a vívás.

szencz_dora


szentei_anna

Szentei Anna
újságíró

1978-ban született Kisasszony havában Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte történelem szakos diplomáját. A Magyar Demokratához újságíró gyakornokként került 2002-ben, szenvedélye a néprajz és a magyar irodalom.


T. Szántó György
fotóriporter

1956. június 7-én született Budapesten. 14 éves korától foglalkozik amatőrként a fotográfiával. 1979-től 1981-ig a Népsport külsős munkatársa. 1984-ben leteszi a fényképész vizsgát, és egy kutatóintézetnél műszaki fotósként dolgozik. 1986-tól három évig a TV Híradó külső munkatársa. 1995-től az Új Magyarország, utána a Pest Megyei Hírlap fotóriportere. Később szabadúszó, majd 2000. január 1-jétől a Magyar Demokrata munkatársa.

tszanto_gyorgy


ungvary_zsolt

Ungváry Zsolt
publicista

1968-ban született Budapesten. Az ELTE BTK-n végzett történelem-könyvtár szakon, tíz évig tanított, jelenleg vállalkozóként könyvkiadással foglalkozik. Novelláit 1989 óta közölte többek között a Tiszatáj, Új Írás, Hitel, Magyar Nemzet. Politikai írásai a Napi Magyarországban, majd a Demokratában jelentek meg, ahol Jobbszél címmel állandó rovata van. Cseresznyéssy elvtársról szóló jegyzetei a Vasárnapi Újságban 2003 májusa és 2004 tavasza között hangzottak el. Rendszeresen ír a Képmás családi magazinba. 13 könyve jelent meg (publicisztikai kötetek, regények, novelláskötet és mesekönyvek). Nős, 3 gyermek (Álmos, Ildikó, Botond) édesapja.


digitalstand25

ADemokrata_www.demokrata.hu

BM-kicsi


mentsver


k_aurusEseménynaptár
<
>
<
>