Jelenlegi hely

Esélytelenség

Pozsonyi Ádám
Pozsonyi Ádám képe

Lina videóját nézem. Hogy kicsoda Lina? Fogalmam sincs. Végül is mindegy. Hajnali fél hatkor mindegy az embernek. Ez az az időpont, amikor visszafeküdni felesleges, de felkelni is.

És lehet-e értelmes dolgot csinálni ilyenkor? Mosogasson az ember fél hatkor? Marhaság. De attól, hogy kábán az embert nem érdekli, hogy hol, melyik városban adtak át bekötőutat, meg hogy épp miként alakul a GDP, valamit bambulni kell a kávé mellé. Így került látószögembe Lina, aki a YouTube-on oszt életvezetési tanácsokat.

A második kávé után már képben voltam. Nem okvetlen Linával, hanem a jelenséggel. Mert ez egy jelenség. Sőt nem is jelenség, hatalmi ág. Mert mi is a hatalom? A hatalom az emberek befolyásolása. Az emberekre gyakorolt hatás. Lina amúgy kispályás. Az ő videói nyamvadt pár tízezres nézettségűek, míg profibb iskolástársai – mert ezek gimis, egyetemista lányok, fiúk – száz, kétszázezres, nem ritkán félmilliós nézettséggel rendelkeznek. Panni megmutogatja a rajzait, 250 ezer megtekintés, Fruzsi sminktanácsai 420 ezer megtekintés, de Lulu sminkvideója is közel 20 ezres nézettség egy hónap alatt.

Hol vagyok ehhez én? A „Töprengés az utódkérdésről” című szatírám – előadja a szerző – tíz hónap alatt 1800 megtekintést produkált, pedig lássuk be, baromi jó. Bár, ha úgy vesszük, ne járjon a szám, mert az Írószövetség elnökének beszéde 56-ról egy év alatt 78 megtekintés, Pap Gábor magyar nyelvről szóló előadása háromnegyed év alatt nyolcezres, s az Echo Tv – lássuk be, komoly háttér – által feltett Trump-elemzés Lovas Istvánnal is alig 16 ezres nézettséggel kullog. Szemben mondjuk Dancsó három hete feltett baromkodásával, ami félmilliós megtekintés. Egy Pozsonyi vagy egy Pilhál György labdába nem rúghat Lina mellett, aki tanácsokat ad, hogyan lakkozzuk a körmünket.

A kávé elfogyott, untam a sminket, rákattintottam találomra egy videóra, amelyben egy nyuszi rágcsált egy fűszálat. Ült, rágcsált és annyi. Kétmillió-hatszázezres megtekintés. Engem lekörözött Lina, Linát meg legyőzte a kövér nyúl. Visszafeküdtem.