Hungarikum: nemzeti örökség

Vass Krisztián

Hungarikumok a magyar életérzés, a magyar ritmus, a magyar alkat és alkotóképesség megtestesítői és kifejezői. Ezért össze kell gyűjtenünk és meg kell óvnunk értékeinket az utókor számára. Mert, ahogy íróklasszikusunk, Wass Albert mondta: „Nekünk, magyaroknak az Úristen különösen gazdag és színes nemzeti örökséget adott.”

A kiemelkedő nemzeti teljesítményeknek ösztönző erejük van az egész magyarságra nézve. Arra inspirálnak bennünket, hogy megőrizzük és bemutassuk azt a nemzeti tudást, mellyel gazdagíthatjuk Európát.

A magyar vidék öröksége: velünk élő tudás- és ismerettár. Az élelmiszer-termelésben, az élelmiszer-készítésben, a kézművesiparban egyedülálló eljárások, magas szintű technikák fejlődtek ki, amelyek nélkül ma nem beszélhetnénk tokaji aszúról, kalocsai fűszerpaprika-őrleményről vagy Pick téliszalámiról. A herendi porcelán gyártása éppúgy nemzedékek tapasztalatát jeleníti meg, mint ahogyan a halasi csipke készítésének különleges módja is több generáció fáradságos munkájával alakult ki. A Hortobágyi Nemzeti Park, a puszta is annak köszönhetően maradt meg, hogy az ott élők tisztelték az eleiktől kapott termelési hagyományokat.

Magyarországon a nemzeti kormány jóvoltából törvény óvja a hungarikumokat. Büszkék vagyunk arra, hogy a népi hagyaték effajta megbecsülése az egész világon páratlannak számít. A hungarikumgyűjtés egyedisége abból fakad, hogy a nemzeti értékek fogalmát nem szűkítjük le csupán kulturális jussunkra. Nem pusztán mezőgazdasági és ipari termékekre vagy épített és természeti környezetünkre tekintünk hungarikumként, hanem mindezeket egységesen és átfogóan kezeljük. Ebben a megközelítésben kulturális és civilizációs javaink ugyanúgy értéknek számítanak, mint kiemelkedő egyéniségeink világszínvonalú életművei.

A témával kapcsolatos tapasztalatokat a Hungarikumok Klubja összegzi és ismerteti meg a nyilvánossággal. A 2017. májusi parlamenti rendezvényén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is felszólalt. A tárcavezető felháborítónak nevezte, hogy „egyes sajtótermékek pocskondiázzák”, leértékelik a hungarikumokat. Káros jelenség, hogy a fogalmat negatív kontextusban használják, a magyarság vélt vagy valós hibáira. Ezt vissza kell utasítanunk, hiszen a hungarikumok pozitív értéktartalmat jelentek, ami a magyarság számára kiemelkedő – mondta.

Lássunk néhány kirívó példát, mire is célzott beszédében az agrártárca-vezető. Uj Péter, az 444.hu főszerkesztője Kádárikum című cikkében így fogalmazott: „2012-re a lehungarikumosodott magyarság odáig jutott, hogy törvényben próbálta kimondani önnön eredetiségét és világhírűségét.(…) 2014-ben nincs gyűlöletesebb szó a magyar nyelvben, nincs szörnyűbb jelenség, mint a hungarikum.” A publicistának nemzeti értékeinkről a magyar történelem kommunista diktátora jutott az eszébe. Egy olyan politikus, aki internacionalistaként fittyet hányt hagyományainkra.

Szalai Bálint, az Index.hu újságírója sem adta alább. Azazhogy mégis. Megnéztük a Fidesz legjobb ötletét című, 2017. május 21-i opuszában így fogalmazott: „Jó, hogy vannak ezek a hungarikumok, meg érdemes is osztogatni a hasonlóan olcsó címeket, de ha a listázásnál bárki többet akar kezdeni velük, azon még erősen gondolkozni kell. De nem egyértelmű, hogy érdemes-e.” A szerző tehát legyint a magyar tradíciókra, napjaink kiemelkedő eredményeire.

Pedig a Hungarikumok Gyűjteménye telis-tele van magyar értékkel. Magas minőségű élelmiszerekkel, hasznos találmányokkal, kreatív technológiai vívmányokkal, innovatív műszaki megoldásokkal és nem utolsósorban: természeti kincsekkel. Amit elődeink hagyományoztak ránk. Akkor is velünk maradnak, ha a kétbalkezes zsurnaliszták összepacázzák velük a papírt.

A szerző a Földművelésügyi Minisztérium tanácsadója