Kitűzés

Pozsonyi Ádám

„A CEU-t ellehetetlenítő törvényt hétfőn írta alá a köztársasági elnök, ami miatt többezres, spontán tüntetés vonult végig a Sándor-palotától a Pollack Mihály té­rig” – írja a HVG, tökéletesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy többezres tömeg soha semmikor nem jelenik meg spontánul. Ilyen nincs. Olvassuk tovább: „A rádió épületénél némi dulakodás után a tüntetők kitűztek egy EU-s zászlót, ami a hétfői tüntetés nagyjelenetének dramaturgiai csúcspontja volt.”

A magyar rádióra kitűzték az EU-s zászlót. Figyelik? Ezek sose a magyart tűzik ki. Itt álljunk meg. Érdemes ezen kissé elgondolkodni. Mindenki olyan zászlót és jelképet hirdet, amit képvisel. Nem bonyolult az élet.

A rockerek azért viselnek Iron Maiden pólót, mert ők a heavy metalt szeretik, annak érdekeit nézik, képviselik, azért aggódnak, számukra az az elsődleges. Ha egy ifjún metál kitűző van, biztos nem fog aggódni a szintipop vagy a rapzene érdekeiért és dicsőségéért. Sőt, ha egy metallicás fiatalembert megkérdeznek, hogy a Metallica-jelvény azt jelenti-e, hogy ő a metált képviseli, vagy pedig a metál ellenségeit, esetleg némi rusztikus modort felvéve így szólna: „Hülye vagy, öregem? Még szép. Szerinted azért vannak rajtam metáljelvények, mert a nem metált szeretem? Elmentek otthonról, öreg? Gondolkodj már!”

„A rádió épületénél kitűzték az EU zászlót.” Nem olyan ez valahol, mintha a XVII. században valaki kitűzte volna a török lófarkas, vagy a német-római birodalmi, vagy 1952-ben a szovjet zászlót?

Jut eszembe, birodalmak.

Néztem képeket minap vietnami emberekről, akik az Agent Orange-akció alatt a dioxin miatt torzultak el. Nagyon várom a pillanatot, amikor végre az amerikaiakból csinálnak egy németekhez hasonló, bűntudattól megnyomorított nemzetet. Még egy kérdés: az oroszok miért nem ostorozzák magukat a kommunizmus miatt? Miért csak a németek? S egy utolsó: a közgondolkodásban az EU-zászló kibiggyesztése lesz-e olyan bűn, mint a szovjet zászló kitűzése?