Lista 2.

Addig jó a listázás, amíg magunkat listázzuk. Kapcsolódva múlt heti jegyzetemben tett felhívásomhoz, az alábbi regényeimhez kérném a megsemmisítő kritikákat, amelyek bizonyítják, miért alkalmatlan egy jobboldali-konzervatív-nemzeti író arra, hogy maradandót alkosson. (A Széchényi-könyvtárban elérhetőek.)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

MMC (Magyar Monte Cristo) – Ménesi Csabát az 56-os forradalomban való részvételéért börtönbe zárják, de ő kiszabadul, nyugatra szökik, meggazdagodik, és a rendszerváltás után visszatér, hogy egykori elárulóit, ellenségeit felkeresse és megbüntesse.

Ki az Úr Buzogányban? – Szatíra (pamflet) a 2006-os választásokhoz kapcsolódóan. Furcsa figura érkezik Buzogány városába, és befolyásával, manipulációival úgy kavarja az eseményeket, hogy a voksolás végül a szociálliberálisoknak kedvezzen. A különös alakról végül kiderül (akár Bulgakovnál), hogy maga a sátán járt az isten háta mögötti településen.

Hal áll L-en – Kicsit szürreális, kicsit abszurd történet, amelyben Nagy Elemér életét követjük nyomon a fantázia és valóság határán. Mi az, amit csak képzelünk, mi az, amit az író képzel el, mi történik meg valójában? Találkozik-e hősünk szerelme tárgyával, vagy csak álmodozik dialógusaikról? Létezik-e egyáltalán a főbérlő Baba néni és Zárkövy, a csodált-irigyelt író? Csakugyan megjelenik-e az otthonában Petőfi, vagy mindez az ő fejében játszódik? Vagy az író fejében? Az olvasóéban? Ki is írja a könyvet? Nagy Elemér, Zárkövy vagy Ungváry?

Elefánttemető – Meddig ér 56 árnyéka? A két idősíkon játszódó regény jelenében Soltész Imre küzd az ezredforduló magyar valóságában az egykori ávósok és besúgók utódaival, a szüleiről íródó könyvben pedig az előző generáció harcát látjuk szabadságért, boldogságért. Van-e kiegyezés a barikád két oldalán állók között, beteljesül-e a modern Rómeó és Júlia-sztori?

Továbbá a politikai krimik kedvelőinek tudom javasolni a Túszejtés a fővárosban-t, 40+-os férfiaknak a Meccslabdát, 5–10 éveseknek a Segítsünk a manóknak-ot.

Lapszám: