Jelenlegi hely

Tiltás

Pozsonyi Ádám
Pozsonyi Ádám képe

Letiltott egy hétre a Facebook. Rossz fát tehettem a tűzre, már nem emlékszem, hogy mit, de egy pillanatra láttam felvillanni a feliratot, mielőtt kidobott: „Megsértetted a Facebook közösségi alapelveit”, meg egy sort a saját posztomból, ami így kezdődött: „Valami idióta feminista pi…a…”

A többire nem emlékszem, mert repültem.

Ebből vajon melyik lehetett, amivel megsértettem az alapelveket? – töprengtem, míg ballagtam kifelé a konyhába, hogy kávéba fojtsam bánatom. A „valami”, az „idióta”, a „feminista” vagy a „pi…a”. Az utóbbi háromra tippelek, azokból lesz az egyik, mert a valami talán mégsem szélsőséges vagy kirekesztő. Bár nem tudom, különös. Ezek szerint a feminista az egy szitokszó? Szerintem az, de csodálkozom, hogy szerintük is. A feminista akkor egyenlő azzal, hogy barom. Ezt amúgy minden férfiismerősöm így gondolja, sőt még a hölgyek is, kivéve, akik azt gondolják, hogy férfi és nő barátsága létezik.

De hát, ha szerintük is sértő, miért tiltanak? Rejtély.

Vagy lehet, szerintük a feminista nem is sértő, hanem ellenkezőleg, az valami szép és jó, nemes és haladó, és a szép és jó dolgokat nem szabad idiótázni? De ezt se értem, mert csomó ismerősöm idiótázza egymást, meg politikusokat, rendezőket, postásokat, rendőröket is. A feministát miért nem lehet?

Kezdem kapiskálni. A feminista szerintük biztos egy kisebbség. Mint a drogos vagy az LMBTQ valamelyik aberrált szektája. De akkor megint nem értem, mert ha a feminizmus a nők jogaiért harcol, akkor miért teszi be folyton a nőket a devianciák közé? „Harcoljunk a melegek, a bevándorlók és a nők jogaiért!” Szegény nők, miért bántják őket? Lát az ember egy kedves lányt, kezdené megszeretni, erre kiderül, hogy ő egy aberráció, és egyenlő a drogos határsértővel. Borzalom!

Persze, lehet, hogy tévedek. És a „valami” a bűnös. Azért tiltott a Face. A „valami”, az olyan konkrét. Túl sok köze van a valósághoz, és a valóságból kiindulás szabad demokráciában bűn. Amiért tiltás jár.