A titkos migrációs program XVII.

Friederike Beck könyvének ismertetése

A múlt héten kezdtük Mohamed A. El-Erian, Barack Obama volt gazdasági tanácsadója Menekültek és reform Európában című cikkének ismertetését, amelyet most befejezünk. E cikket Friederike Beck említette meg azzal: Soros annyira fontosnak tartotta, hogy kitette a honlapjára. Mára az írás a Project Syndicate archívumában található, azaz annak a portálénak, amely Soros cikkeinek első számú hordozófelülete.

Tehát a zárórész következik.

A menekültválságra adott ilyen felvilágosult politikai válasz más módon is segíthetné Európát. A szerző elmondja, hogy véleménye szerint ennek milyen fiskális előnyei lehetnek. Így az aggre­gát keresleti egyensúlytalanság enyhítése, a növekedésgátló strukturális akadályok leépítése és a túlzott eladósodás csökkentése egyes országokban. A menekülthelyzet, írja, szintén biztosítaná, hogy kifejezett haladás jöjjön létre az EU hibás politikai, intézményi és pénzügyi architektúrájában. De még számos más, ugyanilyen, hajánál fogva előrángatott, valójában kontraproduktív „gyógyírt” is felhoz.

A szerző azután arról ír, hogy „a történelem” arra is figyelmeztet, a jelenlegi (mármint az akkori) menekültválság hatalmas mérete miatt van rá esély, hogy az jelentős politikai reakciókat váltson ki. Ezután ismételten felemlegeti a mene­kült­áradat katalízisfunkcióját, és arra biztatja a politikusokat, hogy ne egymással veszekedjenek, hanem ragadják meg ezt az egyedülálló, remek alkalmat, és használják ki a nyitásban rejlő eseményeket.

Az a tény, hogy ennek az Obama-tanácsadónak a cikkét Soros olyannyira megszerette, hogy saját honlapjára is feltette, mutatja, sőt bizonyítja: Sorosnál Európa határainak megnyitása a beáramló sok millió idegen előtt nemcsak egy hirtelen odavetett terv volt, hanem mélyen átgondolt stratégia Európa tönkretételére.

Most pedig folytassuk a kötet ismertetését, mégpedig azzal a résszel, amelyet két hete szakítottunk meg. Azzal, hogy milyen követelései voltak Sorosnak migránsügyben az EU felé.

A következő követeléspontot tartalmazó alfejezet címe: Az EU központi menedék- és migrációs ügynöksége felállításának követelése.

E harmadik Soros-követelés szerint az EU-nak azonnal központi menedék- és migrációs ügynökséget kell létrehoznia. Ez a menekültügynökség venné át a jövőben az összes döntést a migránsok irányítása és védelme tekintetében. Soros negyedik követelése egy biztos menekültfolyosó létrehozása Európa felé. Elsőként Olaszország és Görögország irányából észak felé kell megvalósítani. Következő lépésként a menekülés biztonságos csatornáit egészen a válságövezetekig kell kiterjeszteni azért is, hogy csökkenteni lehessen a földközi-tengeri átkelés veszélyeit. Ezután az ENSZ menekültügyi szervezetének segítségével kell tárgyalni arról, hogy a frontországokban, mindenekelőtt Törökországban, menedékközpontokat hozzanak létre.

A Soros-követelésekre vonatkozó záró alfejezet címe: Évi több mint egymillió menekültet befogadni.

Soros ötödik követelése, hogy az európai humanitárius és pénzügyi modellt egy világméretű migrációs és menedékmodellé kell fejleszteni, és hatodjára, az EU-nak a magánszektort kell mozgósítania, hogy évente több mint egymillió menekültet fogadjon be. Soros az NGO-k mellett egyházi csoportokat és vállalkozásokat nevez meg, amelyeket szponzorokként be kell vonni a projektbe.

A fejezetet a szerző azzal zárja, hogy ha Soros nem lenne bolygónk egyik leggazdagabb embere, és nem tartozna a világelithez, vízióját nem kellene komolyan venni. De egy olyan emberről van szó, aki mindenbe és mindenhol aktívan beavatkozik.

(Folytatjuk.)

 

Lapszám: