Jelenlegi hely

Ufó

Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt képe

A tüntetők barikádokat emeltek az utcán parkoló autókból, a hotdogosok bódéiból és az ellentüntetők hulláiból. Az Ötödik sugárutat keresztbe lezáró kamion tetejére felkapaszkodott az első szónok, mikrofonba kiáltott mondatait felhőkarcoló méretű hangfalak erősítették fel. A Central Park állatkertjéből fejveszetten menekültek az oroszlánok (az Alex nevű egészen Madagaszkárig), és a zajtól még Bronxban is betörtek az ablakok.

– Nem hagynak minket élni! Ellopják a szabadságunkat, oda a remény! – zokogta az ismert művész, és a tömeg ráfelelt:

– Nem hagynak, a szemetek!

– Az elnöknek nevezett bohóc, az amerikai névre méltatlan zsarnok, ez a nárcisztikus őrült nem tiszteli az emberi méltóságot.

– Nem tiszteli, a rohadék! – zúgta a kórus.

– Elfojtja a bíráló hangokat, irtózik a másságtól!

– Elfojtja bizony, amíg bele nem fojtjuk a saját nyálába ezt a kretén, másságtól irtózó állatot – helyeseltek a liberálisok.

– Az ilyen antidemokrata ellen bármi megengedhető – folytatta a szónok. – Megnyúzzuk, kitömjük és betesszük a történelem szemétdombjának panoptikumába. Leperzseljük a narancssárga haját ennek az intoleráns baromnak! Rágyújtjuk a Fehér Házat!

– Rágyújtjuk! – helyeselt a hallgatóság.

– Mert mit érdemel az, aki gúnyolódott egy mozgássérültön?

– Levágni a lábát! – kiabáltak.

– Így lesz. Kerekesszékbe ültetjük, lelökjük a Capitolium lépcsőin, aztán együtt kacagunk rajta és énekeljük (a színpadon feltűnő Madonna és Lady Gaga vezetik a szólamot): „Hová gurulsz, Trumpocska, egyenest a Pokolba! Wow!”

Az 58. utca sarkán két (egymást a „Te is utálod Trumpot?” feliratú kitűzőjéről felismerő) férfi azon vitatkozott, az oroszok vagy az ufók kényszerítették-e az Egyesült Államokra az új elnököt. A körülöttük állók is bekapcsolódtak a polémiába, és végül 54-46%-ban úgy döntöttek, hogy az ufók, mert a többség inkább hitt az ufókban, mint az oroszokban.