Valaha a vajákos asszonyok és a szerzetesek voltak az ismerői a gyógynövények hatásának, aztán a hatásosabb gyógyszerek megjelenésével ez a tudás kihalt. A gyógynövények felhasználása most azonban ismét reneszánszát éli a természetesebb életforma népszerűségének növekedésével. Legutóbb a mézeskalács fűszereinek gyógyhatásait írtuk le, most további, karácsonyi fűszereket mutatunk be. A hangulatos, illatos növények nemcsak ízletesebbé, jobban emészthetővé teszik az ételeket, hanem általuk a szervezet jobban hasznosítja az ételben lévő tápanyagokat. S bizony, még a karácsony díszítő növényei is tartogatnak meglepetéseket.

Borókabogyó

A Duna-Tisza-közén, de hazánk más részein is nagy tömegben előforduló örökzöld cserje második éves termései adják az édes-kesernyésen zamatos, aromás, kissé csípős ízű fűszert. A gyógyászatban elsősorban teaként vagy lekvárként használják vizelethajtó gyanánt, de szélhajtó, étvágygerjesztő, vese- és epekőoldószer is egyben, méregtelenítő és fertőtlenítő hatása is ismert, hurutos megbetegedéseknél is használják. Kitűnő izzasztó hatású csúz- és kösz vény bántalmaknál. Főzelékek, saláták, húsételek, vadpástétomok, és a savanyú káposzta fűszere. A grillen sütött húsoknak mézeskalácsot, marcipánt és szeszes italokat ízesítenek vele.

Angelika likőr: 0,5 dkg szegfűszeget és szerecsendiót 1-1 dkg fahéjjal, borsmentával, citromhéjjal, kardamommaggal és gyömbérrel összekeverünk, hozzáadunk 2 dkg angelikagyökér és 3 dkg kálmosgyökér zúzott keverékét, majd egy liter 90 százalékos alkoholban két napig áztatjuk. Egy liter vizet öntünk hozzá, és a keveréket leszűrjük. Egy liter sűrű cukorszirup hozzáadása után kész. Gyomorgörcs, gyomorfelfúvódás ellen.

Koriander

Ősidők óta használt fűszer, amelyet már a Biblia, valamint a körülbelül 5000 éves Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítenek. Ajánlott gyomorrontás és felfúvódás esetén, a köményhez hasonló hatású, ezenkívül vértisztító teakeverékek része, illetve serkenti az alhasi vérkeringést, és C-vitamint tartalmaz. Fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású. A régi arab orvoslásban szülési fájdalomra is használták. Erőteljes, édes aromája kiválóan illik a narancshoz, fahéjhoz, szerecsendióhoz. Tipikus kenyérfűszer, hagyományos ízesítője a mézeskalácsnak. De népszerű sültek, húspácok, káposztafélék, szószók, sonkapácok készítésénél, a likőrgyártásban, továbbá uborka és paprika eltevésénél.

Karácsonyi tej: egy liter tejbe egy fahéjat, egy szegfűszeget, fél rúd vaníliát és pár szem koriandert keverünk. Felfőzzük, majd ízlés szerint mézzel édesítjük. Perui fájdalomcsillapító ital: 6 dl vízben tíz percig főzünk két kávéskanál koriandermagot, 5 szegfűszeget és egy kávéskanál csilit. Édesítsük mézzel, és alkalmanként félcsészényit igyunk belőle.

Vanília

Az egyik legfinomabb és legaromásabb fűszer, amelynek eredeti hazája Mexikó, ahol az aztékok használták a kakaó ízesítésére, illetve kedvenc italuk, a habos víz fontos összetevőjeként. Azóta ismert afrodiziákum. A 16. század végére egész Európában elterjedt, de kizárólag Közép-Amerikában sikerült termeszteni, mert hiába hoztak a növények virágot, termésük nem volt. Csupán a 19. században jöttek rá arra, hogy kizárólag egy méhfaj, a Melipona-méh és egy erre specializálódott kolibrifaj képes a mindössze egyetlen napig nyíló virágok beporzására, viszont mindkét állat kizárólag Mexikóban él. Ezután kezdték el mesterségesen beporozni a virágokat, ám a termesztése még így is drága, ezért a kereskedelemben árusított vanilincukor mesterséges vanillinnal készül. Ha egy jól záró edényben egy darab valódi vaníliát a porcukorba helyezünk, hamarosan átveszi az aromáját, és hasonló terméket kapunk. Magas nedvtartalma miatt gondosan, száraz helyen kell tárolni, mert könnyen dohosodik. Felhasználása igen széles körű, felsorolni is lehetetlen, sütemények, kompótok, fagylaltok, csokoládéfélék, krémek ízesítésére használják, ezenkívül a likőr-, illatszer- és gyógyszeriparban is kedvelt.

Szerelembor: áztassunk 15 napon keresztül egy liter vörösborban 30-30 gramm vaníliát, ginzenget és fahéjat. Naponta keverjük meg, végül szűrjük le.

Fagyöngy

A félélősködő fagyöngyfélék családjának másfél ezer fajából a sárga és a fehér terem hazánkban. Az örökzöld fehér fagyöngy a tölgyek kivételével majdnem minden lombos fán előfordul, a legjobb gyógyhatást a nyárfán élősködő fagyöngynek tulajdonítják, de a lucfenyőn, erdei fenyőn és a gyümölcsfákon tenyésző növény is jó. Levele és szára gyógynövény, de termése mérgező. Disznózsírral összekeverve fagyás esetén hatásos kenőcs külsőleg, teaként ismert vérnyomáscsökkentő szer, hatásos az érelmeszesedés ellen, de daganatos sejtek képződésének gátlására is alkalmazható.

Fagyöngytea: kizárólag hidegen készítsük. Egy púpozott teáskanál fagyöngyöt fagyöngyöt adunk negyed liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, másnap felmelegítjük és leszűrjük.

Fenyő

A tűlevelek gazdagok értékes illóolajokban, a tobozokkal és a fiatal hajtásokkal együtt immunrendszer-erősítő és csíraölő hatásúak, így a téli, meghűléses időszakban rendkívül hasznosak. Az illóolajából készített fürdő nyugtató, görcsoldó hatású, s reuma, köszvény ellen is hasznos. A lucfenyő gargalizálószer formájában fogínygyulladás esetén hatásos. A tűleveleket egyébként sokan a húsok páclevébe is teszik babérlevél, borókabogyó, mustár és bors mellé.

Fenyőzselé vagy lekvár: 500 gramm friss fenyőhajtásra öntsük egy citrom levét, és annyi vizet, hogy ellepje. Hagyjuk állni 24 órát, majd lassan forraljuk fel, adjunk hozzá 3 reszelt almát, és egy teáskanál zsályavirágot. Végül zselatinnal vagy cukorral főzzük készre. Kitűnő étvágygerjesztő gyermekek számára.

Fehérváry Krisztina