– Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel – mondta Medgyessy Péter nem sokkal leváltása előtt. Ha a megbuktatott kormányfő teljes egészében „kibontotta volna az igazságot”, hozzátehette volna, hogy a Magyar Szocialista Párt sem áll jobban e tekintetben a liberálisoknál. Ha a Tocsik-ügyet, az orosz államadósság széthordását, a zsurki vodkagyár körüli botrányt és az 1990-es évek hasonló eseteit nem is vesszük számba, akkor is kijelenthető, hogy 2002 óta sorra buknak le és kerülnek rács mögé közismert szocialista politikusok vagy épp kisebb befolyású háttérembereik.

Legutóbb Orbán Istvánt, a Tatai Edzőtábor igazgatóját, a város szocialista önkormányzati képviselőjét, az MSZP megyei alelnökét vette őrizetbe a rendőrség. A politikust négyrendbeli, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsítják. A bűncselekmény büntetési tétele öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés, s mivel a nyomozó hatóság szerint tartani kell szökésétől, elrejtőzésétől, illetve az ügy felderítésének akadályozására irányuló tevékenységétől, harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték.

A rendőrség tájékoztatása szerint Orbán Istvánt azzal gyanúsítják, hogy az edzőtábor fennállásának hatvanadik évfordulója alkalmából néhány hónapja felállított olimpiai szobor kivitelezőitől fejenként negyedmillió forintot kért azért, hogy ne éljen velük szemben garancia-érvényesítési jogával. Ez összesen félmillió forintot jelentett. További gyanú a hivatalos közlés szerint, hogy a szocialista politikus arra kötelezte az edzőtábor büféjét üzemeltető céget, hogy az általa megjelölt személyeket ingyen szolgálják ki. Ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy más vállalkozóval köt szerződést. A hatóság által nyilvánosságra hozott információk szerint Orbán István az edzőtábor egyes szállóépületeit klímaberendezéssel fölszerelő vállalkozónak további előnyös megrendeléseket ígért, amennyiben saját házába ingyen beszereli a légkondicionálást.

Orbán István ellen egyébként egy másik ügyben is nyomoz a rendőrség, július 15-én ugyanis autójával az edzőtábor területén karambolozott egy másik járművel, melynek vezetője súlyos fej- és lábsérüléseket szenvedett. A baleset után a szocialista politikus elhagyta a helyszínt, a rendőrséget a helyszínre érkező orvos értesítette.

A mostani botrány sokat árthat a tatai intézménynek, hivatalos nevén az Északnyugat-magyarországi Általános Olimpiai Központnak. Ez a magyar sport egyik legfontosabb fellegvára, számos olimpikonunk felkészülésének színhelye, mely ez idő tájt a 2007. január 1. óta tevékenykedő Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet felügyelete alá tartozik. (Utóbbi szerv felettese pedig az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, illetve a sport-szakállamtitkárság).

Az edzőtábor egy őspark területén fekszik a Cseke-tó partján, s nem csupán a sportolók felkészülését segíti, hanem számos egyéb rendezvény (konferencia, céges rendezvények és így tovább) lebonyolítására is alkalmas. Az ott dolgozók mindenesetre a botrány ellenére derekasan állják a sarat, az edzőtábor zökkenőmentesen működik tovább. Ott-jártunkkor éppen futballedzés folyt az egyik edzőpályán. A részletekről, a hogyan továbbról szerettük volna megkérdezni Lázár Ottót, Orbán István helyettesét, ám ő nem kívánt szóba állni velünk, s a tábor területén való fényképezést sem engedélyezte. Annyit üzent csupán, hogy az ügy hivatalos lezárultáig nincs mondandójuk a nyilvánosság számára. Az edzőtábor munkatársai is elzárkóztak a nyilvánosságtól.

Ugyanezzel utasított el minket Sárközi Krisztina, az MSZP tatai városi elnöke is. Mint mondta, derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy politikustársát előzetes letartóztatásba helyezték, s nem tud mit mondani lapunknak. Lukács Zoltán, a párt megyei vezetője érdeklődésünkre annyit közölt, az ártatlanság vélelme Orbán Istvánt is megilleti, hivatalos álláspontot pedig csak a megyei elnökség lapzártánk után sorra kerülő ülésén tudnak kialakítani. Hozzátette, szeretnék remélni, hogy kiderül politikustársuk ártatlansága, ha viszont nem így lesz, viselnie kell a következményeket.

Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Demokratának azt mondta, a nyomozás nagy erőkkel folyik, a kár megállapítása még folyamatban van, így annak pontos összege ismeretlen. A vizsgálat sikere érdekében egyelőre nem szándékoznak részleteket közölni a nyilvánossággal. Azt azonban megtudtuk, hogy Orbán István részletes vallomást tett a rendőrségen, ám annak tartalmáról a hatóság ugyancsak nem árult el semmit. Annyi bizonyos, hogy Orbán István határozottan tagadja bármilyen bűncselekmény elkövetését.

A Demokrata információi szerint a rendőrség névtelen bejelentés nyomán kezdett vizsgálódni az edzőtábor furcsa ügyei körül. Arról, hogy – akkor még ismeretlen tettes ellen – nyomozás folyik, már a pekingi olimpia elején tudott a Nemzeti Utánpótlás-nevelő és Sportszolgáltató Intézet mint felettes szerv, s nyilván Orbán István is. Utóbbi ennek ellenére személyesen is jelen volt a pekingi játékokon. Ugyanakkor augusztus végén már előzetes jelzés nélkül távolmaradt a tatai képviselő-testület üléséről, bár a városfejlesztési és gazdasági bizottság tagjaként tevékenykedett.

Tatai informátoraink arról számoltak be, hogy Orbán István menedzser típusú, agilis ember hírében állt, aki nagy lendülettel szerette megvalósítani, amit eltervezett. Az 1956-ban Kolozsváron született, testnevelő tanár és könyvelő végzettségű szocialista városatya, aki családjával együtt 1990-ben költözött Magyarországra, 2005 óta igazgatta a tatai edzőtábort. Korábban a vállalkozói szférában is tevékenykedett. Egy vele korábban üzleti kapcsolatban álló informátorunk jó modorú, korrekt partnerként ismerte, s meglepődve értesült az ügyről. Egy tatai közéleti személyiség azt mondta lapunk érdeklődésére, amennyiben igazak a vádak, úgy meglepően kisstílűnek tartja az Orbán István terhére rótt cselekményeket.

Abban azonban minden általunk megkérdezett személy egyetért, hogy kivárnak, amíg lezárul a nyomozás. Annyi már bizonyos, hogy Orbán István előzetesben marad harminc napig. Az ügy jelentőségét az edzőtábor presztízsének veszélybe sodrásán túl az adja, hogy típusos eset. Úgy tűnik, amikor az igazságszolgáltatás tekézni kezd, sorra dőlnek a szocialista bábuk…

Ágoston Balázs


Akik már eldőltek

Októberben kezdődik Zuschlag János pere. A volt szocialista országgyűlési képviselőt és 15 társát folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolják, összesen 72 millió forint értékben. A vád szerint a bíróság elé állított egykori fiatal baloldaliak fiktív alapítványok nevében pályáztak közpénzekre, s azokat részben saját céljaikra, részben szervezetük finanszírozására fordították. Az ügy nyomozása során a rendőrség tanúként meghallgatta többek közt Gyurcsány Ferencet és Szilvásy Györgyöt is.

Múlt héten kezdődött meg a befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Weiszenberger László volt szocialista politikus, kistérségi megbízott pere, aki egy rejtett kamerás felvétel tanúsága szerint azt mondta vállalkozóknak, pénz ellenében pályázati támogatásokat tud kijárni. Weiszenberger azt állítja, hazudott a vállalkozóknak.

Egy év, három évre felfüggesztett börtönre és 2,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte adócsalásért első fokon a bíróság Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki Hivatal volt humánpolitikai helyettes államtitkárát, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó későbbi elnök-vezérigazgatóját, mert mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak azzal, hogy adóbevallásában nem tüntette föl a befektetése révén Kulcsár Attilától kapott valutát. Kodela László évekkel később fizette be adótartozását.

Két év börtönre ítélte a bíróság vezető beosztású hivatalos személy által folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt Kaszab Csabát, Kőbánya egykori szocialista alpolgármesterét, aki a helyi önkormányzat beruházási és városüzemeltetési bizottságának elnökeként kenőpénzért cserébe nagy összegű megrendelésekhez juttatott társasházak felújításával foglalkozó cégeket.

Három és fél év börtönre ítélte jogerősen a bíróság Kabai Károlyt, Nyírbogát volt szocialista polgármester-jelöltjét, Veres János pénzügyminiszter volt üzlettársát és kampánybéli segítőjét. A szocialista vállalkozót adócsalás, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében találták bűnösnek. Mint ismert, Kabai eltűnt az igazságszolgáltatás szeme elől, s csak azután vonult be a börtönbe, hogy a Hír Televízió riporterei megtalálták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben. Kabai jelenleg is működő cége továbbra is nagy összegű állami megrendeléseket kap.

Ugyancsak Veres János választási kampányának támogatója volt Pénzes Sándor kislétai polgármester, akit ötrendbeli, az adóbevételt jelentős, több mint 18 millió forint mértékben csökkentő adócsalás bűntettében és három rendbeli, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt egy év nyolc hónap, végrehajtásában négyévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság. Pénzes olyan fiktív számlákat szerzett be építési vállalkozóktól, melyek mögött nem volt valós teljesítmény, s ezeket költségnövelő tényezőként vette figyelembe cége nettó árbevételének megállapításakor, így mérsékelve társasági adóalapját és fizetendő adóját.

Három év börtönre, félmillió forint pénzbírságra, négy év közügyektől való eltiltásra és hatmillió forintos vagyonelkobzásra ítélte a bíróság vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt Csonka Gábort, Lendvai Ildikó szocialista parlamenti frakcióvezető volt kampányfőnökét, Kovács László korábbi pártelnök volt titkárát, aki egy építési vállalkozótól ötmillió forint kenőpénzt vett át az MSZP Köztársaság téri székházában lévő bérelt irodájában azt ígérve, közbenjár annak érdekében, hogy a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. kifizesse ötvenmillió forintos jogos követelésüket. Csonka – Kabaihoz hasonlóan – betegségre hivatkozva nem volt hajlandó börtönbe vonulni, ezért rendőrökkel kellett elővezetni.

Másfél év felfüggesztett börtönre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a bíróság Rácz Pétert, a Magyar Úttörők Szövetségének vezetőjét, aki 14,2 millió forintért adta el az állami tulajdonú Csillebérci Úttörőtábor 94 millió forintot érő, mintegy 200 négyzetméteres vadászházát. Az egyik vevő egy időközben elhunyt kínai állampolgár, a másik tulajdonos pedig – néhány héttel az adásvétel után – Rácz Péter unokatestvére volt. A vadászházat később az Úttörőszövetség visszabérelte.

Két év és tíz hónap börtönre ítélte a bíróság gazdasági előny jogosulatlan felhasználása és folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás bűntette miatt Szarvas Attilát, Mezőkovácsháza egykori szocialista támogatású polgármesterét, akit a Békés megyei MSZP-szervezetek egy része Karsai József helyett szeretett volna képviselőjelöltként indítani a 2006-os országgyűlési választáson. A volt elöljáró megszökött, ám a rendőrök elfogták. Korábban egyébként már összeütközött a törvénnyel, magánokirat-hamisítás miatt feltételesen egy év tíz hónapot kapott. Szarvas ellen más gazdasági bűncselekmények miatt jelenleg is nyomozás folyik.