Hirdetés

IV. Henrik francia király is támogatást ígért, megérti, hogy a magyaroknak azt jelenti a fehérvári Nagyboldogasszony bazilika, mint a franciáknak a párizsi Notre-Dame. „Alba Regia megér egy misét!”, írta oda bíztatásként védjegyévé vált szállóigéjének parafrázisát. Gyűjtést kezdeményeztek a katolicizmus megannyi fellegvárában, Rómából VIII. Kelemen pápa külön pásztorlevelet szentelt a magyar kereszténység jelentőségének, ezen belül is a bazilikában nyugodott királyok érdemeinek, kiemelve elsősorban Szent Istvánét.

„Nem hagyjuk, hogy hatszáz év keresztény kultúrája az enyészeté legyen, felépítjük a fehérvári bazilikát, helyreállítjuk a királysírokat Szent Imréétől Károly Robertéig és Mátyáséig. A nyugat, mint ahogy eddig mindig, szolidaritást vállal a magyarokkal”, nyilatkozta a Szentatya. 

Hollywoodban már megkezdték egy film forgatását, ami elmeséli a magyar állam történetét, benne a koronázó bazilika filmszalagra kívánkozó sztorijával.

A következő évben a törökök visszafoglalták Székesfehérvárt, a templom megmaradt részeit kőbányának használták. A hollywoodi filmből végül nem lett semmi…