„Még egy szakadatlan diktatúra is kisebb rossz, mint egy orvosolhatatlan anarchia.”
(Arnold J. Toynbee)

Hirdetés

Megszokhattuk már, hogy az antifa zászlók alá a világ szemetét fújja össze a szél. Ezek a csoportosulások, melyek nevükben a Mussolini-féle fasizmus ellen harcolnak, valójában csupán útszéli, senkiházi anarchisták. E kijelenést egyik legújabb Facebook-posztjuk is erősíti.

***

Valami egészen döbbeneteset tapasztalhat az, aki ellátogat az AntifaInfo Budapest nevű Facebook-oldalra. Az egyik legújabb posztjukban ugyanis lopni tanítják a fővárosiakat. Nem árnyalták, nem mismásoltak, hanem egyszerűen megosztottak egy amerikai videót, mégpedig a következő felirattal:

„Szolidaritás a gyakorlatban. Ingyenes beszerzés, majd ételosztás rászorulóknak.”

A videón amerikai antifák járják a boltokat, üzleteket és… lopnak. Ezt nem lehet szebben leírni, hiszen a tolvajlás ténye eltagadhatatlan. A barbár elkövetők bemennek a kisboltokba, és ott ruhájuk alá, táskáikba, hátizsákjaikba tömik az élelmiszereket. Mégpedig abbéli szándékukból, amit a videó készítője így fogalmazott meg:

„When the capitalist state fails its people, the people make do.”.

Ami értelmezett fordításban talán így néz ki magyarul: 

„Ha a kapitalista állam nem gondoskodik a népről, majd a nép gondoskodik magáról.”

Miután a lopott élelmiszert hazaviszik, nekiállnak csomagolni. Barna papírzacskókban (nyilván környezettudatosak) osztják el az élelmet, majd egy DUMP feliratú, Donald Trump arcmásával díszített matricával leragasztják, és a város hajléktalanjainak osztogatják a csomagokat.  

Szolidaritás a gyarkorlatban. Ingyenes beszerzés, majd ételosztás rászorulóknak.

Gepostet von AntifaInfo Budapest am Montag, 23. März 2020

A videó itt is megtekinthető.

Felfoghatnánk ezt egyfajta polgári engedetlenségnek, csakhogy a polgári engedetlenség egyik fő ismérve, hogy erőszakmentes, és semmiképpen nem lépi át a törvényi kereteket. Ehhez képest az antifák akciója nemcsak hogy nem sorolható a felelős társadalomkritikus cselekvések közé, hanem olyasfajta barbár tett, ami semmi máshoz nem vezethet, csak vegytiszta anarchiához. Arról már nem is beszélve, hogy a társadalmi javak újrafelosztásának egyáltalán semmi köze az antifasizmushoz. Az, kérem, totális kommunista doktrína. 

Némi halvány reménysugarat jelenthet háborgó lelkünknek az egyik komment, ami a megosztás alá érkezett: 

„Elnézést, baloldali gondolkodásúként engem speciel sért az, hogy a baloldali szolidaritást összekapcsoljuk a lopással. Az ételosztás jó dolog és támogatom, de aki élelmiszert árul, az nem feltétlenül nagytőkés kizsákmányoló (sőt). Köszönöm, hogy elmondhattam.”

A budapesti antifák válasza sem váratott sokáig:

„A kizsákmányolás a tulajdonra épül: meg vagyunk fosztva nemcsak a termelőeszközöktől, hanem szinte mindentől, miközben a mi munkánk hoz létre mindent. A lopás, a fosztogatás nem más, mint valaminek a visszaszerzése, amit mi állítottunk elő. Visszaszerezzük, és arra fordítjuk, amire való, ahelyett hogy profitot termelne valakinek.”

Ezt bizony Lenin sem mondhatta volna szebben. Mert hát nyilván ezek az antifák állítanak elő mindent… Próbálok magam elé képzelni egy antifát, amint odahaza, a másfél holdas krumpliföldjén kapál, aztán hazamegy és megeteti a disznókat. Nem igazán sikerül még elképzelnem sem. De mielőtt tovább élcelődnénk ezen a nyilvánvalóan populista blődségen, vagy elintéznénk mindezt egyetlen vállrándítással, tegyük meg, hogy a lopásra való buzdítást jelen kontextusában szemléljük!

Amit így látunk, az nemcsak hogy elkeserítő, hanem egyenesen félelmetes. A koronavírus következtében bevezetett egészségügyi veszélyhelyzet már amúgy is rengeteg plusz terhet ró ránk. Nemkülönben az élelmiszerboltok tulajdonosaira és alkalmazottaira. S ha már a bűncselekményt nézzük, a rendőreinkre. Ha csak egyetlen hígelméjű is akad, aki ettől a kommunista eszmefuttatástól kap kedvet a rabláshoz, már az olyasfajta láncreakciót válthat ki, aminek a következményei beláthatatlanok. Hasonlóra volt már példa nem is olyan régen, amikor egy kommunista filozófus elmélkedett azon, hogy akinek nincs pénze tűzifára, de fázik, az nyugodtan lopjon fát másoktól. De még az a fajta mentális deficit sem jelentett akkora veszélyt a társadalomra, mint ez az uszítás, pont most, pont Budapesten. 

Ami pedig az egész barbár tett non plus ultrája lehet, hogy a Trump-Dump matricás zacskókat már most elképzelhetjük O1G-matricákkal. Hiszen valami ilyesmi is a cél. Bűnözni, destabilizálni, felforgatni, s mindezt politikai célokra használni, most, amikor az emberélet védelme az első.

***

Az eset pikantériája, hogy a szóban forgó videót jelentettem a Facebook adminjainak. Ők pedig gondos, másfél perces tanulmányozás után visszaírtak, hogy a bejegyzés nem sérti a közösségi oldal alapelveit. 

Én pedig nemcsak hogy merem remélni, de egyenesen tudom, hogy minket, magyarokat sért ez a fajta ̶a̶n̶t̶i̶f̶a̶ kommunista dúlás.