Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Július 18-án, lassan két hete robbant ki az Anonymous-ügy, és másfél hete annak is, hogy kiderült, a rejtélyes álarcos alak Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét segített leleplezni. Az információk nyomán a PestiSrácok szövevényes céghálóról, a Magyar Nemzet a vállalkozások kifizetődő költözködéséről írt, az Origo a közbeszerzéseken való összejátszások gyanújára bukkant, utóbbi ügyben vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal. Az is kiderült, hogy a magukat folyton „igazi újságírónak” nevező baloldali propagandisták többsége még a látszatra sem ad, hiszen a kormányellenes média ingerküszöbét nem nagyon érte el az egyre nagyobbra duzzadó botrány. A baloldali politikustársak sem tapossák egymás sarkát, hogy kiálljanak az ügyben és megvédjék – vagy éppen elítéljék – Cseh Katalint, vőlegényének, a magát olykor szeizmológusnak képzelő Berg Dániel II. kerületi alpolgármesternek is csak egyetlen megszólalására bukkantunk az ügyben: még a kirobbanás napjaiban azt mondta, a botrány a „légből kapott hülyeség kategóriába tartozik”.

A Pride-on mindenesetre Cseh és Berg a második sorba szorult a Momentum-molinó mögött.

Fotó: képernyőkép
Minden CSALÁD számít. De a Cseh kicsit jobban…

Amit viszont már biztosan kijelenthetünk, hogy Cseh Katalin kétszínű.

Hiszen kiderült, hogy az apja, Cseh Tibor által alapított Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője, két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon. Amivel persze önmagában semmi gond nem lenne. Ha politikusként Cseh Katalin nem mondott volna olyasmit, amint arra a Mandiner is emlékeztetett, hogy „a magyar emberek érdeke is az, hogy [az unió] megpróbáljon mindent megtenni azért, hogy az EU-s pénzek a szegénység csökkentésére jussanak, az önkormányzatokhoz, a civilekhez”, vagy hogy „ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál. Ezeknek a forrásoknak oda kell eljutniuk, ahová valóban szánják azokat – az emberekhez!” De tudjuk azt is, hogy Cseh Katalin korábban azért lobbizott: az EU érvényesítse Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust, korlátozza az uniós támogatások kifizetését. Persze csak azután, hogy a családi cég sikeresen pályázott… Az EU-s pénzek ügyében mindenesetre a Fidesz az OLAF-hoz, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordult.

Cseh Katalin kétszínűsége nem csupán ebben nyilvánult meg. Mint ismert, a Demokrata megdöbbentő részletekre bukkant a Cseh család cégének 68 millió forintos uniós pályázata kapcsán. Kiderült: a Cseh Katalin által vezetett vállalkozás uniós támogatásra pályázott egy olyan projekttel, amely szerintük a magyar olimpiai pályázat sikerre vitelében is segítséget nyújthat. Történt mindez nem sokkal azelőtt, hogy ugyanez Cseh Katalin momentumosként nem csupán aktív részese volt a 2017-es olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, hanem egyenesen vezéralakja. Bár ez nem törvénytelen, de ritkán látható pofátlanság.

A Momentum politikusa amellett, hogy folyton perrel fenyegeti a botrányban nyomozó médiumokat, átlátszó hazugságokkal akar kimászni a csávából. Már első látásra is gyenge lábakon álló védekezése ugyanis egyáltalán nem helytálló: bár azt mondta, „évekkel ezelőtt, jóval azelőtt, hogy politikai pályára lépett”, lemondott a cégvezetésről, olyannyira volt időbeli átfedés politikai pályafutása és cégvezetői tisztsége között, hogy utóbbit egyenesen referenciaként tüntette fel, amikor pártja elnökségébe akart bekerülni.

Cseh Katalin tehát „játszik ide is, oda is.” Ahogy az érdekei diktálják…

Korábban írtuk