„Bármi is ez, félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is.”
(Publius Vergilius Maro)

Hirdetés
Fotó: MTI, archív

Minden országnak megvan a maga migrációs politikája. Ez a vitathatatlan tény abból a másik tényből eredeztethető, hogy a XXI. század eleje elhozta számunkra a világméretű népvándorlások korát. Ezt a fajta geopolitikai helyzetet sokan sokféleképpen kezelik. Az összes közül talán a görögök válságkezelése a leggyomorforgatóbb.

Furcsa utasok

Furcsa utasok tűntek fel az elmúlt napokban Ferihegyen. A repülővel Görögországból hozzánk érkezettek közül a magyar hatóságok két csoportot is kiemeltek. Egyikük esetében egy szír férfi és kiskorú gyermeke próbált bejelentkezni a határon, méghozzá érvényes útlevelekkel. Csakhogy a velük együtt utazó másik öt kiskorú hamis okmányokkal próbálta igazolni személyazonosságát. A másik esetben egy iraki nő kívánt kiskorú gyermekével Magyarország földjére lépni. Az egyetlen picinyke gondot az jelentette, hogy a nő valódi gyermekének irataival egy másik kiskorú akart hazánkba érkezni. A nőt a magyar hatóságok gyorsított eljárásban másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Biztonságpolitikai szakértők erősen vélelmezik, hogy ez nem lehet sem véletlen, sem szakmai hozzá nem értés a görög hatóságok részéről. A szándékoltság majdnem bizonyos. Igencsak furcsa lenne, ha a görög repülőtéri alkalmazottak a legmodernebb azonosító eszközökkel a birtokukban nem tudnának kiszűrni két, ekkora mértékű anomáliát. Amennyiben tehát szándékos félrenézésről van szó, úgy megismerhettük a görög taktikát migránsügyben, ami valahogy így foglalható össze: aki tud, hadd menjen, ennyivel kevesebb lesz nálunk.     

Mindeközben Olaszországban

Mindeközben Olaszország partjainál, Lampedusa szigete előtt 43 „utassal” a fedélzetén horgonyoz a Sea-Watch 3 nevet viselő, német civilszervezet által működtetett, holland felségjelzésű tengerjáró hajó, mivel Salvini belügyminiszter – miután kimenekítette a hajóról a betegeket, a várandós nőket és a gyermekeket – nem engedi partra szállni a többi migránst. Salvini beszélt a hajó kapitányával, s annak értésére adta, hogy amennyiben biztonságban akarja tudni utasait, kísérelje meg a dokkolást egy holland kikötőben. A Sea-Watch 3 már két éve egyetlen napra sem kapott kikötési engedélyt egyetlen holland kikötőben sem. Talán nem véletlenül. 

Persze a csempészek megtalálták a módot Salvini rendeletének kijátszására. A líbiai partoknál tengerjáró hajókra pakolt migránsokat a nyílt tengeren kicsinyke csónakokba, amolyan lélekvesztőkbe ültetik, s úgy próbálnak meg velük partot érni Olaszországban. Illetve… mivel a migránsoknak az útért előre kell fizetni, a partot érés a csempészeket már nem is érdekli. Ők a haszon oltárán képesek annyi embert feláldozni, ahány csak a segítségüket kéri. S ha azt gondolnánk, hogy ez felháborítja a liberális emberjogi szervezeteket (v.ö. csempész kollaboránsokat), nagyot tévedünk! Ők egytől egyig Salvinit okolják az egyre sűrűbben előforduló halálesetekért, mondván, ha Salvini nem hozta volna meg szigorú rendeletét, az emberek ma is élnének…

Bróker politikusok

Ki kell jelentenünk, hogy Európa mai vezetői (tisztelet a kivételnek) nem annyira politikusok, mint inkább brókerek. És a brókerek közül is a hazardőr, az a fajta, amelyiket csak a rövidtávú céllal elérhető hatalmas haszon érdekli. Igaz, ez óriási kockázattal jár, de annál busásabban jövedelmez. Nem véletlen, hogy egyik fő mecénásuk az a George Soros, aki óriási vagyonát igazi tőzsdecápaként szerezte, nem törődve mások befektetéseivel vagy boldogulásával, mindig csak saját hasznát szem előtt tartva.

Az Európai Unió politikusainak azonban nem árt szem előtt tartani, hogy a nagy tőzsdekrachok igen sokszor ezek miatt a rövidtávú machinációk miatt keletkeznek. S ha a tőzsde becsődöl, akkor hirtelen nagyon sok mágnás fog koldusbotra és/vagy rendőrkézre jutni. Persze ennek valószínűsége csekély, ugyanis a rendszert igen körültekintően működtetik. Épp csak addig feszítik az ideget, amíg az íj terhelhető. S ha néha kapzsiságukban picivel tovább is merészkednek, ügyesen fogják vissza hol egymást, hol saját magukat. 

***

Orbán Viktor migránspolitikája egyértelmű és világos: sem tranzitország, sem befogadóország nem leszünk. Legális okmányokkal továbbra is mindenkit szeretettel várunk. A gazdasági bevándorlókra azonban ezentúl is nemet mondunk. Dacára a görög módszernek, s támogatva az olasz módszert. Miközben pedig mindent megteszünk azért, hogy a távoli országokban történő segítségnyújtásunkkal elejét vegyük a további bevándorlásnak, s másokat is a segítségnyújtásnak e formájára ösztönözzünk.