Kézenfekvő úgy felfuttatni egy nemrég indult, Zsúrpubi névre keresztelt internetes oldalt, hogy a főszerkesztő egy igazi zsúrpubival, egy híres milliárdos csemetéjével készít interjút. Akár ez is lehetne az oka, hogy az információk szerint Jobbik-közeli zsurpubi.hu Simicska Lajos húszas évei közepén járó fiát, a Magyar Nemzet és az mno.hu mögött álló Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. társügyvezetőjét, Simicska Ádám Lajost szólaltatta meg.

De ennél minden bizonnyal többről van szó. Hosszú ideje pletykálnak a sértődött Simicska és a radikálisból lett cica- és szelfipárt közeledéséről, amit persze a Jobbik sokáig cáfolt, ám mostanra úgy tűnik, egyre kevésbé akarják titkolni a kapcsolatot. A Nemzet például hetek óta a Jobbikhoz közelálló Iránytű Intézettől rendeli a közvélemény-kutatásokat, s itt az újabb jel: a kis Simicskával készült alákérdezős beszélgetés.

Az ifjú Ádám, aki saját bevallása szerint a 2014-es választások után kezdett igazán érdeklődni a politika iránt, egyelőre nem használ olyan csúnya szavakat, mint a kedves papa, de azért hozza az ellenzéki körökben (és valószínűleg otthon is) elvárt stílust.

A kötelező panelek beépítése az interjúba – például „a jelenlegi hatalom”, „lakájmédia”, Orbánék „megfutamodtak” – annyira jól sikerült, hogy a 2009-ben érettségizett Simicska Ádám azt találja mondani a Fidesz kapcsán: „ezek a fiúk nagyon komolyan veszik Bibó István egykori székfoglaló beszédét, kár, hogy a média kapcsán is rossz következtetéseket vonnak le belőle”.

„Fiúk” – mondja tehát a 25 éves zsúrpubi…

Vannak persze olyan fiatalok, akik huszonévesen is reálisan látják a világot, ám Ádám, ezt a választási esélyek kapcsán elmondott gondolatai alapján nyugodtan kijelenthetjük, bizony nem tartozik közéjük.

„Sőt mondok egy meglepőt: a Fidesz meg fog bukni 2018-ban. (…) A kormánypárt korántsem olyan erős, és nincs olyan jó pozícióban, mint ahogyan azt próbálja magáról elhitetni. Ez az egész egy Patyomkin-falu, egy politikai blöff, egy egyszerű kamu. A következő választás győztese egészen más lesz. (…) Azt gondolom, hogy a következő parlamenti választás igazi, valós tétje egyetlenegy dolog, mégpedig az, hogy Vona Gábornak sikerül-e megszerezni a kétharmadot. (…) Látszik, hogy nincsenek rendben a dolgok az országban. Számtalan jel mutat arra, hogy ezt nemcsak én gondolom így, hanem az emberek többsége is. Ez előrevetíti, hogy hatalmas meglepetések lesznek 2018 tavaszán. A Fidesz valódi küzdelme abban merül majd ki, hogy a mandátumok egyharmadát meg tudják-e szerezni. Vona Gábor pedig az egyetlen komolyan vehető jelölt.”

Nos, kedves Simicska Ádám, azt javasoljuk: amennyiben ezt tényleg elhiszed, gyorsan bonts szerződést az Iránytű Intézettel! A cég ugyanis a lapotokban közölt – egyébként a Jobbikot a valósnál erősebbnek mutató – február végi felmérésében azt hozta ki, hogy a biztos szavazók körében a Fidesz 50 százalékon áll, szemben a Vona-párt 21 és az MSZP 11 százalékával. Ez ugye nagyjából fideszes kétharmadot jelent.

Amennyiben viszont te sem hiszed el, amit mondtál, akkor barátilag jelezzük: rossz az irány. Hiába van sok pénzed, ha ilyen butaságokat beszélsz, a kutya sem fog komolyan venni. Később sem.