Nem akármilyen látványosságban lehetett részünk a mögöttünk hagyott héten – egy rövid epizód erejéig bepillantást nyerhettünk egy lejárató kampány működésének rejtett és mocskos részleteibe. A függöny egy pillanatra fellibbent, és bár eddig is sejthető volt, hogy azt a töménytelen mocskot, amit a balliberális média hétről hétre összehord a kormánypárt vezető politikusainak rovására, nem érdemes tényként kezelni, ám az a hazugsággyár, ami most a színpad mögött napvilágra került, a szó szoros értelmében maga az alvilág.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A sztori, bár első olvasatra akár egy mesterien megírt kriminek tűnhet, nem az: ezek az emberek „mindössze” Pintér Sándor belügyminisztert akarták lejáratni. A cselekmény jelenlegi ismereteink alapján egyetlen bővített mondatban összefoglalható, de annak minden szava nagyot üt: az Egymásért-ügy egyik főszereplője, Jakubinyi Róbert arra akarta rávenni a házi őrizetre ítélt Tanyi Györgyöt (egy korábbi gyilkossági kísérlet vádlottja), hogy szökjön külföldre, és egy betanult szöveggel, valamint kreált, Pintér Sándort lejárató dokumentumokkal haknizzon egy sajtótájékoztatón. Az álhírek gyártásában korábban is élenjáró Jakubinyi a gyanú szerint Tanyi ügyvédjét akarta fenyegetéssel, illetve vesztegetéssel rábírni, hogy beszélje rá védencét a szökésre és a belügyminiszter lejáratására. Ám az ügyvéd nem állt kötélnek, így homokszem került a gépezetbe. Jakubinyi csuklóján kattant a bilincs, és immár az után folyik a nyomozás, hogy kik azok – adott esetben korábbi magyar titkosszolgák, illetve külföldi szolgálatok emberei –, akik részt vettek a belügyminiszter besározásában.

Az alvilági figurák elvetélt akciójának azonban van némi haszna is: megmutatja feketén-fehéren, hogyan készülnek azok a hírek, amelyeken adott esetben hónapokig csámcsog a közvélemény. Ezúttal sem sokon múlott. Ha az ügyvédet – pénzzel vagy fenyegetéssel – ráveszik a feladatra, akkor egy-két hét múlva Pintér Sándor nevével lett volna tele a külföldi sajtó, majd a szokásos módon – láttuk már elégszer ahhoz, hogy tudjuk, hogy megy – a hazai nagyágyúk is rábuktak volna a hírre, mint gyöngytyúk a takonyra. Mert külföldről importálva hitelesebb. Jobban el lehet adni. Ezért kellett volna Tanyinak külföldön előadnia a betanult szöveget.

Bár a történet teljes háttere még nincs felderítve, így azt sem tudhatjuk, hogy mi lett volna a bűnöző úti célja, könnyen lehet, hogy nyugat felé vette volna az irányt. És arra is van egy erős tippem, hogy miért Pintért, illetve mért éppen most célozta meg ez a szedett-vedett banda és megbízói köre. Épül a második kerítés a határon, és minden jel szerint a tervezett időben, azaz a jövő hónapban be is fejezik a nagyszabású munkát, ami valószínűleg teljes mértékben véget vet az illegális határátlépéseknek. Ezt pedig külföldön, és itthon is sokan nem tudják elviselni, és szeretnének valamivel visszalőni legalább a szavak szintjén. Az mindegy, hogy igaz vagy sem, lényeg, hogy üssön, amikor becsapódik.