A CNN legnagyobb agyonhallgatott botrányai V. rész: Christiane Amanpour

Hirdetés
  • Christiane Amanpour, a CNN műsorvezetője és vezető nemzetközi tudósítója bocsánatot kért, amiért a Trump által vezetett kormányzatot a nácik brutális 1938-as németországi zsidóellenes kristályéjszakai fellépéséhez hasonlította.
  • Az eset 2020. november 13-án történt egy, az esemény 82. évfordulójára emlékező szegmensben. Pár nappal később Amanpour azt mondta, hogy sajnál „minden fájdalmat”, amit okozott, és elismerte: „Nem kellett volna szembe állítanom a két gondolatot”.
  • A kristályéjszaka, más néven a törött üvegek éjszakája a nácik által 1938 novemberében Németországban és Ausztriában a zsidók ellen intézett erőszakos támadás volt, amely a holokauszthoz vezetett.
  • Christiane Amanpour egy, a Washington Post szerint Soros által finanszírozott szervezetnek volt hosszú ideig vezetője volt.

Tavaly novemberben a CNN iráni-brit származású műsorvezetője finoman szólva elragadtatta magát, Donald Trump iránt érzett gyűlöletétől fűtve ugyanis olyan párhuzamot vont, amely hatalmas felháborodást keltett. A csatorna vezető nemzetközi tudósítója, Christiane Amanpour műsorának egyik szegmensében, amelyet az Egyesült Államokban, valamint Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten is sugároznak, a holokauszt előzményeként leírt kristályéjszakához hasonlította Trumpot a szörnyűséges esemény 82. évfordulóján.

A szegmensben azt mondta, hogy a kristályéjszaka „a nácik figyelmeztető lövése volt emberi civilizációnk íján, amely népirtáshoz vezetett, és az égő könyvek tornyában a tények, a tudás, a történelem és a bizonyítékok elleni támadáshoz vezetett”. Ezt követően hozzátette: „Miután négy évvel ezelőtt Donald Trump ugyanezen értékek elleni modernkori támadást hajtott végre, a Biden-Harris-csapat ígéretet tesz arra, hogy visszatérünk a normális kerékvágásba.”

A kristályéjszaka, más néven a törött üvegek éjszakája a nácik által 1938. november 9-ről 10-re virradóan Németországban és Ausztriában vezetett erőszakos pogrom volt a zsidó közösség ellen. Zsidó otthonokat és üzleteket rongáltak meg, zsinagógákat támadtak meg, és ezreket küldtek koncentrációs táborokba, ami a holokauszt kezdetét jelentette.

Korábban írtuk

A CNN műsorvezetőjének kijelentése kapcsán akkor Izrael diaszpóraügyi minisztere, Omer Yankelevitch azt mondta, hogy a CNN-nek „partnerként kellene részt vennie az antiszemitizmus elleni globális küzdelemben, nem pedig szítani a tüzet”.  Hozzátette, hogy a műsorvezető a holokauszt emlékét kihasználta egy „olcsó főcímért és politikai agendáért”.

Pár nappal később Amanpour bocsánatkérést tett közzé műsorában, miszerint sajnálja, hogy szavai fájdalmat okoztak:

És végül ma este egy megjegyzés a múlt hét végi műsorom kapcsán. Megfigyeltem a kristályéjszaka 82. évfordulóját, ahogyan gyakran teszem – ez az esemény a holokauszt borzalmainak kezdete. Megjegyeztem Trump elnök támadásait is a történelem, a tények, a tudás és az igazság ellen. Nem kellett volna a két gondolatot egymás mellé tennem„ – mondta a The Hill szerint. „Hitler és gonoszságai természetesen egyedül állnak a történelemben. Sajnálom, ha a kijelentésem fájdalmat okozott. A lényeg az volt, hogy elmondjam, hogyan illanhat el potenciálisan a demokrácia, és hogy mindig buzgón kell őriznünk demokratikus értékeinket” – tette hozzá.

Christiane Amanpourt korábban is érte már kritika, akkor a tudósításai miatt. 1992. december 22-én, a boszniai háború idején a riporter a Szarajevótól nem messze fekvő Kiseljakból tudósított. Kiseljak horvát kézben volt, sértetlen, és látszólag jól el volt látva minden szükséges dologgal. Amanpour arról számolt be, hogy: ”Míg Szarajevóban az emberek éhen halnak, a szerbek bőségben élnek [Kiseljakban]„ – ezt a riportot később egyes elemzők ”félretájékoztatásként„ és egy ”szép hazugság„ terjesztéseként bírálták. 1994. október 9-én Stephen Kinzer, a New York Times munkatársa bírálta Amanpour tudósítását a boszniai háborúról. Kinzer idézte egy kollégája leírását Amanpourról, aki a boszniai Szarajevó Markale piacterén történt terrorista merényletről tudósított: „[Christiane Amanpour] Belgrádban ült, amikor a piaci mészárlás történt, és az adásban azt mondta, hogy valószínűleg a szerbek tették. Ezt ő semmiképpen sem tudhatta. Olyan mindentudást feltételezett, amivel egyetlen újságíró sem rendelkezik.”

Christiane Amanpour a magyar nézőközönség számára sem ismeretlen. Az újságíró többször készített interjút Szijjártó Péter külügyminiszterrel, melyek mindegyike emlékezetes, de kiemelkedik közülük a koronavírus-járvány első hulláma alatti. Ekkor ugyanis Amanpour azt az álhírt kezdte mantrázni, miszerint a kormány felfüggesztette a parlament működését. A külügyminiszter jelezte, hogy éppen most adott számot az Országgyűlés tagjainak az általa végzett munkáról, így a CNN műsorvezetője lebőgött.

Mint arról beszámoltunk, a Nyílt Társadalom Intézet finanszíroz egy Center for Public Integrity (CPI) nevű oknyomozó újságíró szervezetet, amely a Washington Post szerint gyakorlatilag egy Soros-szervezet. Érdekesség, hogy az intézmény igazgatótanácsának évekig tagja volt Christiane Amanpour. Az 1989-ben alapított NGO magát „nonprofit, oknyomozó független újságíró watchdog csoportnak” tartja és hasonló tevékenységet végez, mint hazánkban az atlatszo.hu.

A CNN-es Kaitlan Collins elismerte, Soros György egy „probléma”

Míg a mainstream média gyorsan elfojtja Soros György az amerikai szélsőbaloldali aktivisták finanszírozásában betöltött szerepéről folytatott vitákat, a CNN-es – jelenleg egyik leginkább futtatott műsorvezető – Kaitlan Collins is egyszer „problémaként” írta le Soros Black Lives Matterhez való hozzájárulását.

Abban az időben közel sem eredményeztek a megjegyzések olyan visszhangot vagy felháborodást, amelyet Newt Gingrich kapott a mainstream média újságíróitól és a Fox News Channeltől, miután felvázolta Soros szerepét az amerikai bíróságok átalakításában a körzeti ügyészek támogatásával, akik nem hajlandók bezárni a rendbontókat.

De visszatérve Amanpour személyére, a botrányba keveredett újságíró azóta is a CNN egyik legismertebb műsorvezetője. Semmilyen következménye nem volt annak, hogy Trumpot és a szavazóit lenácizta egy országos televíziós műsorban, azon túl, hogy elsősorban az izraeli kormányzat reakciója miatt bocsánatot kért. A baloldalon nemcsak hazánkban, hanem globálisan sincsen elszámoltatás.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport oldalán jelent meg.