Fotó: ShutterStock.com/Giovanni Cancemi
Hirdetés

Akkor tisztázzuk, amit a csúsztató politikusok pontosan tudnak, csak abban bíznak, hogy a közönség nem tudja: olyan, hogy „lehívás”, vakcinaügyben nincs. Nem létezik központi vakcinabank, ahova beérkeznek a szállítmányok, és az előzetesen kialakított mennyiségeket a tagországok „lehívják”. A gyártóknak sincsenek készleteik, amit gyártanak, szerződés szerint azon melegében viszik a vevők.

Az unió a gyártókkal abban állapodott meg, hogy melyik tagállam mekkora mennyiségre szerződhet. Minden tagállam maga tárgyal minden gyártóval.

Magyarország a neki juttatott kereteket lekötötte,

a Moderna – az uniós tárgyalók által kialkudott feltételrendszer alapján – ebből annyit szállít, amennyit tud. Amit viszont még nem gyártott le, azt nem lehet „lehívni”.

A csúsztatás a következő: a Modernából a magyar kormány 1 millió 744 ezer adagot kötött le, de a Telex számítása szerint három és fél millió is járhatna nekünk – amely többletet a Kormány nem kíván lekötni és megvenni. Ez igaz. Csakhogy jelenleg a már lekötött mennyiségnek is csak a töredéke készült el, eddig még negyvenezret sem kaptunk belőle, a többit várjuk. A Moderna jelen pillanatban további egymillió hétszázezer adag vakcina szállítására vállalt kötelezettséget Magyarországnak.

Ha további Modernát akarnánk venni, azt csak a már lekötött mennyiség legyártása és megérkezése után tehetnénk.

Amit tehát az ellenzék „lehívni” szeretne, az nincs, nem létezik, nem gyártották le, és nem is lehet tudni, mikor lesz kész. A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását. Nem sok jót ígér a terv.

Korábban írtuk