Képernyőfotó: 444, YouTube

Van egy országos hírnévre vergődött vidéki gimnazista lány (a monogramja N.B., magában hordja a tanulságot; jelentése nota bene, azaz jól jegyezd meg!), az ellenzéki oldalon jelentős népszerűséget vívott ki magának. 

Képernyőfotó: 444, YouTube

A női kvóta bevezetésének gondolata ellen az utóbbi hetekben komoly merényletet elkövetők tömege (Kunhalmi, Vadai, Varga-Damm, Bangóné, Szél, stb.) lelkes levélben köszöntötték, még Dobrev Klára is csatlakozott. A leány teljesítményének lényege, hogy az ország vezetőiről olyan hangnemben beszél, aminek hallatán egy szolidabb csapszékben iszogató, kiszolgált alkoholisták talán bele is pirulnának.

A fiatalság persze lázad, és Magyarországon nagy (és igazán szép) hagyománya van a mindenkori hatalommal szembeni ellenérzések kinyilvánításának. (Más kérdés, hogy jellemzően ezeket a hatalmasokat idegen megszállás kényszerítette ránk, és ellentétben a jelenlegi kormányzattal, soha nem a magyar nép választotta őket.) Mi is tüntettünk a diktatúra ellen (akkoriban tényleg az volt) 1985-86-87 táján. Kicsit más volt. Nem szerepeltünk a tévében, nem írt rólunk a sajtó, a rendőrök is barátságtalanabbak voltak, mint mostanában. (Bár meg kell mondanom, 2006-ban még a nyolcvanas években megismerteknél is barátságtalanabb rendőrökkel találkoztam.) 

Nem helyes, ha valakitől pusztán a kora miatt megtagadjuk a lehetőséget. Attól, hogy valaki fiatal, még lehetnek jó meglátásai. Jó példa erre Orbán Viktor esete, aki huszonhat évesen, 1989. június 16-án bizonyította be, hogy a bölcsesség nem feltétlenül az évek számával jön meg… De azért többnyire nem így van. Ha ez általánosan igaz lenne, akkor a diákok tanítanák a tanárokat és a gyerekek nevelnék a szüleiket. Nem tudhatjuk, N.B-ben lett volna-e kurázsi 1986-ban Kádár Jánost beszédhibás fasznak nevezni, a mostani „bajszos fasz”-ban azonban nincs sem bátorság, sem szellemesség, sem kreativitás. Nincs semmi értelme. A bajusz nem hordoz semmilyen különleges, jellegzetes, politikai vagy egyéb üzenetet. Ennyi erővel nevezhetnénk a szakállas politikusokat szakállas fasznak, a borotváltakat csupasz arcú (vagy borotvált) fasznak, a haj nélkülieket kopasz fasznak, a szőkéket szőke fasznak, a hosszú hajúakat hosszú hajú fasznak, a kék szeműeket kék szemű fasznak, stb. 

A diáklány semmilyen okosságot nem mondott, öncélúan gyalázta az ország vezetőit. Az ő korában Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok volt, Bolyai János hozzákezdett a nemeuklideszi geometria kidolgozásához, Árpád-házi Szent Erzsébet már két gyermeket szült, Mátyás pedig erős kézzel irányította az országot. Ez utóbbi egyébként (egy ország irányítása) nem is olyan egyszerű dolog, nemcsak a sok elvetélt szocialista kormányzat tudna erről mesélni, de Merkel, Macron, May és mások is. Az igazán kemény megszólalásnak óhatatlanul akkor van ereje, ha valami teljesítmény is áll mögötte.

Régóta tudható, hogy a baloldalt rettenetes káderhiány kínozza. Hogy mégis arra kényszerültek, hogy egy csúnyaszájú középiskolást kezdtek sztárolni, nemcsak a számukra megalázó, de nagyon rossz pedagógiai üzenete is van. Értékké teszi a trágárságot, a tiszteletlenséget, a gondolattalan agressziót.

Az lesz a menő a diákok között, aki csúnyábbat mer mondani? És ha így beszél a miniszterelnökről, államfőről, hogyan beszél a tanáráról, osztályfőnökéről, iskolaigazgatójáról; apjáról, anyjáról? Majd jönnek a tanévzárók, és a végzősök búcsúbeszédükben bátran megmondják, hogy az igazgató úr egy öltönyös faszkalap, a kémiatanár egy molekulamanci, a magyaros meg egy kockásinges nudli?

Trágár hülyegyerekből persze sok van, és majd jönnek az újundokak mind, hogy vajon ők miért nem? Ők is tudnak ilyeneket mondani, ők is vágynak hírnévre, újságcikkre, fotókra a nagy honlapokon. Mennyivel klasszabb már ez, mint egy vacak szelfi a Barca-meccsről?

Pedig azért nem mindenki ilyen igénytelen. Az iskolából, a családból, a templomi közösségből, a baráti körből tucatnyi példát tudnék mondani, akiket nem vesz hátára a hírnév, mint N.B-t; a húszéves lányom még gimnazistaként 5 nyelvből (latin, angol, olasz, francia, portugál) tett jeles emelt érettségit, később nyelvvizsgázott spanyolból, jelenleg németül tanul amellett, hogy az egyetemen francia-portugál szakos. A legnagyobb fiam végig kitűnően végezte az általános és középiskolát, év végén diplomázik a jogon, a nagy múltú katolikus iskola diák színjátszó-körében főszerepeket kapott; és vannak még családok, vannak fiatalok, hasonló vagy jobb kvalitásokkal, akik mégsem szereznek országos hírnevet, mert nem állnak ki ezer ember elé azzal, hogy Áder egy bajszos fasz.