Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Tudományos Akadémia április 6-án tette közzé a hírt, miszerint megállapodást kötöttek a koronavírus-járvány kapcsán eddig elvégzett és a továbbiakban végzendő vizsgálatok, tapasztalatok, adatok tudományos feldolgozásának és közreadásának érdekében. Természetesen már az együttműködés bejelentését megelőzően, pontosan 2021 májusa, azaz egy esztendeje folynak különböző kutatások, amelyek közölhető eredményeit azok a szerkesztőségek, amelyek figyelemmel kísérik a történéseket és nem csak a botrány lehetőségét keresik, folyamatosan le is közölhették, hiszen nyilvánosak a mai napig.

A 24.hu, az ellenzéki sajtó többségének szokásához híven mindezt figyelmen kívül hagyva, Fű alatt publikáltak magyar kutatásokat a koronavírusról, életeket is lehetett volna menteni velük címmel úgy igyekszik aljas módon meghamisítani a valóságot, mintha a járvány 5. hulláma végéig e tekintetben semmi sem történt volna a magyar egészségügyben. A cikk szerzője rádob még egy lapáttal, amikor kijelenti, „ennek a járvány kezdetén neki kellett volna állni, és folyamatosan közölni az elért, létfontosságú eredményeket – ahogy tették sok más európai országban is.”

Tisztelt szerkesztőség! Az is kellemetlen tud lenni, ha a cikket jegyző hölgy – önök újságíróként foglalkoztatják – nincs a hivatása magaslatán, ami különösen a mai internetes világunkban, ahol mindenki ír, noha kevesen tudnak, egyre gyakoribb. De az már több mint kellemetlen, egyenesen szakmailag, emberileg szánalmas, ha nem akad az egész szerkesztőségben sem egyetlen higgadt és gondolkodó betűvető, aki már csak becsületből (?) is helyre rakná bértollnok beosztottját fésületlen gondolataival együtt. Vagy csak a folyamatos megtévesztés, botránykeltés, hamisítás, hazudozás és rágalmazás tájékoztatási tevékenységük egyetlen fűtőeleme?

Mi másról lehetne szó, amikor például azt tetszettek kedves olvasóik képernyőire tolni, hogy az Emmi és az MTA megállapodása „kicsit késői fejlemény”, már a járvány kezdetén neki kellett volna állni. Ha nem szándékosan tájékozatlanok, az sem lehetne mentség, hiszen a „függetlenobjektív” sajtónak sem ártana tudni, hogy a járvánnyal foglalkozó Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport, mint említettem, már 2021 májusában megalakult és azonnal kutatásokba kezdett. Erről például magam is beszámoltam a Magyar Demokratában dr. Kásler Miklós miniszter úrral készített interjú formájában, amely információk folyamatosan megjelentek az Emmi közleményeiben, illetve a miniszter sajtótájékoztatóin, igaz, a tudományos közlés nemzetközi követelményeinek szigorú betartásával.

Korábban írtuk

Tessék mondani, normális ember, még ha a foglalkozása újságíró is, hogyan képzeli tudományos eredmények közzétételét a járvány kezdetén? Hiteles eredményre – benne foglaltatik a megnevezésében – csak alapos vizsgálatokat és kutatásokat követően lehet jutni, amihez nem kevés idő kell. Ugyanis ez tudományos munka, maximális felelősséggel a betegért, tisztelt 24.hu szerkesztősége, nem pedig mondjuk egy újabb biciklisáv felfestése a pesti aszfaltra. Az említett eredményekből, amit a protokoll megenged, az ahogy eddig, ezután is nyilvánosságra kerül, vagyis: senki semmilyen adatot nem tartott vissza, sőt azokat az eredményeket, amelyeket a munkacsoport eddig produkált – amely munkacsoport heti ülésein Kásler miniszter úr személyes irányításával jelölik ki a vizsgálati irányokat – már beépítették a központi döntésekbe. Ha úgy tetszik, ezekre épült rá például a többször frissített kezelési protokoll, minden szakmai eljárási rend és ezekre építette döntéseit a kormány is.

Az, hogy önök mindezt elhallgatják, nem számolnak be róla, „nehogy már az egészségügy, benne Kásler meg az egész Orbán-kormány szekerét tolják”, számomra nem tartogat meglepetést, csak gyomorfordítóan egyoldalú (baloldalú) viselkedésnek tartom, tetézve azzal, miszerint a hamis hatpárti balliberális bagázs szócsöveként arról is elfelejtettek beszámolni, hogy a magyar kormány a járvány elleni küzdelemben meghozott rendelkezései általában két-három héttel megelőzték a legtöbb európai országot. Ezzel nem az „Zorbán-kormányt” dicsőítenék – szükségük sincs rá –, hanem hitelesen tájékoztathatták volna a nagyérdeműt. Vagy nem ez a fontos?

A vizsgálatok és kutatások tehát régen elkezdődtek, és mivel most is folynak, meg kell várni a további eredményeket, azt követően közölhetik az összhalálozás pontos adatait, illetve a kísérőbetegségek bizonyított hatásait. A matematikai feldolgozás alatt álló vizsgálat eleinte három, most pedig már hatmillió embertársunkat érinti, kapkodni nem lehet. Ugyanakkor az Emmi nem jósolgat, nem riogat, ahogyan mások felelőtlenül megteszik, hanem tudományosan megalapozott eredményekre építi kommunikációját. Szélhámosságnak helye nincs, hiszen a folyamatot Kásler miniszter irányítja, aki személyesen is részt vesz a kutatásokban.

Ezek után lehetetlenség mit kezdeni azzal a kijelentésükkel, hogy a munkacsoportnak már a járványhullámok közben közölnie kellett volna, hogy milyen eredmények lesznek az 5. hullám elején. Ez, kérem, annyira reménytelen, mint galambbal sakkozni! Mert az oltási stratégiában nem az volt a legfontosabb, hogy ki hány oltást kapott, hanem hogy kapott-e egyáltalán és mikor. Ezért döntött úgy a kormány, hogy négy hónap után adhatják be a másodikat követően a harmadikat, majd a negyediket. Angliában például csak mostanság járultak hozzá a negyedik oltás engedélyezéséhez, de ahhoz is csak 75 év felett. (Gondolom, az önök szerkesztőségét ez nem hozza lázba.) A magyar kormány tehát már hónapokkal ezelőtt meghozta azt a kutatási eredményeken alapuló döntését, melyekkel életeket mentett meg.

Az ellenzék hazudozó nagyravágyása veszélyesebb a leggonoszabb kártevőnél is, hiszen irigység, hitványság, szolgalelkűség, végül jó adag aljasság jellemzi és irányítja. De a hazugságok ácsolóira, lásd április 3-i országgyűlési választások eredményét, megint rádőlt a tákolmányuk.