A Paks II. projekt újabb mérföldkövéhez érkezett, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a beruházással kapcsolatos terület-előkészítési munkákat is szabályozó kormányrendelet tervezett módosítását. A döntés lehetővé teszi, hogy már az OAH létesítési engedélyének kézhezvétele előtt – külön engedély birtokában – megkezdődhessenek a földmunkák a Paks II. Atomerőmű építési területén. Ezzel egyértelműen megdőlt az Paks II. Atomerőmű hazai és nemzetközi ellenzőinek azon állítása is, hogy ezt a módosítást Brüsszel úgysem fogja jóváhagyni…

Hirdetés

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter 2020. április 23-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy ez az újabb uniós döntés alátámasztja: a magyar kormány az európai gyakorlatnak és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően kívánja módosítani a Nukleáris Biztonsági Szabályzatot.

A miniszter kiemelte, hogy az Európai Unió által is jóváhagyott módosítás alapján az engedélyes Paks II. Atomerőmű Zrt. a földmunkák engedélyezési eljárását csak három hónappal azt követően kezdheti meg, hogy a létesítési engedély iránti kérelmet benyújtották a hatóságnak. Ez idő alatt ugyanis az Országos Atomenergia Hivatal értékelni tudja az atomerőművi blokkokra vonatkozó létesítési engedély iránti kérelem alapvető építési sajátosságait, illetve a nukleáris biztonsági előírások alapján azok kapcsolódását a terület-előkészítési munkákhoz.

A VVER-1200 típusú blokk

A korábbi 6 legfontosabb uniós zöld lámpa

A Paks II. projekt az elmúlt években összességében 6 uniós jóváhagyást kapott. Az Európai Bizottság megállapítása szerint például a két új, VVER-1200 típusú blokk hazánkban, valamint uniós szinten is javítja az ellátásbiztonságot, elősegíti az uniós klímavédelmi célkitűzések teljesítését, továbbá megfizethető energiaárakat biztosít a fogyasztóknak. Emellett teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is. A projekt megtérülését a bizottság lezárult vizsgálata is alátámasztotta, hiszen a két új blokk a befektetett tőke megtérülése mellett jelentős profitot is fog termelni. Az Európai Unió azt is elismerte, hogy Magyarországnak jogában állt közvetlenül szerződést kötni az orosz féllel a két új blokk szállításáról.

Magyarország felelős energia- és klímapolitikai döntései révén 2030-ra a hazai villamosenergia-termelés 90 százaléka klímabarát lehet, különösen a Paks II. Atomerőmű megépítésének és a naperőművi kapacitások jelentős fejlesztésének köszönhetően. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy ez az arány Németországban 2030-ig a legjobb esetben is csak 65 százalékos lehet.

Az atomerőművek jövőképével kapcsolatban érdemes megemlíteni azt is, hogy a nemzetközi trendhez kapcsolódva 2019 végén az Európai Parlament is egy olyan állásfoglalást fogadott el, amelyben elismerte, hogy az atomenergia – mint karbonmentes áramtermelési mód – szerepet játszhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és jelentős részesedést kaphat az európai villamosenergia-termelésben.

Hogyan működik egy modern atomerőmű?

Az újabb uniós zöld jelzés azt jelenti, hogy Magyarország kormányának felelős és szuverén döntése a két új orosz blokk megépítésével kapcsolatban szakmailag helyes és indokolt, valamint az európai jognak és jövőképnek is megfelelő.

A magyarországi ellátás-biztonsági és klímavédelmi célok elérésének érdekében, valamint ahhoz, hogy az olcsó villamos energia rendelkezésre álljon, létszükséglet a két új paksi, VVER-1200 típusú blokk mihamarabbi, a legbiztonságosabb módon történő megépítése.

szerző atomenergetikai szakértő
energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök
az
atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője