Az ellenzéki sajtó – és már a hatalmas New York Times is megtiszteli Magyarországot azzal, hogy beáll ebbe a sorba – egyre azzal riogat, hogy a kevés magyarországi igazolt fertőzés csupán a kevés számú tesztelés, tehát az alacsony felderítési hatékonyság – értsd: a kormány mulasztása – miatt van.

Hirdetés
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ritka eset, hogy rövid időn belül biztosan és megbízhatóan érkezzen igazolás vagy cáfolat egy jövőbeli feltételezésre, de ez most az. Nagyjából tudjuk, hogy a fertőzötteknek legalább húsz százaléka legkésőbb tíz napon belül (mások öt napos lappangási idővel számolnak) beteg lesz, ennek alapján meglehetős pontossággal meg tudjuk mondani, hogy tíz (vagy öt, ha azzal a lappangási idővel számolunk) nappal ezelőtt mennyi fel nem derített fertőzött volt: nyolcvan százalékos tünetmentességgel kalkulálva is legföljebb a jelenlegi igazolt betegek ötszöröse.

Aki tíz (vagy öt) nappal ezelőtt, vagy korábban azt állította, hogy inkább aggódnunk kellene a kevés igazolt megbetegedés miatt, arról ma már pontosan tudjuk, hogy nem volt igaza.

Tíz (vagy öt) nap múlva a New York Times vádjáról derül majd ki, hogy igaz volt-e vagy sem. Ha nem volt igaz, érdeklődéssel várom az önkéntes helyreigazításukat.

(Zárójel: az USA-ban az egymillió lakosra több mint ezer igazolt fertőzött jut, nálunk 75. Az elhunytak száma szintén egymillió lakosra vetítve 30, nálunk 4 alatt.)