„Aki egy emberben a magasságot nem akarja látni, annál élesebben fürkészi mindazt, ami alacsony és felszíni benne – s magát árulja el vele.”
(Friedrich Nietzsche)

Hirdetés
Fotó: képernyőkép

Gondolom, mostanra mindenki kellőképp felháborodott Karácsony Gergely azon kijelentésén, hogy amíg Orbán Viktor alacsony és kövér, ő magas és sovány, tehát sokkal jobb miniszterelnök lenne. Igazából azonban ezen csak módjával szabad felháborodni, ugyanis ez a fajta testszégyenítés (angolul body shaming) korántsem a mai kor találmánya. Mi több, rendre előfordul bizonyos politikai szituációkban, például választások előtt, avagy háborús helyzetben.

Mondjunk rosszakat

Kezdjük rögtön azzal a bizonyos háborús helyzettel! Az ókortól kezdve egészen napjainkig bevett szokás, hogy az ellenséges haderő főparancsnokát, esetleg a velünk háborúban álló ország első számú vezetőjét a kinézete vagy egyes szokásai alapján támadjuk. Ha pedig nincs karikírozandó hiba, akkor ki lehet találni egyet. Írásomban szándékoltan nem magyar példákat fogok felhozni, ezzel is bizonyítandó, hogy az effajta propagandafogás korántsem a mi találmányunk, s egyáltalán nem a mai kor rafinériája. Kezdjük is rögtön két szélsőséges példával!

Legyen az első Bonaparte Napóleon, akiről még komplexust is elneveztek. Bizonyára hallott már a kedves olvasó is arról a pszichológiai attitűdről, amikor a túl alacsony embert úgy emlegetik, mint aki testbéli hiányosságait túlzott hatalomvággyal igyekszik kompenzálni. Ezzel csak az a hiba, hogy Napóleon 1 méter 68 centi magas volt, ami akkoriban Franciaországban átlagos testmagasságnak számított. Hogy köpcös kis törpe lenne, azt az angolok kezdték el terjeszteni róla, méghozzá igen nagy sikerrel. 

Korábban írtuk

Minden baj

A gazdaság újranyitásával, és úgy egyáltalán a járványkezeléssel kapcsolatban megszokhattuk a szélfútta egyesített ellenzéktől, hogy semmivel sem elégedettek. Legyen nyitás, ne legyen nyitás, nyissanak a teraszok, miért ne nyissanak a teraszok, jó a védettségi igazolvány, nem jó a védettségi igazolvány. Persze nagyon nehéz úgy konzekvensnek maradni, ha az egyik nap oltásellenesek vagyunk, aztán vírustagadók, s végül magunk is megtagadjuk minden korábbi teóriánkat. Mivel az 1 méter 98 centi magas Karácsony Gergely is az ő akoljukba tartozik, némi meglepetéssel szolgálhatok neki: van ugyanis, amikor a magasság válik aggályossá.

Így járt, illetve majdnem így járt Charles de Gaulle tábornok, Andorra társhercege is, amikor a francia elnöki címre pályázott. De Gaulle 1 méter 96 centi magas volt, pontosan akkora, mint Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. S mivel hatalmas népszerűségnek örvendett, az ellenzéki erők szinte esélytelenül indultak ellene. Végül aztán találtak egy szalmaszálat, amibe belekapaszkodhattak. Elkezdték országosan propagálni, hogy De Gaulle túlságosan magas, ezért lehetetlenség lesz testőreinek megvédeni őt a merénylőktől. Tervük természetesen nem sikerült. A „Le Généralt” megválasztották.

Az a fránya kinézet

Persze adódhat a kérdés, hogy ebben a fenenagy elfogadásosdiban, a liberális világszemlélet exponenciális terjedésének közepette hogyan mondhat pont egy Karácsonyhoz hasonló liberális ilyen megszégyenítő kijelentést? Nos, úgy, ahogyan minden fotóriporter archívumában megtalálhatók a botrányos képek. Mondom, minden fotóriporter! Jobb és bal egyaránt úgy kattintgatja gépét, hogy egyaránt készítsen előnyös és előnytelen, néhol botrányos kinézetű sajtófotókat. Aztán ezek politikai pártállástól függően landolnak a különféle pártokat preferáló oldalakon vagy újságokban. 

Hogy ez felháborító? Igen. Hogy ez nem méltó hozzánk? Nos… nagyon nem. Hogy ez meg fog-e szűnni valaha is? Teljességgel kizárt. Elég, ha csak arra gondolunk, ahogyan a baloldal mostanra magát az elfogadás politikáját is privatizálta, s kiterjesztette az élet majd minden területére. És ezt még azok is nagyon jól tudják, akik az 1 méter 74 centi magas Orbán Viktort O1G-zik. Mert van a liberalizmusnak az a fajta csúcsra járatása, amelyik olyan gyorsan és annyi oldalról történik, hogy úgy deformálja el magát az eszmét, akár a túl nagy sebesség az erre fel nem készített sportautó alvázát és karosszériáját. 

***

Amit minden ellenzéki tud, az az, hogy Karácsony Gergelynek több kell 22 centinél ahhoz, hogy egyáltalán esélye legyen Orbán Viktorral felvennie a versenyt. Tévedések elkerülése végett ez a bizonyos 22 centi nem egy újabb alpári méretfitogtatás, hanem csupán a kettejük közti magasságkülönbség.

De ha nagyon rosszmájú lennék, akár azt is kérdezhetném, hogy mi jöhet még ezután? Hová süllyedhet le az ellenzék? Politikai hozzáértés hiányában mely testrész mérete fogja azt jelenteni a baloldaliaknak, hogy valaki alkalmas-e egy posztra, vagy nem?  

Viszont van egy jó hírem is: minél nagyobb valakinek az IQ-ja, annál kevésbé érvel mások kinézetével.