Hirdetés

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt egykori elnöke, Ausztria volt alkancellárja az Ibiza-botrány néven elhíresült vesztegetési ügy miatt távozott a közéletből. Az egy évvel ezelőtt történt, nagy visszhangot kiváltó eset a kormánykoalíció felbomlását és előrehozott választások kiírását eredményezte nyugati szomszédunknál. Strache azóta kivárt, most pedig nagy politikai visszatérésére készül – célja a főváros, Bécs bevétele.

A volt osztrák kormányfő-helyettes az internetes térben újból aktivizálni kezdte magát. Új Facebook-oldalt indított, a közösségi portálon rendszeresen nyilvánul meg aktuális belpolitikai kérdésekben, rendszerint a koronavírus-járvány témájában, valamint a kancellárt bíráló bejegyzéseket tesz közzé. Gyakran posztol a munkanélküliség kérdéséről, a Kurz vezette kormány koronavírus elleni lépései és az osztrák karantén-intézkedések kapcsán „ellenőrző államot” emleget, és felhívja a figyelmet a gazdaság és a munkaerőpiac körében keletkezett problémákra. Jól látható, hogy Strache visszatérésével ugyanarra a szerepre készül, amelyet vezető politikusként évekig vitt: ellenzéki pozícióból az emberek elégedetlenségére és az elittel való szembenállására épít, és a protestszavazók megszólítása által szeretne politikai tábort építeni.

A napokban megjelent egy interjú az OE24 osztrák portálon az egykori FPÖ-pártvezérrel: ebben Strache beismerte, nem volt elővigyázatos az ibizai ügy során, ami miatt erős önreflexiót gyakorolt. Ám újból ringbe száll, ősszel Bécs polgármesteri címéért indul új pártjával – ennek kapcsán azt nyilatkozta, reálisan szemlélve lehetségesnek tartja 10 százalék feletti szereplését. Az interjút Strache az „Ausztria szabad marad!” (Österreich bleibt frei!) felkiáltással zárta, amivel a politikus Leopold Figl volt osztrák külügyminiszter előtt tiszteleg. Figl 1955 májusában, az ország szuverenitásának visszanyerését biztosító államszerződés aláírásakor mondta: „Ausztria szabad!” (Österreich ist frei!). A mondat az elmúlt évtizedek során szállóigévé vált.

Korábban írtuk

Egy közelmúltbeli, online felmérés szerint Strachének jó esélye van érdemi támogatást elérni Bécsben, az őszi helyhatósági választásokon: míg volt pártja, az FPÖ támogatottsága 18,6 százalékos arányt mutat, a politikus népszerűségét 16,8 százalékra mérik. A kutatásból kitűnik, hogy a volt alkancellár személyének támogatásával vetekszik a jelenlegi nagyobbik kormánypárt népszerűsége, az Osztrák Néppárt ugyanis 18 százalékon áll a fővárosban. Beszédes adatok.

Strache új pártjának neve a Die Allianz für Österreich, azaz a Szövetség Ausztriáért nevet viseli. A szervezet május 15-ére, Ausztria függetlensége visszaállításának 65. évfordulójára ígéri programjának kihirdetését – ekkor derül ki, hogy az újdonsült jobboldali formáció milyen irányt szabna Ausztriának. A DAÖ számára nagy kihívás lesz legitimitásuk felmutatása, és egy önálló, karakteres politikai arculat megteremtése. Strache személyes feladata pedig abban áll majd, hogy függetlenítse magát volt pártjától, az FPÖ-től, onnan szavazókat szerezzen, és tisztára mossa a nevét a nagymértékben imázsromboló tavalyi történések után.

Hogy Strache mennyire lehet sikeres az októberi helyhatósági választásokon, még kérdéses. Rányomja-e bélyegét a tavalyi korrupciógyanús ügy az ismét felbukkanó politikus esélyeire, vagy képes lesz számottevő eredményt elérni? Egyes kutatások szerint indulásában rejlik potenciál, és kétségtelen, hogy Heinz-Christian Strache ma is húzónévnek számít Ausztria közéletében. Egy biztos: visszatérésével jókora követ dob az osztrák politika állóvizébe.