Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Volner János a politikai mezőben tett rövid keringő után saját pártot alapított, amit magáról nevezett el. (Ilyet azért még Rákosi se csinált.) Magát a polgári centrumba helyezve egyértelműen a Fidesz szavazóira hajt, ami egy esetleges kiélezett versenyben könnyen a jobboldal bukását okozhatja. Emlékezhetünk még a 2002-es Centrum Pártra, amit sértett kalandorok hoztak létre, és éppen annyit százalékot (3,9) csippentettek el a Fidesztől, amivel a parlamentbe ugyan még nem jutottak be, de az első Orbán-kormányt sikerült megbuktatni.

Volner szerényen a mérleg nyelvének képzeli magát, vagyis hogy királycsinálóvá léphet elő egy patthelyzetben. (Amikor senki sem éri el a többséget.) Közben azt is kijelenti, hogy egyik nagy blokkot sem támogatja. Akkor hogyan is képzeli ezt a nyelvelést?

Kívülről támogatná valamelyiket? De melyiket? Mennyire lenne az a kormány stabil? Mit kérne cserébe? Vagy ügyek mentén szavaztatná a volneristákat? Amelyikkel éppen egyetértenek, azt támogatják, s ha a másik oldal kedvezőbb ajánlatot tesz, akkor lecserélik a kormányt? Volner fogja dróton rángatni a magyar belpolitikát? 

Most egyébként úgy véli, hogy ha a nagy pártok majd nem fogadják el az ő feltételeit, akkor nagykoalícióra kényszerülnek a többség hiányában; no ez érdekes lenne. (Kb. mint Medgyessy javaslata 2002-ben a közös EP-listáról.) Érdekes kísérlet lenne, ha nem a mi hazánkban történne. Apropó Mi Hazánk, ahonnan Volner gyorsan tovább állt. (Talán nem tetszett nekik a „Mi Volnerünk” vagy a „Mi Jánosunk” Pártra tett névjavaslat?) Ők legalább nyilvánvalóvá tették, hogy a baloldallal soha, semmilyen körülmények között nem működnek együtt.

Korábban írtuk

Aki tehát Volnerre szavaz, az majd valamelyik koalíciókötés vagy kormányválság alkalmával megtudja, valójában kire is szavazott.

Még a balliberális ellenzéki pártok is tisztességesebben jártak el: mindannyian egy tömbbe passzírozták magukat, kijelentve, hogy csak egymással hajlandóak koalícióra. Ezzel egyébként világossá tették, hogy aki a Momentumra vagy a Jobbikra szavaz, az Gyurcsányra is szavaz, aki pedig a DK-ra, az Fegyőrre és Jakab Péterre is. 

Ezeknél a nyakatekert okoskodásoknál sokkal egyszerűbb a Fidesz ajánlata: aki Orbánra szavaz, az Orbánra szavaz.