Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik
Emberek fedezékbe vonulnak a képviselőházi ülésterem galériáján 2021. január 6-án. A támadás miatt félbeszakították a kongresszus két házának ülését
Hirdetés

Aggódunk az Egyesült Államok demokratikus közállapotait figyelve. Az elmúlt hónapokban súlyos belső támadások érték az amerikai demokráciát, amelyek sértik a pluralizmust és a jelenlegi berendezkedést, az Amerikai Alkotmány szellemét, és komoly jogállamisági problémákat vetnek fel. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül szeretnénk kifejteni, miért is aggódunk. És hogy mennyire aggódunk.

Aggódunk, mivel 2020 nyarán olyan események történtek USA-szerte, amelyek egyes körökben normává tették a bűnözők védelmét, az üzlethelyiségek megrongálását, a fosztogatást, a magántulajdon szentségének megsértését, az ártatlan emberek meglincselését, a fehérek elleni rasszizmus általános mivoltát, valamint a rendvédelmi szervek megszüntetésére irányuló akaratot.

Aggódunk, mivel a november 3-i elnökválasztáson Arizona, Pennsylvania, Wisconsin, Michigan, Nevada és Georgia államokban olyan rendellenes cselekmények történtek, mint hogy elhunyt személyek tudtak „szavazni”, vagy éppen rendszerkimaradások után Joe Bidennek hirtelen, drasztikusan, a szavazati arányokat semmibe véve növelték a voksait.

Aggódunk, mivel a választást követő napokban egyes demokrata párti választóköri delegáltak elfedték azon irodák ablakait, amelyekben a szavazatszámlálásokat végezték, ami arra enged következtetni, hogy egyes bizonyítékokat szerettek volna eltüntetni.

Korábban írtuk

Aggódunk, mivel a republikánus választási megfigyelőket sok helyen nem engedték be a szavazatszámlálások helyszínére, így a folyamat feletti ellenőrzés nem valósulhatott meg, ami megcsúfolja a fékek és ellensúlyok alapelvi megközelítését.

Aggódunk, mivel a felülvizsgálati kérelmek és a jogi procedúrák során nem született megnyugtató válasz arra nézve, hogy mi okozhatta a választáson feladott levélszavazatok körüli egyértelmű anomáliákat.

Aggódunk, mivel egy tömegdemonstráció alatt az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának helyszínét és annak környékét képtelenek voltak a hatóságok megfelelő védelemmel ellátni, így a tüntetők könnyűszerrel bejutottak a Capitolium épületébe.

Aggódunk, mivel egy rendőr a körültekintés valamennyi írott és íratlan szabályát megszegve, közvetlen közelről meglőtt egy fegyvertelen nőt, amely után néhány órával a sértett belehalt sérüléseibe.

Aggódunk, mivel Nancy Pelosi, az USA Képviselőházának demokrata párti elnöke alkotmányossági képtelenségekről beszél – azt szeretné elérni, hogy elmozdítsák az elnököt kevesebb, mint két héttel hivatali idejének lejárta előtt. Ha a magas rangú politikusnő elrugaszkodott javaslatát komolyan fontolóra veszik, az beláthatatlan alkotmányos válságba taszítaná a szabadság hazáját.

Aggódunk, mivel a nagy amerikai tech-cégek egyike, a Facebook önhatalmúlag két hetes időtartamra eltiltotta a leköszönő elnököt a bejegyzések közzétételétől, egy másik óriásvállalat, a Twitter pedig egyenesen felfüggesztette Donald Trump profilját. Mondvacsinált okokból ellehetetlenítették az USA legfőbb közjogi méltóságának kommunikációs lehetőségeit, a választópolgárok közvetlen elérését, és súlyosan csorbították a vélemény szabad kinyilvánításához való jogot.

Aggódunk, mivel a megosztottság polgárháborús méreteket öltött az Egyesült Államokban, és már utcai erőszakban manifesztálódik – ez az állampolgárok mindennapi életének biztonságát is veszélyezteti, ám a politikai elit nem foglalkozik érdemben a kedélyek csillapításával.

Aggódunk, mivel a január 20-án beiktatandó új elnök mögött álló körök esküdt ellenségei az élethez való jognak, a sajtószabadságnak, a szólás- és véleményszabadságnak és a vallásszabadságnak egyaránt.

Aggódunk, mivel a nyílt társadalom eszméje és a politikai korrektség abszolutizmusa féktelen rombolást ígér 2021. január 20. után az amerikai civilizációra és a nyugati világ társadalmi-kulturális életére nézve.

Aggódunk, de nem szeretnénk megmondani, mit és hogyan csináljanak. Mindenki törődik a maga gondjával. Ugyanakkor őszintén reméljük, hogy ezentúl már nem érkeznek Washingtonból furcsa vádak hazánk vagy Lengyelország irányába. Előbb az amerikai banánköztársaságban állítsák helyre a demokráciát – azután beszélgethetünk arról, hogy kinek milyen aggodalmai vannak.