Még el sem ültek a charlottesville-i erőszak keltette hullámok – elvégre részben ennek hatására egyik város a másik után dönt úgy, hogy eltávolítja a konföderációs emlékműveket a közterekről -, máris kijelenthetjük, hogy a szélsőbalos tüntetők egy részének sikerült meghaladni az észak-déli konfliktust. 

Persze nem úgy, hogy jobb belátásra tértek, és ezentúl békén hagyják a történelmet. 
Éppen ellenkezőleg: ostoba ideológia-vezérelt harcuk szintet lépett, újabban már Abraham Lincoln szobrait is sértőnek tartják, és forradalmi lendülettel neki is álltak azok felgyújtásának és megrongálásának. 

Teszik mindezt úgy, hogy közben azért akarják a konföderáció emlékét írmagostul kiirtani, mert hazug narratívájuk szerint a polgárháborúban a déli államok a rabszolgaság fenntartásáért harcoltak, míg a Lincoln vezette északiak pedig a feketék felszabadításáért fogtak fegyvert. 
Noha a történészek másképp látják mindezt, annyi kétségkívül tény, hogy a háború után Lincoln adott szabadságot a rabszolgáknak. 

Ez azonban a legkevésbé sem akadályozza meg a begőzölt aktivistákat abban, hogy rasszistának nyilvánítsák, és az ő emléke ellen is harcot hirdessenek. 

Feketelistára került ugyanakkor az Egyesült Államok első elnöke, és alapítóinak egyike, George Washington is, mondván, hogy egy déli államból, Virginiából származó ültetvényes földbirtokos, tehát rabszolgatartó volt, ráadásul a fehér Amerikáért harcolt, ezért a fekete közösség szemében nem lehet hős. 

Még az sem segít rajta, hogy részben ő írta az USA alkotmányát, amely egyébként az utcákon őrjöngő vandálok szabadságát is garantálja. 
Sőt! A balos aktivisták az alkotmánynak is nekimennek, mondván, hogy azt rasszisták írták, tehát az is rasszista, amint az egész amerikai politikai rendszer is, mivel azon alapszik. 

Már vannak olyan elemzők, akik nem tudnak nevetni ezen az abszurd érvelésen. Ők arra figyelmeztetnek, hogy a baloldal egyre jobban radikalizálódik és militarizálódik, és eszük ágában sem lesz megállni a szobrok ledöntésénél, s céljaik az amerikai történelem újraírásán is túlmutatnak. 


MTI/EPA/Erik S. Lesser

Ezek között természetesen szerepel Donald Trump megbuktatása, majd a teljes alkotmányos berendezkedés megváltoztatása is. 
Teszik mindezt szélsőséges, és marginális csoportok, amelyek kasszáiba sűrűn gurulnak Soros dollárjai, és kiválóan felkészültek a többségi társadalom elleni harcra. 

Nincs mögöttük össznépi támogatás, az amerikaiak jelentős többsége – a közvéleménykutatások szerint – még a szobordöntögetést is elítéli, ám elkerülendő a rasszistának bélyegzést, rendre tétlenül szemléli az egyre drámaibb eseményeket. 
Ugyanezért sokszor a rendőrség sem mer a balos vandálokhoz nyúlni. 

Így egyáltalán nem zárható ki, el is érik majd, amit akarnak, de akkor Isten óvja Amerikát. 

Mi pedig ne legyünk restek vigyázó szemeinket a tengerentúlra vetni, hiszen bőven van tanulsága annak, ami ott zajlik. 
Hasonló civil szervezetek nálunk is vannak, ideológiájuk szinte ugyanaz, még a pénzt is onnan kapják, mint amerikai elvtársaik, és csak arra várnak, hogy olyan párt kerüljön kormányra, amely teret enged a követeléseiknek.