Fotó: Roszatom
A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésének két, VVER-1200 típusú blokkja
Hirdetés

A blokk fizikai indításának szakasza az első üzemanyag-kazetta berakásával július 19-én kezdődött meg, miután az illetékes hatóság, az orosz Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálat (Rosztyehnadzor) erre engedélyt adott. A reaktor ezt követően, augusztus 31-én a láncreakció beindításával elérte az első kritikusságot. Néhány nappal ezelőtt pedig megkezdődött a blokk teljesítményének folyamatos növelése, miközben sikeresen tesztelték a turbinagenerátor gépegységet. Az egység hálózatra csatlakozása azt is jelenti, hogy ez már a második, a Paks II. Atomerőmű közvetlen referenciájának számító orosz blokk, amely áramot termel.

Fotó: Roszatom

„Az új energiatermelő egységet az egységes oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra történt csatlakoztatása után 240 MW-os teljesítményszinten tesztelték. Az elkövetkezőkben a próbaüzem során fokozatosan terhelik fel a blokkot, amíg el nem éri a 100 százalékos teljesítményszintet.  Minden teljesítményfokozaton nagy számú komplex vizsgálatnak vetik alá, valamint működés közben tesztelik a berendezéseket. Egyebek közt a főberendezések különböző teljesítményszinteken történő leállását is szimulálják” – hangsúlyozta Andrej Petrov, az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatója.    

VVER-1200 – a világ legjobbja

A VVER-1200 típusú blokk piacérettségét igazolja, hogy a technológia már hosszú évek óta a valóságban is bizonyítja a megbízhatóságát és biztonságosságát. A világ első ilyen típusú, 3+ generációs blokkja, a Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítés első egysége 2017 februárja óta termel kereskedelmi üzemben. Ezt a típust a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség a világ első olyan blokkjaként ismerte el, amely megfelel a 3+ generációs atomerőművekkel szemben támasztott követelményeknek. E kiépítés második blokkja 2019. november elsején kezdte meg a kereskedelmi célú áramtermelést. 

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítése szolgál a Paks II. Atomerőmű referenciájaként. Ennek első blokkja 2018 októbere óta termel kereskedelmi üzemben áramot. Ilyen VVER-1200 típusú blokkok mellett tette le a voksát Magyarország mellett Finnország, Fehéroroszország, BangladesTörökország, Egyiptom és Kína is. Fehéroroszországban a Belorusz Atomerőmű első blokkja október 11-én elérte az első kritikusságot, ami azt is jelenti, hogy várhatóan novemberben ez az egység is rákapcsolódhat a villamosenergia-hálózatra. Hamarosan újabb európai és Európán kívüli országok is döntést hozhatnak e VVER-1200 típusú blokk építéséről.

Korábban írtuk

A biztonság mindenek felett

A Paks II. projekt részletes uniós vizsgálatai során az Európai Bizottság megállapította, hogy a két új, VVER-1200 típusú blokk teljesíteni tudja a legszigorúbb nukleáris biztonsági és sugárvédelmi előírásokat is.

A VVER-1200 típusú atomerőművi blokk legfőbb jellemzője, hogy egyesíti az aktív és a passzív biztonsági rendszerek előnyeit, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabban védettek a külső és a belső veszélyek ellen. Például a passzív biztonságvédelmi rendszerek a villamosenergia-betáplálás elvesztése esetén – az üzemeltető személyzet beavatkozása nélkül – is működőképesek maradnak. A VVER-1200 típusú blokkokon alkalmazzák a zónaolvadék-csapdát is. Ez egy olyan műszaki megoldás, amely egy hipotetikus, rendkívül kis valószínűségű súlyos baleseti helyzetben képes felfogni a zónaolvadékot. A passzív hőelvezető rendszer a villamosenergia-betáplálás kiesése esetén is biztosítja a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor remanens (maradék) hőjének elvezetését.

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja 2021-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, felváltva a Leningrádi Atomerőmű RBMK-1000 típusú második blokkját, amely 45 éven át termelt villamos energiát. Az új egység üzemanyag-beszállítója a TVEL, az oroszországi atomerőművek kizárólagos szállítója. A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL Rt. emellett üzemanyaggal látja el a világ 13 országának 73 energiatermelő reaktorát, illetve 10 ország kísérleti reaktorának is szállít üzemanyagot. A TVEL által gyártott üzemanyaggal működnek az orosz atomjégtörő flotta hajói is, de a cég tevékenységi köre egyéb területekre is kiterjed. 

Oroszországban már négy VVER-1200 típusú egység termeli a klímabarát villamos energiát és hamarosan újabb blokkok állhatnak az áramtermelés szolgálatába, ennek köszönhetően értékes építési és üzemeltetési tapasztalatokkal segíthetik a Paks II. projektet.

A szerző energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök, az atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője.