A történet ismert: az USA legfelsőbb bíróságán megüresedett egy hely, és Trump elnök Brett Kavanaugh konzervatív jogászt jelölte a posztra. Erre a liberálisok előálltak egy asszonnyal, aki azt állítja, hogy sok évvel ezelőtt Kavanaugh szexuálisan erőszakoskodott vele. Kavanaugh mindent tagad. Ma ez az USA közvéleményét leginkább foglalkoztató ügy, az úgynevezett metoo vita egyik legforróbb témája. 

Fotó: MTI/EPA pool/Saul Loeb

Az világos, hogy sem a vád, sem a védekezés nem bizonyítható, az igazság soha nem fog kiderülni. Egy dolog azonban jól látható: a szexuális erőszak elleni harc mára, a lényegét tekintve pontosan megfeleltethető a kommunisták által a XIX. században meghirdetett kizsákmányolás elleni harcnak. Akkor is az volt a kiindulópont, hogy tegyük jobbá a világot, töröljünk el egy igazságtalanságot. Mint tudjuk, a megvalósult kísérletnek százmillió halálos áldozat és milliárdok elnyomásban lefolyt élete lett a következménye. 

A társadalom ugyanis alig felfoghatóan bonyolult rendszer, és minden beavatkozás, miközben egy problémát orvosol, más pontokon kiszámíthatatlan következményekkel járhat. A metoo mozgalomnak a fejlett világban komoly esélyei vannak arra, hogy mindannak, amit szexuális erőszaknak tart, még a gondolatát is kiirtsa a társadalmilag elfogadott viselkedési normák közül. Könnyen lehet azonban, hogy ezzel olyan gátlásokat épít bele a párkapcsolati játszmákba – magyarán az udvarlásba –, amelyek a jelenleginél még jobban megnehezítik a pártalálást. Ami egyenes úton vezet az emberek elmagányosodásának fokozódásához, még kevesebb család jön létre, még kevesebb gyerek születik. Innen már könnyű megsejteni a fenyegető jövőt. 

Meg lehet próbálni olyan társadalmat csinálni, amelyben senkit nem érhet semmilyen sérelem, létre lehet hozni az országos méretű safe space-eket, de fenntartani csak az erkölcsi diktatúra bevezetésével sikerülhet, ahogy a kizsákmányolás nélküli társadalmat is csak a diktatúra tudta (ideig-óráig) fenntartani. A teljes veszélynélküliség és a szabadság együtt nem létezhet. A szabadság veszélyekkel jár, de csak szabadon érdemes, mi több, hosszú távon csak szabadon lehet élni.