Fotó: ShutterStock/vasilis asvestas (archív)
Hirdetés

Megindult a Soros-féle demokráciaexport kormányzati segítséggel: A „fekete kéz” most a Balkánon kavara Tűzfalcsoport írása.

Blinken külügyminiszter Soros Györgyhöz fűződő „sajátos” kapcsolatát Pamela Geller, az anti-muszlim, izraelpárti The American Freedom Defense Initiative nevű szervezet elnöke nemrégiben leplezte le.

Májusban Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere személyes szankciókat jelentett be a korábbi albán elnök (1992-1997) és miniszterelnök (2005-2013), Sali Berisha ellen „jelentős korrupció” miatt, és kitiltotta őt, a feleségét és gyermekeit az Egyesült Államokból. Berisha a Demokrata Párt nevű jobbközép politikai párt élén állt, amelyet 1990-ben alapítottak a nemzet kommunista rezsimjének kiszorítása után.

A hetvenhat éves albán politikus, aki mindkét Bush szövetségese volt, jelenleg ellenzéki képviselőként van jelen az albán parlamentben, amelyet most az albán Szocialista Párt vezet.

Korábban írtuk

Korábban az olasz nyelvű Albania News Soros Györgyről ír az albán köztársasági elnök nevezetes kijelentése kapcsán. A cikk háttere, hogy számos elemző szerint az albán Strache-ügy robbant ki, amely miatt egy hónapja szervezik a tüntetéseket Edi Rama szocialista miniszterelnök és környezete ellen. A politikai instabilizálódás nyomán az ellenzék bojkottálta, az államfő pedig törölte a június 30-i önkormányzati voksolást, ám azt végül az ugyancsak populistának tartott kormányfő utasítására mégis megtartották; ez egyesek szerint populista-nacionalista, mások szerint szuverenista – névleg szocialista – albán elnök „szuverén sodródásával”, amiként a cikkcím is megfogalmazza, az albánok „elkerültek egy csapdát, és egy olyan cselszövést, amelynek célja az ország polgári konfliktusba hozása”. Ilir Meta államfő már egyenesen „Albániát destabilizáló célokról” tett nyilatkozatokat, amelyekben sokan szuverenista árnyalatot véltek felfedezni. Albániában egyre szilárdabban van jelen az a politikai álláspont, hogy valójában az amerikai milliárdos, Soros György destabilizálja az országot.

Blinken közleményében és párhuzamos Twitter-üzenetében kijelentette, hogy Berisha a második kormányzati időszakában „korrupt cselekményekben vett részt, például közpénzekkel való visszaélésekben és hivatali folyamatokba való beavatkozásban, beleértve hatalmának saját javára szolgáló felhasználását és politikai szövetségeseinek és családjának gazdaggá tételét.” Részleteket vagy az állításokat alátámasztó bizonyítékokat nem csatoltak. Berisha kijelentette, hogy „nulla bizonyíték” áll rendelkezésre a korrupciós vádak mögött, és azt állította, hogy az amerikai kitiltás a Soros által támogatott üzletekből származó „téves információkon” alapult.

Berisha mindezért Sorost okolja, és azt nyilatkozta, hogy bizonyítani fogja, hogy „nincs megfelelő bizonyíték ellene”. Továbbá felhívta a Biden-adminisztrációt arra, hogy bármilyen bizonyítékot, amennyiben rendelkezik ilyennel, nyújtson be a korrupcióra vonatkozóan.

Mély meggyőződésem, hogy ez az ellenem tett nyilatkozat teljes mértékben azon a téves információn alapult, amelyet Antony Blinken külügyminiszter úr egy „sérült lobbi-folyamatból” szerzett, amelyben Edi Rama és Soros György – akik nem mellesleg közeli barátai – vesznek részt. Nincsenek tényeken alapuló konkrét bizonyítékaik, amely nem manipuláció vagy rágalmazás lenne. Szókimondó kritikusa voltam Soros Györgynek és közeli barátjának, Edi Rámanak, emiatt az amerikai Külügyminisztérium rám szállt. Nincs más magyarázat”- jelentette ki Berisha.

Soros és Berisha korábban nyilvánosan szembe ment egymással, Berisha 2017-ben azt mondta, hogy Soros a „nagy barátból” „nagy veszély” lett az albán nép számára.

„Kijelentéseim Soros Györgyről és maffiájáról mint az albán demokrácia egyik legnagyobb veszélyéről, hiteles dokumentumokon alapulnak. Az albán parlamentben a Soros és albániai hálózatának maffia módszerekkel végrehajtott cselekedetei ellen tett kijelentéseim olyan tényeken alapulnak, amelyek a bolygó legfőbb spekulánsának tevékenységéről szóló, az Egyesült Államokban folyó viták előtt születtek” – magyarázta. […]

Lee Zeldin szövetségi republikánus képviselő a Soros-kapcsolatra hivatkozott, amikor Blinkent faggatta a külügyi bizottság júniusi ülésén a „látszólag a semmiből” hozott drasztikus szankciókról.

„Milyen konkrét információkat oszthat meg a bizottsággal jelenleg, hogy igazolja ezt a drámai lépést?” – kérdezte Zeldin. Blinken tagadta, hogy bármiféle kommunikációt folytatott volna Sorossal, de azt mondta, nem beszélhet senki más helyett a külügyminisztériumban. A korrupciós bizonyítékok nyomására Blinken azt mondta, hogy minden megfelelő protokollt betartottak, miközben semmilyen bizonyítékot sem szolgáltatott a korrupciót illetően.

A Berisha állítólagos korrupciójáról szóló tények Külügyminisztériumnak való közléséért a Kelet-Nyugati Menedzsment Intézet felelős. Az Intézetet egy Delina Fico nevű nő vezeti, aki a Civil Társadalom Alapítvány igazgatója. A Kelet-Nyugat Menedzsment Intézet egyike a két Soros által létrehozott szervezetnek (a másik a Közép-európai Egyetem), amelyről azt mondja, hogy „állandó intézményként képzeli el”. Ficót egykor eljegyezte Edi Rama albán szocialista elnök, majd egyik legközelebbi szövetségese, Bledi Çuçi vette feleségül.

Nyilvánvaló, hogy Blinken nem beszélhet mások nevében, amikor Soroshoz, vagy akár saját apjához fűződő kapcsolatairól van szó. Antony apja, Donald Blinken és felesége, Vera finanszírozták a Soros Közép-európai Egyetemén lévő Nyílt Társadalom Archívumot, amely magyar történelmi dokumentumok digitális gyűjteményét tartalmazza. A Soros Foundations Network egyik 2002-es jelentésében Blinken apja szerepel a CEU kuratóriumában, harmadik helyen Soros és Aryeh Neier után, ami arra utal, hogy igen magas befolyással rendelkezik.

Donald Blinken 1994 és 1998 között az Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt. Feleségével igen szoros kapcsolatban álltak az akkori szocialista kormánnyal.

A teljes írás a Tűzfalcsoport oldalán jelent meg, ITT.