Fotó: shutterstock, illusztráció. Készítette: Azdora
Hirdetés

Még be sem iktatták a főpolgármesteri tisztségbe, máris megkezdte a kicsusszanást a kampányígéreteiből, persze annak a látszatával, mintha betartaná őket.

Itt van például a Liget-projekt. A kampányában egyértelműen ígéretet tett rá, hogy leállítja – ami persze bődületes ostobaság volna, de az ellenzéki szavazói ezt akarták hallani. Gyakorló polgármesterként természetesen korábban is tudta, hogy érvényes építési engedély, megkötött szerződések, előrehaladott kivitelezés mellett erre semmiféle lehetősége nincs. Most mégis úgy tesz, mintha betartaná az ígéretét, mondván, hogy új építési engedélyeket a főváros a ligetbe nem ad ki. Csakhogy ezt senki nem is kéri. Karácsony mégis a kampányígéret betartásaként árulja a nemlétező kérelmek leendő elutasítását.

Az iskolás gyerekek ingyen utaztatása. Tudta erről is, hogy képtelenség, de most jön az egy éves korhatár-emeléssel, mintha ennek bármi jelentősége volna. Pontosan tudható, hogy a további ingyenes utazásikorhatár-emelést azzal az indoklással nem fogja meglépni, hogy a kormány nem ad pénzt, ő szeretné, de a gonosz Orbán nem engedi. Amit ígért, nem teljesíti, de megmagyarázza, hogy miért nem.

Klíma-vészhelyzet, édes istenem! A politikai angolnaság iskolapéldája, abszolút megfoghatatlan, viszont olyannak látszik, mintha mondott volna valamit.

Antikorrupciós csomag! Mert Zuglóban ezügyben olyan sikeres volt, ahol erős szocialistát kellett megválasztani, különben a helyi szocialisták szétlopnák a kerületet! Ahol maga is megszavazta azt a parkolási szerződést, amit aztán korruptnak nevezett.

De a legdurvább, legelvtelenebb, leggerinctelenebb húzása az aluljárók lezárásának ügye. Elvbarátai kedvét keresve évek óta gyalázza a kormányt a hajléktalanság „betiltása”, a hajléktalanok vegzálása miatt. És most, miután korábban a kormány kilenc fővárosi aluljáró éjszakai lezárásáról döntött, bejelenti, hogy ő „nem támadja” ezt a rendelkezést. Micsoda arcbőre van ennek az embernek?

Én a kormány nevében nem sietnék ezzel a lezárással. Az egész ellenzék, Karácsonyostul, sajtóstul együtt, a nyugati világot is fellármázva követeli évek óta, hogy a kormány hagyja békén a hajléktalanokat. Én most a kormány helyében békén hagynám őket. És megvárnám, míg Budapest új főpolgármestere megkér, hogy mégiscsak tegyek lépéseket.

Persze egy angolnától hogyan várhatnánk ilyet? Ő majd megmagyarázza. Hiszen mindig mindent megmagyaráz. Csak a várost nem fogja vezetni.