„Elég hosszú ideje kóborolunk már a kozmikus óceán partjain. Most végre készen állunk arra, hogy vitorlát bontsunk a csillagok felé.”
(Carl Sagan)

Hirdetés
Fotó: shutterstock.com/DanieleGay

Tisztelt haladó haladárok, feleim, személyek és személytelenek, valamint mások, máshogyan tárgyak és tárgytalanságok! Rövidke írásomban annak a harminc évvel ezelőtti napnak, 2021. január elsejének szeretnék emléket állítani, amely megpecsételte az emberiség sorsát. Mint tudjuk, minden azzal a bizonyos aranylemezzel kezdődött.

***

Mint tudjátok, 2021-ben érkezett hozzánk a Krwnx-civilizáció, a 12,5 fényévnyire lévő Teegarden b bolygóról. Igazából nem hozzánk indultak, de útközben elkapták a Voyager-2 űrszondát, rajta a Sounds of Earth aranylemezzel, s a rajta lévő képanyaggal. Mivel pedig elkapták, tettek egy kis kitérőt, hogy meglátogassanak.

Miután űrkompjuk Kápolnásnyéknél földet ért, természetesen New Yorkban szálltak le, s ezt követően 3,6 másodperc alatt megtanultak magyarul, azonnal köszöntöttek minket. Első mondatukat sosem felejtjük el:

„Üdvözlet nektek férfiak, nők, gyerekek és családok!”

Máig nem tudjuk megmagyarázni, hogy miként nem tudtak a Földünkön élő 65 nemről, valamint a nem klasszikus értelemben vett családmodellről, de az tény, hogy szinte azonnal kivívták ellenszenvünket, minek következtében a haladó sajtó már az első napon megírta nekik szelíd figyelmeztetéseit:

„Az idegenek rasszista homofób antiszemiták” (Reuters)

„Ezek biztos Bayer rokonai” (Homonnay Gergely)

„Takarodjatok haza! A Föld a földieké!” (CNN)

„Ember! Nincs másik!” (Index)

Sajnos azonban az építőjellegű kritika nem úgy hatott a krwnx-ekre, ahogyan azt gondoltuk. S bár elsőre azt hitték, hogy gyógycukorkáikkal, amit üveggyöngyökhöz hasonlóan osztogattak nekünk, megvásárolhatják szeretetünket, ez nem így lett. Igaz ugyan, hogy a cukorkák elsőrangú, 100 százalékos hatékonyságú covid-vakcinának bizonyultak, s mellesleg gyógyították a rák, a cukorbetegség, valamint a lábgomba minden fajtáját, de végül kénytelenek voltunk egyenként agyonverni őket, mielőtt éket vertek volna liberalizációs folyamatunkba.

Szerencsénkre és előrelátásunkra szolgáljon, hogy a krwnx-ek egyáltalán nem voltak tájékozottak harcos kiállásunkban, ugyanis a Voyager aranylemezére nem tettünk fel háborús képeket, nehogy az első, rólunk kialakult kép kedvezőtlen legyen. Így az utolsó előtti földönkívüli agyonveréséig azt hitték, hogy a fejre mért nagyerejű ütés valamiféle földi üdvözlésforma. (Pont ahogyan régebben mi is azt hittük, hogy a gyorséttermi étel az táplálék.)

***

Szerencsétlenségünkre nem számoltunk a Teegarden c lényeivel, a Grwnx-ekkel, akik egy héttel később érkeztek, s joggal tették fel nekünk kérdést: hol vannak a közeli rokonaik? Ekkor kezdődött évekig tartó kálváriánk, melynek következményeképpen a beálló népirtásban az emberiség létszáma a legutóbbi mérések szerint 4485 főre apadt. (A tegnapi 4490 főhöz képest, de az 5 elhunytból 3-nak más alapbetegsége is volt.)

Feleim! Emberek!

Mindezek ellenére nem engedhetünk büszkeségünkből, s azon álláspontunkból, hogy az embernek joga van úgy, s olyan módon élni, ahogyan csak akar. És ebben semmiféle kívülről jövő erő nem befolyásolhat minket, legyen az akár grwnx, akár krwnx. 

Még akkor se, ha e két faj a János-hegyi Erzsébet-kilátóra telepített intergalaktikus kommunikációs szerkezetével 26 másik létformával megteremtve a kapcsolatot, egyhangúlag úgy döntött: az emberi faj veszélyes és kártékony a világegyetemre.  

***

Tartsatok ki hát mind, akik még vagytok! Hamarosan felvirrad a mi napunk! S bár momentán újra kőbunkóval vadásszuk a szarvasokat, s barlangok falaira írjuk legfontosabb téziseinket, ahogy technikai fejlettségünk eléri a csillagközi utazáshoz elegendő tudás birtoklását, szertevisszük haladó nézeteinket az összes galaxisban.

Ám addig se felejtsétek: a szabad világ utolsó bolygója vagyunk!

Korábban írtuk