Az Együtt az Emberi Jogokért (United for Human Rights) és a Fiatalok az Emberi Jogokért (Youth for Human Rights) nevű szervezetek elsőre cseppet sem tűnnek gyanúsnak, de mi közelebbről megvizsgáltuk őket. Angol nyelvű honlapjuk hasonló szerkezetű és a tartalom is fedi egymást valamelyest, de ez nem is annyira meglepő, hiszen a két szervezet kapcsolódik egymáshoz: mindkettő a Szcientológiai Egyház kötelékében működik.

Hirdetés

Emlékezetes, hogy 2017-ben sajtóhírek szerint rendőrség szabályosan megszállta a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület Váci úti modern, csillogó székházát. A NAIH sajtóhírek szerint azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert az adatvédelmi hatóság számára a kiugrott szcientológusok olyan adatgyűjtési módszereket jelentettek sorozatban, melyek nem férnek össze a magyar adtavédelmi törvényekkel.

A szervezeteknek számos országban van országos szintű „kirendeltsége” és helyi szintű csoportjai. A Fiatalok az Emberi Jogokért Facebook-oldalán „csapattagként” szerepel egy hölgy, akinek a profilját megnéztük, és az általa megosztott tartalmak és kedvelt oldalak alátámasztják a kapcsolatot a szcientológiával. Tekintettel arra, hogy nem közszereplő, a nevét nem osztjuk meg, de többek között a szcientológia alapító atyjának, L. Ron Hubbardnak a gondolatait osztja meg és a Szcientológiai Egyházhoz kapcsolódó oldalakat kedvel.

A Fiatalok az Emberi Jogokért szervezetet 2001-ben alapították az Együtt az Emberi Jogokért testvérszervezeteként: a szcientologianeked.com oldalon úgy emlegetik, hogy ez egy „szcientológusok által alapított társadalomjobbító alapítvány”.

A szervezet honlapján keresztül lehet igényelni egy emberi jogi oktatócsomagot, amelynek segítségével a pedagógusok bevezethetik diákjaikat az emberi jogok világába. Úgy tűnhet, mintha semmi veszélyes nem lenne ebben a tevékenységükben, nem szabad ugyanakkor elfeledni: egy sci-fi író által kitalált vallás híveiről van szó, akik a világ legkizsákmányolóbb egyházához tartoznak (ami inkább tekinthető transznacionális cégnek). Pont ők adnának valamit ingyen, hátsó szándék nélkül?

A szervezet a napokban is hallatott magáról és „Ismerje meg az afrikai kultúrát és Afrika mindennapjait!” címmel július 17-én kiállítást szervezett Nelson Mandela 101. születésnapja alkalmából, mivel elmondásuk szerint a Fiatalok az Emberi Jogokért programja is Dél-Afrikából indult.

A rendezvény a sokrétű afrikai kultúra néhány részletének bemutatását, és az kontinens problémáinak és megoldásainak ismertetését tűzte ki célul, ugyanakkor nem titkolt szándéka volt a fekete kontinens népszerűsítése, az estét ugyanis „afrikai zene és tánc színesítette.”

Az eseményen többek között az Afrikáért Alapítvány képviselője bemutatja a Kongói Demokratikus Köztársaság földrajzát, történelemét és a jelenlegi szegénységi helyzetet, továbbá beszámol a Build Soild Ground / „Teremtsünk biztos lakhatást” elnevezésű projektjük (EU-finanszírozott Habitat lakhatási projekt) hátteréről.

Remélhetőleg az előadó kitért arra is, hogy a hatalmas országban az utóbbi két évtizedben legkevesebb 500 ezer nőt erőszakoltak meg. E cselekmény olyan „hadifegyver”, mely a lakosság megtörését célozza. A különféle fegyveres csoportok tagjai – hutu felkelők, mai-mai harcosok, ruandai lázadók és hivatásos kongói katonák – büntetlenül alkalmazzák.

Az előadásokat a Szcientológia Egyház dísztermében hallgathatták meg az érdeklődők.

Az írás eredetileg a Tűzfalcsoport blogján jelent meg.