Álkonzervatívok és áljobboldaliak – II.rész

Az Eötvös Csoport 2015 márciusában alakult azzal a célkitűzéssel, hogy „intellektuális és értékelvű” közösséget teremtsen közéleti kérdések megvitatására. A létrehozás apropóját krédójuk szerint a közbeszéd színvonalának romlása adta. A névadás ne tévesszen meg senkit, nincsen köze a nagy múltú és híres Eötvös Cirkuszhoz, bár a „cirkuszolás” erre a jobboldalinak nevezett körre is kifejező leírás.

Az Index beszámolója

A Csoport havonta tart vitaesteket a Társadalmi Reflexió Intézettel együttműködve; az intézetet a jezsuiták hozták létre és az általuk üzemeltetett Párbeszéd Háza helyiségeit biztosítják a „valódi konzervatívok” számára az eszmecserékhez. A következő ilyen rendezvény december 12-én lesz nemzetpolitika témakörben, melynek résztvevői Bárdi Nándor történész és Fiala-Butora János jogász lesznek (utóbbi a Facebookon sokat sejtető CEU-s kitűzőben látható, valamint a Soros-egyetem melletti tüntetésen is feltűnt). Legutóbbi rendezvényükre november 14-én került sor „Nemzeti populizmusok és liberális demokráciák” címmel. Előadott Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese.

Sokat elmond az Eötvös Csoportról az is, hogy médiapartnerük az Index, amelynek támogatását mindenki figyelmébe ajánlották október 9-i Facebook-posztjukban. A megnevezett fake news portál egyébként „kormánykritikus jobbközép bázisként” hivatkozik a Csoportra.Lássuk, kik a csoport tagjai.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi oktató, aki a rendszerváltás utáni politikai karrierjét az MDF politikusaként kezdte, azóta pedig eljutott oda, hogy idén november közepén közös mozgalmat alapított Márki-Zay Péterrel Mindenki Magyarországa Mozgalom néven. Megosztjuk olvasóinkkal egy különösen megmosolyogtató nyílt levelét Szél Bernadetthez, akit alkalmas miniszterelnök-jelöltnek tartott „higgadt, szakszerű érvelése” miatt.

Chikán Attila közgazdász, egyetemi tanár, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. Jelenleg a CEU kuratóriumának tagja, ez okból kerülhetett fel a Figyelő listájára idén tavasszal. A kuratórium tagja, tehát Chikán „kollégája” többek között Soros György, a fia Alexander Soros, valamint a CEU rektora Michael Ignatieff is. Szép kis társaság.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár. Saját honlapján olvasható önéletrajza szerint tagja a CEU Press szerkesztőbizottságának, a CEU Nemzetközi Kapcsolatok tanszékének pedig oktatója. Szintén szerepelt a Soros-listán, de állítása szerint ő erre kimondottan büszke.

Győrffy Dóra magasugróból lett politikatudós, jelenleg egyetemi oktató a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán, valamint a Corvinuson. Tanulmányait a Harvardon és mily meglepő, a CEU-n végezte. Friss tagja az Eötvös Csoportnak.

Feledy Botond a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán oktat, 2017 óta a már említett Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója. A Csoport többi tagjához képest visszahúzódóbb, de neki is vannak kormánykritikus megszólalásai. Értesüléseink szerint a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium vezetőjeként szervezkedett inkább, így fordulhatott elő, hogy egy szakmai estre meghívták a Momentumot.

Jakab András a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán az Alkotmányjogi Tanszék docense. Korábban már megírtuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Jogtudományi Intézetének igazgatója volt, amikor a magyar jogállamiság helyzetéről szervezett konferencián bemutattak egy tanulmányt, amelynek ő is szerkesztője volt. A szerzők között számos ismert Soros-zsoldos szerepel. Jakab András feltehetően egy hiúságában megsértett alkotmányjogász, hiszen a kormány nem fogadta meg minden ötletét az Alaptörvény megírásakor. Nem is csoda, hiszen többek között kritizálta, hogy a házasság, mint férfi és nő közötti intézmény fogalma bekerült az Alaptörvénybe.

Király Miklós az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának volt dékánja, jelenleg tanszékvezető. Azzal próbált magának egy kis népszerűséget gründolni, hogy Facebook-posztban a nemzeti konzultációs kérdőív vissza nem küldésére buzdított: ezzel a performansszal végigjárta az ellenzéki sajtót. Nem tudjuk, mi okból, de valami miatt már az EU-ból való kilépés lehetőségét vizionálta. Ha már a Mark My Professor oldal alapján a diákok körében nem örvendett nagy elismertségnek…

Sólyom László volt köztársasági elnököt, volt alkotmánybírót mindenki ismeri. A „legzöldebb exállamfő” az Eötvös Csoport tagjaként számos rendezvényükön előadóként és moderátorként is exponálja magát; legutóbb felvetette, egyáltalán szükség van-e a keresztény kultúra védelmére. Vele kapcsolatban érdemesnek találjuk kiemelni, hogy a kommunista pártállam kiszolgálói tőle kaptak nem várt segítséget a rendszerváltás után: a Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvényjavaslatot a megszavazása után alkotmányossági kifogásokkal elkaszálta a Sólyom által vezetett Alkotmánybíróság. 

Tóth István György, a Tárki Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója. A Fidesz harmadik kétharmados győzelmét azzal magyarázza, hogy szerinte a magyar nép „apakomplexusos”.

Tölgyessy Péter, az SZDSZ volt elnöke, volt frakcióvezetője, volt országgyűlési képviselője (szerencsére az SZDSZ-ről már csak múltidőben lehet beszélni). Jelenleg az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének munkatársa. Politikai éleslátásáról sokat elmond, hogy idén április 4-én még úgy látta: a Fidesznek kétharmadra már nem, csak a parlamenti többségének megőrzésre van esélye és nem zárja ki azt sem, hogy ellenzék felülkerekedhet.

Urbán László közgazdász, 2012-2017 között a CEU Business School professzora volt. Feltehetően sértődött ember, mert végül nem ő lett az első Orbán-kormány pénzügyminisztere: Orbán már a nyilvánosság előtt is megnevezte őt a poszt várományosaként. Ezután azonban Urbán egy szerencsétlen kijelentést tett, azt mondta, egy dolog a választási program és más a kormányprogram. Ezen nyilatkozata után a miniszterelnök valószínűleg úgy látta, ennek az embernek semmi politikai érzéke nincs, de esze lehetne több, és végül nem őt kérte fel. A Bajnai Gordon-féle Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány gazdaságpolitikai kabinetjének egyik vezető koordinátora.

Ezek után döntsék el kedves Olvasóink, hogy mennyire jobboldali és konzervatív ez a társaság…

Az eredeti bejegyzés a Tűzfalcsoport blogján olvasható.