Hirdetés

A címből rögtön megtudjuk, hogy a pápa elsődleges üzenete az antiszemitizmusra való figyelmeztetés volt, ami persze szemenszedett hazugság, ráadásul magyarországi keresztény és zsidó vezetőkkel történt találkozása során a pápa azt „hangsúlyozta, zsidók és keresztények elkötelezettsége vezetett a múltbéli válaszfalak lebontásához”, ami nem arra utal, hogy komoly veszélynek tartaná hazánkban az antiszemitizmust.

A cikk szerzője ezen a ponton szükségesnek tartja megjegyezni, hogy „Orbán urat antiszemita hozzáállással is vádolták” – már egyszer, korábban, valamikor, valamiért -, de ő azt mondta, ez „egyszerűen nevetséges”.
Felidézi, amikor a 2018-as országgyűlési választás kampányában Soros György mosolygott ránk óriásplakátokról, és Orbán „elutasította azokat, a zsidó közösségek soraiból érkező kéréseket, amelyek a kampányposzterek eltávolítására szólították fel.”
A továbbiakban aztán gyorsan túl is lendülünk ezen a vádponton, hagyjuk lógni a levegőben, és csak feltételezni tudjuk, hogy a kormányfő a fentiek miatt lett antiszemita-gyanús személy.
Vagy nem.
Nem derül ki.

Azt viszont nagyon gyorsan tisztázza az újságíró kolléga, hogy a pápa nem egyszerűen a magyar miniszterelnökkel találkozott, hanem Magyarország „populista és migrációellenes miniszterelnökével, akivel a menekültkérdésben merően más véleményen állnak”, ráadásul a „miniszterelnök támogatói” és az „orbánpárti média” egy része a múltban még „keresztényellenesnek is titulálta” a pápát azért, mert „segít a menekülteken”.

A hatalmas tömegből egy 82 éves hölgyet sikerült megszólaltatni, aki elmondta, nem a politika miatt jött el az eseményre, hanem azért, hogy élőben láthassa és hallhassa a pápát. Nem derül ki, ez miért lényeges egy egyébként nem túl hosszú vagy velős beszámolóban; mintha ez nem lenne magától értetődő. Az ember nem nagyon várja azt sem, hogy valaki a politika miatt megy könyvtárba, és nem azért, hogy könyvet olvasson vagy kölcsönözzön.

Korábban írtuk

A kegyelemdöfés, amitől aztán már biztosan végleg megbukik Orbán, azonban csak ezután jön: a pápa „mindössze hét órát” töltött hazánkban, bezzeg utána háromnapos látogatást tesz Szlovákiában, amivel lehet, hogy valójában „üzenni akar”, és „néhány forrás” szerint a „Vatikán elutasította a hosszabb látogatásra vonatkozó ajánlatokat”.

A mi forrásaink szerint viszont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egy hét alatt felemelte, megerősítette, összehozta a híveket, bármennyire is fáj ez a már rég nem független és nem objektív hazai és nemzetközi médiamunkásoknak.
Annál többet nem is kívánhatunk magunknak, mint hogy a Jóisten segedelmével minél több ehhez hasonlóan lélekemelő, közösségkovácsoló élményben lehessen részünk.