Képzeljünk el egy liberális hadsereget, amelynek katonái, amikor kiadják a parancsot, roham helyett összesúgnak: nem lenne jobb másképp? Vagy egy harmadik módon? És mivel sokan sokféleképpen látják a helyes stratégiát, a közelgő csatáról tudomást sem véve, összehívják a seregtanácsot, hogy szavazással eldöntsék, mitévők legyenek. Egyúttal rögtön kezdeményeznék a parancsnok leváltását, mert nem kellően demokratikusan döntött a roham vezényléséről.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Fél évvel az országgyűlési választások után még mindig a demokrácia paródiája zajlik az LMP-ben, ami most a párt legismertebb politikusa, a nemrég még miniszterelnök-jelölt Szél Bernadett kilépéséhez vezetett. Szél úgy fogalmazott: elege van a kompromisszumokból. Ami akár folytatása is lehetne a párt korábbi emblematikus figurája, a tisztségeiről két évvel ezelőtt lemondott Schiffer András kijelentésének: megszűnt az érdekközösség a tagok között.

Bár Schiffer és Szél a magyar politikai viszonyokról különbözően vélekednek, a párt vezetőinek sorozatos elhullása a kívülállók számára ismeretlen etikai bizottság döntéseinek nyomán – amely nyáron még saját elnöke ellen is vizsgálatot kezdeményezett – a francia forradalom őrületére emlékeztet, ahol a névtelen Konvent két év alatt főről főre minden karizmatikus vezetővel végzett, az ország pedig anarchiába süllyedt.

Fél évvel az uniós, egy évvel az önkormányzati választás előtt egy arctalanná vált pártnak nyilvánvalóan semmilyen esélye nincs a voksolásokon.

Kis SZDSZ. Megalakulása időszakában sokáig így emlegették az LMP-t, hiszen törzsgárdája és szavazói ugyanabból a pesti belvárosi szubkultúrából kerültek ki. Bár Schiffer András következetesen próbált változtatni ezen a képen, visszaszorulása után újra elliberálisodott a párt, amit mutatott az országgyűlési választáson folytatott szövetségi politikája, vagy éppen az elmúlt fél év kaotikus pártdemokráciája. Utóbbi ijesztő példája a liberális demokrácia-értelmezés működésképtelenségének: eredményt csak határozott koncepciók következetes megvalósításával lehet elérni, a demokráciának fontos szerepe van a célok kijelölésénél, utána azonban a megszavazott vezető dolga a folyamatok vezénylése.

Szél Bernadett fél éve még az LMP miniszterelnök-jelöltje volt. Azóta kiderült: nemhogy az ország, de saját kis pártja vezetésére is alkalmatlan. Mert egy igazi vezető alatt még demokráciában sem alakul ki totális káosz.