„Büszkén ülök le arra a kispadra, amely előtt az Aranycsapat is szerepelt. Büszkén képviselem az országot, amely befogadott és szeretett, jobban, mint megérdemelném. Magyarország fontos lapjait írta a futballtörténelemnek, és hálás vagyok a szövetségnek, hogy engem választottak, remélem, vissza tudok adni valamit abból a lelkesedésből, amit a legutóbbi Európa-bajnokság során tapasztaltam. Remélem, én leszek a megfelelő választás ennek az országnak. A nehéz feladatot alázattal és tisztelettel fogom végezni. Senki sem ígérheti, hogy megnyeri majd az összes meccset, őrültség lenne ezt mondani, és őszinte leszek veletek, mert teljes szívemből tisztellek titeket. Profi munkát, lelkesedést, szeretetet és sok munkát ígérhetek ahhoz, hogy elérjük a céljainkat. EZ BIZTOS. Tavaly azt mondtam, ha visszatérek Magyarországra, megígérem, hogy megtanulok magyarul. Most nincs más választásom! Köszönöm Magyarország, az otthonom. Hajrá, magyarok!”

Fotó: MTI/Krizsán Csaba, archív

E megható sorokat a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya, Marco Rossi írta közösségi oldalán. Az idén 54 éves olasz szakember tavaly – 24 év után – magyar bajnokságot nyert a Kispesttel. A kisebbfajta csoda nemcsak a lelkes vörös-fekete szurkolótábor, hanem Rossi mester számára is több volt, mint sportsiker. A talján tréner gyakran fölelevenítette, hogy nagypapája, édesapja és a család férfitagjai gyerekkorában gyakran meséltek neki elragadtatással a kispesti legendáról, egyben a legismertebb magyarról, Puskás Ferencről. Marco Rossi csupaszív, szenvedélyes személyiségét örökre szívükbe zárták a kispesti fanatikusok – gyakran felcsendült a Marco Rossi uno di noi, azaz Marco Rossi egy közülünk skandálás – és követező állomáshelyén, Dunaszerdahelyen is kivívta az elismerést és a szeretetet, bár elődje, a székelyföldi születésű László Csaba menesztését igencsak nehezményezték a sárga-kék klub szurkolói.

Az elvégzett munka és az így elért siker – a csallóközi magyar csapat bronzérmes lett a bajnokságban, és 25 év után kivívta a nemzetközi kupaszereplés jogát – azonban mindenki előtt világossá tette, hogy Marco Rossi kiváló, eredményes szakember, aki nemcsak a taktika mágusa, hanem játékosai motiválásához, fanatizálásához is ért. Rendkívül rokonszenves kapitányi beköszönése pedig azt bizonyítja, hogy nagyszerű ember is.

Örömteli, hogy a csúfosan megbukott belga öregúr után a Magyar Labdarúgó Szövetség minden jel szerint megfelelő, felkészült, ambiciózus hadvezért hívott harcba a magyar foci fölemeléséért. Sok sikert kívánunk, Rossi mester!