Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

Már maga a kitüntetés elnevezése is zavaros. Nem azt jelenti, hogy valaki nem rasszista, hanem azt, hogy kifejezetten ellenséges a rasszistákkal szemben. Az anti- előtag a latin eredetű szavaknál valami elleneset, valamit elpusztítót, gyűlölőt jelent. Így használják például az antiszemita szóban is, ahol az illető nem egyszerűen nem zsidó, hanem a zsidókkal szemben nagyon erős ellenérzéseket (akár verbális, akár fizikai erőszakra is kiterjedően) táplál. 

Vagyis aki antirasszista, az gyűlöli a rasszistákat. Tehát egy elvileg gyűlöletellenes díj azokat jutalmazza, akik maguk is gyűlölködők. E kategóriába persze Niedermüller is belefér, de az azért mégis vicces, hogy olyan valakit tüntetnek ki rasszizmusellenessége miatt, aki azon viszonylag kevés politikus közé tartozik, akik nyilvánosan rasszista kijelentést tettek. (Rémisztő képződményeknek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat – és nőket…)

Végignézve egyébként a díjazottak névsorát, sokkal inkább lehetne „szélsőbaloldali politikai és kulturális” vagy „antimagyar liberálbolsevik” díjnak hívni.

De azt már Orwelltől is tudjuk, hogy a gondolatrendőrség sosem szereti a dolgukat nevükön nevezni.