Fotó: shutterstock.com/josefkubes
Hirdetés

Bátyám, aki Németországban él, éppen ma talált egy tegnapi felhívást a nagyhírű Humboldt egyetemről. Az egyetemnek van egy antidiszkriminációs osztálya (vagy részlege, ez a felhívásból a magyar anyanyelvűek számára nem egyértelműen világos), amely állásajánlatra hirdet jelentkezést szeptember 15-ével bezárólag.

Antidiszkriminációs tanácsadót keresnek. 

Hosszan ecsetelik a munka fontosságát, elsősorban a színesbőrű emberek támogatása és beilleszkedésének segítése céljából. És a betűözön közepette van egy furcsa mondat is elhelyezve, amiben arról írnak, hogy fehér emberek tartózkodjanak a jelentkezéstől erre az állásra. Szó szerint így hangzik: „Wir bitten daher Weiße Menschen von einer Bewerbung für diese Beratungstelle abzusehen.”

Vagyis a fehér ember eleve nem alkalmas az ilyesmire, mert fajgyűlölő. Tehát az antidiszkriminációs tanszék diszkriminál. 

Korábban írtuk

Erről, és a nagyhírű egyetem színeváltozásáról egy vicc jut az eszembe. Piroska áll a patakban és mosakszik. Arra megy a farkas. Már előre csorog a nyála, mikor meglátja a jóízű falatot, vagyis Piroskát. De nem tudja megállni, és megkérdi:

– Mit csinálsz Piroska?

– Nem látod? Mosom a pi…t. (Nyomdafestéket nem tűrő szó.)

– Hogy eldurvultak ezek a mai mesék – morogja a farkas ijedten, és korgó gyomorral továbbáll. 

Nekünk magyaroknak azért még talán nem fog – képletesen – felkopni az állunk. Legfeljebb nem jelentkezünk a Humboldtra tanácsadónak.