Most már egyre világosabb: a jóemberség álcája mögött, végiggondolatlan, a következményeket semmibe vevő, hamis morális nyomást gyakorolva a társadalomra egyre többen a népuralom, a demokrácia megszüntetésére törekszenek. 

Fotó: shutterstock.com, szerk., Facebook

Fotó: ShutterStock.com, Facebook, szerk.

Az egész világsajtót bejárta annak a svéd lánynak az önvideója, aki megakadályozta, hogy egy Svédországból Isztambulba tartó repülőgépen visszatoloncoljanak Törökországba egy afgán migránst. 

A lány el is mondta, miért teszi ezt: „I am trying to change my country’s rules, I don’t like them„ – megpróbálom megváltoztatni a hazám törvényeit, nem tetszenek nekem.

Meg akarja változtatni a hazája törvényeit? Ennek semmi akadálya, a demokrácia erre jól kidolgozott és kipróbált eszközöket kínál: a szavazatával – és sok más, vele egyetértő svéd szavazatával – juttasson a hatalomba olyan politikusokat, akik megteszik ezt. Esetleg maga álljon politikusnak, és a választásokon szerezzen felhatalmazást a céljai megvalósítására.

Csakhogy ez a lány nem bízik a népben, sem a jogrendben, ezért morális erőszakot alkalmazva kényszeríti ki a szándéka megvalósítását. Vajon a svéd államban lesz-e elég bátorság a demokrácia megvédésére, a jog ellen elkövetett erőszak megbüntetésére még akkor is, ha morális álarcban jelentkezik? Svédország, tulajdonképpen egész Európa jövője múlik a válaszon.